Cinci motive să nu joci la LOTO

Ţi-ar plăcea să devii milionar în euro peste noapte? Iată o întrebare la care până şi eu aş răspunde afirmativ fără să stau prea mult pe gânduri. Cine îţi promite astfel de câştiguri fără nici un efort? Ai ghicit, jocurile de tip loterie, atât de apreciate peste tot în lume.

Şi pentru că îmi plac faptele concrete, îţi voi da ca exemplu Loto 6/49, probabil cea mai populară loterie din România. Potrivit datelor de pe site-ul oficial, la extragerea din 30 decembrie 2014 românii au “investit” peste 7.800.000 de lei în cele peste 430.000 de bilete jucate.

Ştiu că este uşor să cazi în capcana de marketing a loteriei, mai ales că marii câştigători sunt promovaţi puternic în presă, însă îţi prezint cinci motive pentru care nu merită să joci la jocuri de tip loto.

Ai şanse infime de câştig

Loto 6/49 presupune să alegi șase numere de la 1 la 49, iar dacă toate cele șase numere alese de tine sunt extrase, câştigi marele premiu, care de regulă ajunge la câteva milioane de euro. Dacă joci o variantă simplă, ai o şansă la 13.983.816 să câştigi marele premiu, adică echivalentul unei probabilităţi de 0.00000007%. Este adevărat, poţi câştiga chiar şi cu numai cinci sau patru numere, dar nici aici şansele nu sunt prea bune. Ai o şansă la 54.201 să nimereşti cinci numere şi o şansă la 1.032 să ghiceşti patru numere.

Tot statistica spune că ai o şansă la 20.000 să te prăbuşeşti cu un avion comercial de linie şi o şansă la 5.000 să ai parte de un accident mortal de maşină. Cu alte cuvinte, ai mai multe şanse să pieri într-un accident de maşină în drum spre agenţia loto decât să nimereşti cinci sau șase numere pe bilet.

Organizatorul păstrează jumătate din banii jucătorilor

La jocurile de tip loto, fondul de câştiguri este stabilit în funcţie de numărul variantelor jucate. Loteria nu poate pierde niciodată, întrucât va oferi întotdeauna un fond de câştiguri mai mic decât suma banilor încasaţi de la jucători. De exemplu, la extragerea din 30 decembrie 2014, la venituri de peste 7.800.000 lei de la jucători, fondul de câştiguri a fost de numai 4.100.000 lei, adică puţin peste 52%.

Este adevărat, o parte din banii de la jucători se duc pe salariile angajaţilor, echipamente şi alte lucruri de acest gen, însă chiar şi aşa loteria poate stârni invidie pentru orice antreprenor. Nu întâmplător, Loteria Română a raportat pentru anul 2013 un profit de aproape 110.000.000 lei.

Organizatorul stabileşte numerele extrase

Chiar dacă tu completezi biletul la Loto 6/49 prin încercuirea cu pixul a unor numere pe hârtie, datele sunt computerizate, astfel că Loteria Română are acces la toate variantele jucate. Practic, asta înseamnă că loteria are posibilitatea teoretică de a oferi marele premiu atunci când doreşte, prin stabilirea anumitor numere care să fie extrase.

Desigur, există multe controverse cu privire la corectitudinea extragerilor, însă îţi voi oferi o singură temă de gândire: în 1998, premiul cel mare a fost câştigat de 40 de ori (din 52 extrageri), în 1999 de 35 de ori, în 2000 de 14 ori, iar începând din 2001 au existat maxim șapte câştigători pe an, deşi numărul de extrageri s-a dublat şi a ajuns la peste 100, pentru că acum acestea au loc joia şi duminica, nu numai duminica.

De ce ar truca Loteria extragerile în condiţiile în care oricum oferă ca premii cam jumătate din banii “investiţi” de jucători? Pentru că, în cazul în care nu este câştigat, premiul cel mare se reportează, astfel că după o serie de reporturi ajunge să aibă o valoare de ordinul milioanelor de euro, element care atrage şi mai mulţi jucători în joc.

Psihologia banilor căzuţi din cer

Modul în care cheltui banii depinde foarte mult de modalitatea în care îi obţii. Dacă petreci opt ore pe zi la locul de muncă, te confrunţi cu termene limită strânse pentru proiectele tale sau lucrezi în viscol îţi vei cheltui banii cu atenţie, pentru că ştii cât de mult ai muncit pentru ei.

În schimb, dacă te trezeşti dintr-o dată, să zicem, cu un milion de euro câştigaţi la loto, ce faci cu ei? Cel mai probabil vei fi tentat să-ţi cumperi tot felul de lucruri pe care nu le-ai fi achiziţionat dacă făceai banii respectivi prin muncă, iar aici ne referim în special la maşini Porsche sau Ferrari sau un “palat” cu trei etaje doar pentru tine şi jumătatea ta.

În plus, o astfel de sumă de bani te schimbă ca om. Periodic apar în presă articole despre modul în care câştigătorii de la loto s-au înstrăinat de prieteni şi au ajuns să se poarte violent cu cei din jur, de teamă că toată lumea “atentează” la o parte din câştigurile lor.

Banii de loto pot fi folosiţi pentru ceva cu adevărat util

Cel mai important argument pentru a nu juca la loto este că banii cheltuiţi pe nişte numere pot fi folosiţi în scopuri mult mai practice. Chiar dacă joci o variantă simplă pe extragere, în fiecare lună vei pierde 40-50 de lei, iar într-un an se strâng cel puţin 500 de lei.

Nu este o sumă foarte mare, dar o poţi folosi pentru a plăti o parte din taxele şi impozitele la stat, pentru a-ţi cumpăra un aparat electrocasnic la final de an sau pentru o ieşire de weekend la munte. Poţi chiar să faci un cadou surpriză simbolic în fiecare lună pentru persoana iubită. Indiferent ce alegi, satisfacţia va fi mai mare decât emoţiile duminicale de la extragerile loto. Ce să faci dacă nu te poţi opri!

Sper că lucrurile pe care ţi le-am povestit aici sunt suficiente pentru a te convinge că nu are nici un sens să joci la loto. Dacă totuşi eşti genul de persoană care simte în permanenţă nevoia de a-şi încerca norocul la loto, nu te descuraja.

Pe internet găseşti numeroase asociaţii care oferă programe speciale de tratament pentru dependenţii de jocuri de noroc. Poate că este momentul potrivit să apelezi la unul dintre aceste programe. În fond, este spre binele tău, atât din punct de vedere financiar, cât şi al relaţiilor cu cei din jurul tău.