Cinci ingrediente pentru un picnic reușit

picnic

Pentru români, picnic înseamnă să te aprovizionezi cu mici, cu PET-uri de bere, cu semințe și un grătar, apoi să invadezi un spațiu verde, să parchezi mașina cât mai aproape de pătură, să încingi cărbunii și decibelii ca să să dai drumul la petrecere. Adulții se ghiftuiesc, în mod obligatoriu cu burta păroasă la vedere, iar copiii simulează o miuță cu mingea aia de plastic pe jumătate desumflată. La final, un morman de ambalaje și o vatră carbonizată vor rămâne dovezi ale efemerei tale prezențe în natură. Altfel stă însă povestea în țările civilizate, unde berea și micii refrigerați n-au ce căuta în tabloul unui picnic. Pentru occidentali, picnicul este un moment de relaxare pe iarbă, mâncarea constituie doar un pretext, iar compania și conversația reprezintă adevăratul motiv al reuniunii sub cerul liber. Că mergi cu iubita sau cu gașca de amici, toate bucatele vin gata pregătite, într-un coș, toată lumea vorbește în șoaptă sau la volum redus. Iar în urma petrecerii nu se lasă nici măcar un capăt de ață.

Între timp, la noi puțini sunt cei impresionați de legea intrată în vigoare din 2012 și care interzice grătarele în spații publice neamenajate, sub sancțiunea unor amenzi de 5.000 de lei. Dovadă stau remorcile de gunoaie adunate în fiecare toamnă de voluntarii „Let’s do it, Romania!” din urma gherțoilor care vara petrec prin poienițe și luminișuri. Dacă legea s-ar aplica, huțupanii ar ajunge să plătească micul și berea din pădure la prețul unei mese într-un restaurant ieftin de pe Champs-Elysees.

În speranța că te dezici de neamul prost specific petrecăreților din poieniță, o să-ți înșir adevărata rețetă a unui picnic civilizat, un ritual care transformă un prânz sau o ieșire cu prietenii într-un moment magic, deasupra păturii întinse într-o oază de liniște și de verdeață.

picnic

Aer curat

În orice parc din țară poți face picnic. Ai nevoie doar de puțin loc drept unde să îți întinzi păturica și de un coș cu bunătăți. Alege o zonă liniștită, doldora de vedeață, și bucură-te de momentele alea. Bucureștiul se află pe locul patru în topul celor mai poluate capitale europene, așa că o pauză în parc este cel mai bun tratament pentru plămânii tăi.

De exemplu, Parcul Palatului Mogoșoaia. Are pădure, are lac, are palat și spații amenajate pentru picnic. E ideal pentru un ceas de liniște. Și în parcul Tineretului îți poți trage sufletul. E atât de mare încât dacă fugi suficient de departe de locurile grataragiilor, sigur o să găsești un petic de iarbă curat și liniștit.  Campionul mi se pare, însă, Parcul Herăstrău din București, iar dacă nu cunoști deja motivele, o să le afli imediat ce-i treci pragul.

Weekendul plăcut se cunoaște de dimineață

Încearcă să ieși din cotidian și transformă brunch-ul din diminețile trândave de weekend într-un moment de relaxare. Un mic dejun mai întârziat, pregătit atent și servit cu fast în aer liber poate da pe spate pe aproape oricine. În special o femeie. Ai nevoie doar de o zi însorită, de o pătură, de un coș cu ceva gustări gata pregătite, eventual de o sticlă de vin și de cineva drag. O astfel de ieșire este de departe modul meu preferat de a începe o zi liberă.

Socializare, nu îmbuibare

La picnic este exact ca atunci când mergi la cârciumă cu tovarășii. Nu alcoolul e motivul real, nu te duci pentru că vrei să intri în comă, ci băutura este un pretext de socializare. Și la picnic e aceeași situație, scopul nu e să te spargi de mâncare, ci să schimbi o vorbă cu amicii într-un mediu ceva mai prietenos și mai relaxat. Sau, dacă ești o fire mai singuratică, o să vezi că până și filmele de pe Netflix parcă se văd altfel când îți iei ceva răcoros de băut și un laptop, apoi te așezi undeva la umbră. Unii excentrici ar fi chiar în stare să-și termine lucrarea de semestru sau prezentarea pentru corporație într-un asemenea mediu. Sincer, e mult mai plăcut decât să faci ore suplimentare pe canapea. Dacă tot n-ai de ales cum îți petreci timpul, măcar alege un loc fain, cu aer liber și iarbă, în care să-ți vezi de treabă.

Flori, fete sau băieți

Cu alte cuvinte, bucatele pot fi doar simbolice la un picnic unde mai important e să te distrezi cu jocuri de societate. Așa, ceva de școală veche, însă clasicul nu se demodează niciodată. Îți poți strânge gașca în jurul păturii, scoateți o sticlă de ceva rece, eventual cu gheață, și dați drumul la joc. Monopoly, Activity, Nu te supăra frate sau chiar ceva de modă veche, ca un Macao sau un Popa prostul.

Nici n-o să-ți dai seama când a trecut timpul, mai ales dacă partenerii se prind în joc și au cât de cât simțul umorului. Așa făceau oamenii pe vremuri apuse nu tocmai demult, adică prin anii 80 și 90. Și uite în oglindă să vezi ce copii reușiți au făcut!

Ia și tu o pauză de la rutină

Pe lângă toate motivele înșiruite mai sus, cel mai important este că la picnic spargi rutina vieții împărțite între pat, trafic și muncă. Cu asta în minte, nici măcar nu mai e nevoie să inventezi un pretext ca să mergi la picnic. El este alfa și omega, e cauza și efectul, e Lolek și Bolek. Este, precum învățătura, propria-i recompensă. Un picnic e ca o excursie la tine în oraș. Când ieși la picnic, e mai simplu să lucrezi, e mai plăcut să te distrezi cu prietenii ori cu prietena. Nu e rău nici măcar când ieși la picnic să-ți limpezești gândurile de unul singur. Din punctul meu de vedere, e mai mișto decât la restaurant de cinci stele, măcar pentru că nu se așteaptă nimeni să lași bacșiș. Sau să plătești în general. E ca la mama natură acasă.