Ce facem în weekend

S-a îndurat Providența și a mai trecut cu bine încă o săptămână de dat pe brânci, așa că e timpul să închizi laptopul și să te gândești la distracție. Înainte să apeși „Switch off”, mai îndură oleacă ecranul, pentru că ți-am selectat niște evenimente de prin Capitală, sigur s-o nimeri unul pe placul tău.

Vineri

Fructe de mare și raci în Parcul IOR – 16-18 septembrie

În ton cu evlavioasa introducere de mai sus, poate că îți faci drum pe platoul de lângă Biserica de lemn din cartierul bucureștean Titan, de la ceasurile 11 la 23. Nu ca să o prăznuiești cucernic pe Sfânta Muceniță Eufimia, aia de pică taman vineri, sau pe succesoarele ei în calendarul creștin-ortodox, adică Sofia, Pistis, Elpis, Agapis (sâmbătă) și pe Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei (duminică). Au contraire! Cu gândul mai mult la cele profane, Taverna Racilor a pregătit acolo un program culinar-artistic ce l-ar fi înălțat la cer chiar și pe apostolul Petru, pescar de meserie. Tot pe un platou – ceva mai mic, însă tot din lemn, precum și biserica – vor mirosi a păcat în zi de post sute de raci, scoici, alte soiuri de crustacee și lighioane acvatice care s-au jertfit întru preafericirea papilelor tale gustative. Zâmbește când le înfuleci, căci probabil că și ele, văzând că martiriul nu le-a fost zadarnic, îți vor zâmbi din locul acela, mai mult aburit și salin decât luminat și cu verdeață, în care se duc artropodele acvatice și moluștele atunci când se duc…

shellfish-boil-with-spicy-green-dipping-sauce-2000x1800

Noaptea Albă a Filmului Românesc

Fie că eşti intelectual sadea ori chiar şi numai dacă vrei să intri în rând cu snobii, vinerea asta soarta ţi-a scos în cale prilejul ideal de a-ţi freca puţintel coatele în companie selectă, de connaisseuri într-ale cinematografiei de artă. Pregăteşte-ţi aparatul de digerat cadre de câte cinci minute, cu tăceri apăsător-stânjenitoare, în decoruri de faianţă spălăcită și de biblioteci bătrânești, acompaniate cu sorbituri interminabile de ciorbă, pentru că vineri seară cinematografia românească va pune în joc tot ce a născocit mai bun. De la ora 20 și până după miezul nopții, ai de ales dintre 11 săli de proiecție, unde vor rula cel puțin 42 de titluri numărate de subsemnatul. Printre destinații, am remarcat Cinema Muzeul Țăranului, Cinema „Elvire Popesco”, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Centrul Artelor din Titan, Parcul Crângași, respectiv Clubul de Educație Alternativă din Ferentari. Vor rula, printre altele, Sieranevada de Cristi Puiu, Ilegitim de Adrian Sitaru, Două lozuri de Paul Negoescu, Chuck Norris Vs. Communism de Ilinca Călugăreanu sau Dincolo de calea ferată, de Cătălin Mitulescu. Programul include proiecții-surpriză și avanpremiere tot așa. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar la Cinema „Elvire Popesco” trebuie rezervare.

Scenă din Sieranevada, de Cristi Puiu
Scenă din Sieranevada, de Cristi Puiu

Party – Diynamic Showcase

Într-o notă ceva mai săltăreață, vinerea asta aduce și niște bumțăreală în program. Vremea e încă prietenoasă, așa că pregătește-ți organele receptoare de deep-house și alte asemenea creații electro-muzicale – dacă le ai – pentru că ți se așterne în față o noapte întreagă de sunete sintetice și lumini colorate. Vor evolua pe marea scenă a țării din Parcul Herăstrău artiștii poporului Solomun, Adriatique și Magdalena, despre care organizatorul se jură pe roșu că vor da în toate butoanele și vor freca toate platanele de la ora 22 și până dimineață, la ora 6, ora la care clasa muncitoare cu dance-ul fie merge să se culce, fie se duce numai să doarmă.

Solomun, headlinerul petrecerii
Solomun, headlinerul petrecerii

Sâmbătă

Hamfest – 17-18 septembrie

Întâi, am crezut că-i vorba de festivalul slăninei, în varianta anglofonă, însă la o privire mai atentă am constatat că evenimentul și-a derivat numele din onomatopeea atribuită de limba noastră, ca un fagure de miere, celui mai bun prieten al omului. Reuniunea iubitorilor de căței intitulată după cum scrie mai sus va fi găzduită vreme de tot weekendul în locul numit Planeta Hamham, de la orele 11 până la 17. Bipezii care dețin prin gospodării un exemplar sau mai multe din specia Canis lupus familiaris au undă verde să-și scoată amicii blănoși la plimbare până în sanctuarul dedicat cățeilor. Acolo li s-au pregătit concursuri, demonstrații de dresaj, ateliere de creație, consultații veterinare, hrană, jucării și accesorii, ședințe foto, respectiv casting pentru animale. E un loc ideal și pentru cei care vor să adopte un cățel și nu s-au încumetat încă. Organizatorii au mai pregătit shopping caritabil, desene făcute de copii, un salon de tatuaje temporare, un restaurant, o cafenea și loc de joacă pentru cei mari, pentru cei mici și pentru cei necuvântători. Invitați speciali vor fi artiști și cântăreți. Ei vor fi jurați în competițiile intitulate Lătrat-viteză, Biscuiți zburători și Maidanezul Imperial. Ce-o însemna Biscuiți zburători?

pics-of-cute-puppy-dogs

Concert – Live! @ Piața Constituției – 17-18 septembrie

Capitala împlinește 557 de ani de atestare documentară. Ca să demonstreze că încă se ține bine pentru vârsta pe care încă nu o arată, Bucureştiul, prin Primăria Generală şi ARCUB, organizează un mega-spectacol în aer liber, lângă Palatul Parlamentului. De la ora 17 şi până la miezul nopţii, vor sui pe scenă – iar acum îi voi enumera doar pe cei de care-mi place să-mi izbesc timpanele personale – Zdob și Zdub, Vunk, Bere Gratis, Proconsul și Phoenix. În afara lor, o să mai fie și alții, de care oricum dați mereu în FM. Dar spectacolul va merge mai departe de scenă și va păși printre spectatori, sub forma a opt trupe de teatru de stradă, însoțite de clowni și păpuși uriașe. Nu-ți mai cere nimeni bani ca să ai acces la eveniment, pentru că oricum se pune că l-ai plătit deja.

Cornel Ilie, de la Vunk, pozat alături de Nicole Cherry
Cornel Ilie, de la Vunk, și fratele său, Răzvan, o încadrează pe Nicole Cherry

Spectacol – Heavy Rotation Live Party

Mai ții minte cum era sufrageria de acasă prin 1996, când se adunau vecinele de pe scară plus două mătuși de la țară ca să vizioneze telenovele în grup organizat? Ei, cam așa o să te simți sâmbăta asta, de la ora 22, în sufrageria True Social Club, unde se pregătește o invazie de coveruri sud-americane și percuții africane, reunite sub denumirea surprinzător de saxonă și rockerească de Heavy Rotation. Oricum s-ar numi, e ocazia perfectă să-i faci femeii o surpriză și să-i oferi ocazia să unduiască liber din șolduri pe hituri ale căror denumiri, sincer, îmi scapă, situație pe care n-am nici cel mai mic gând să o schimb. Dar, pentru efortul din sufrageria True Social Club, iubita o să te recompenseze acasă, în sufragerie, în dormitor, pe hol, în bucătărie, în garaj sau în piscină – dacă aveți. De mai multe ori. În fine, sâmbăta asta o să-i vedeți live pe numiții Michel Kotcha (l-ai fi putut urmări la Vocea României 2015, dar pe atunci încă erai single), Ioana Abramiuc, Andrei Neamțu, Andrei Cornea și Sergiu Stanciu. Hasta siempre, în veacul vecilor, amin!

Trupa Heavy Rotation
Trupa Heavy Rotation

Maratonul Teatrului Independent, ediția a șasea – 17 septembrie – 2 octombrie

Un festival de teatru cu doar o zi mai scurt decât îndrăgitul și celebrul Oktoberfest îi dă bătaie de sâmbăta asta în Capitală. Șapte săli, una mai neconvențională decât alta, vor găzdui reprezentațiile întregului eveniment care nu degeaba se numește maraton, pentru că are pe catastif 36 de piese. În acest weekend, mai întâi vor sui pe scenă – așa vine vorba – actorii Teatrului de Artă București, cei ai Teatrului Act și cei ai Teatrului Universu. Cică așa se scrie, mă jur! În fine, ei sunt artiștii de sâmbătă. Duminică, vor fi primele două trupe și actorii de la Unteatru. Dați click pe link și vedeți programul complet al spectacolelor!

sala-primitoare1

Duminică

Concert – Vioara lui Enescu – 18-19 septembrie

De vreme ce am pășit deja cu un picior în sfânta zi de duminică și cu celălalt în cultură adâncă, păstrăm linia și vă trimitem la concertul în care vioara maestrului George Enescu va prinde iarăși glas, la peste o jumătate de veac după ce marele compozitor și violonist al României și al întregii lumi s-a dus să-i învețe muzică pe îngeri. Spectacolul de pe 18 septembrie reprezintă, conform prezentării făcute de organizator, momentul culminant al turneului intitulat Vioara lui Enescu. Concertul de gală îl va avea în centrul atenției pe Gabriel Croitoru, căruia soarta i-a rezervat onoarea de a cânta la o vioară făurită de lutierul Giuseppe Guarneri del Gesu – pentru necunoscători, un fel de Stradivarius cu mai puțină celebritate. Instrumentul i-a aparținut lui George Enescu, iar de pe strunele sale vor răsuna opere ale compozitorilor Claude Debussy, Serghei Prokofiev, Maurice Ravel, Amédée-Ernest Chausson și Charles-Camille Saint-Saëns. Un spectacol va fi găzduit duminică, la Creart, iar celălalt va avea loc luni, la Sala Radio.

Violonistul Gabriel Croitoru
Violonistul Gabriel Croitoru

Teatru – Micul Prinț

O piesă de teatru care nu se povestește și care nu se explică, dar care îi captivează deopotrivă pe copii și pe adulți. Asemenea lui Alice, fetița pierdută în Țara Minunilor, și Micul Prinț al aviatorului-erou și nobil Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, conte de Saint-Exupéry, surprinde în cuvinte copilărești adevăruri care pot fi înțelese pe deplin abia la maturitate. Le puteți rememora sau le puteți descoperi, după caz, duminica asta, de la ora 11, la Godot Café Teatru.

petitprince