[UPDATE] Cum a evoluat scandalul lui Jeremy Clarkson și Top Gear?

Update 25.03

British Broadcasting Company (BBC) a anunțat astăzi faptul că nu îi va mai fi prelungit contractul lui Jeremy Clarkson. Directorul general al BBC, Tony Hall, a declarat:

“Regret că astăzi am fost nevoit să-l anunț pe Jeremy Clarkson că nu îi va fi reînnoit contractual cu BBC. Nu este o decizie pe care am luat-o cu ușurință. Am procedat astfel numai după o analiză atentă a faptelor și după întâlniri personale atât cu Jeremy, cât și cu Oisin Tymon.”

Decizia previzibilă a fost deci făcută publică. Pe scurt, postul a anunțat că dorește să reinventeze Top Gear și că show-ul va continua. La foarte scurt timp după aflarea veștii, James May a fost asaltat în fața casei sale cu întrebări. Acesta le spune reporterilior despre Jeremy că “l-au împuscat” și că “este o tragedie” insinuând faptul că în opinia sa decizia este una incorectă.

May declară de asemenea că este în continuare de partea lui Jeremy și că ei trei (și împreună cu Richard Hammond) formează o unitate. Această unitate și chimia specială dintre ei au adus succesul show-ului, aici din nou lăsând să se înțeleagă faptul că nu va mai dori să prezinte în continuare doar alături de Hammond, chiar dacă un al treilea prezentator ar fi cooptat. Soarta emisiunii este incertă deocamdată, dar cu siguranță va continua, chiar și sub altă formă sau alți prezentatori.

Știrea inițială


Se pare că show-ul Top Gear UK a murit, sau este cel puțin în comă indusă. Acum toată lumea arată cu degetul către prezentatorul Jeremy Clarkson. Acesta l-a lovit pe unul dintre producătorii emisiunii în urma unei discuții în contradictoriu și a fost suspendat, probabil urmând să fie dat afară. Fanii n-au fost de acord și au venit cu tancul în fața sediului BBC…

Gestul necontrolat al lui Clarkson a trimis o undă de șoc prin toată lumea. Se știe faptul că Top Gear UK este un show pentru o audiență internațională, realizată dintr-o perspectivă tipic britanică – scenariul foarte bine pus la punct ce a dus cu sine emisiunea pe parcursul a 22 de serii (în formatul nou lansat în 2001, cu Clarkson, Richard Hammond si James May).

Jeremy Clarkson este recunoscut pentru gafele sale care uneori te fac să zâmbești, alteori provoacă indignare sau doar semne de întrebare, dacă vă aduceți aminte de segmentul introductiv al episodului Top Gear filmat în România, veți întelege la ce mă refer, chiar dacă acesta nu este catalogat oficial ca fiind o gafă…

În 2008, de exemplu, șefii de la BBC, compania de media ce deține drepturile asupra brandului global Top Gear, l-au apostrofat pentru că a fost surprins sorbând dintr-un gin tonic în timp ce era la volan.

Nu cred că a fost cineva foarte surprins de gestul în sine al lui Clarkson de a-i aplica un pumn colegului său din culise. Presa britanică scrie despre modul în care a început altercația. Se pare că producătorul Oisin Tymon nu s-ar fi ocupat de catering la hotel unde erau cazați prezentatorii. Clarkson a fost indignat când a văzut că în loc de carnea mult așteptată, după o zi de filmări, tot ce a găsit în cameră a fost “brânză rece.”

Cei de la BBC au anulat difuzarea ultimelor trei episoade ale actualului sezon, argumentând că au nevoie de timp pentru a investiga cazul lui Clarkson. Probabil mai era și problema filmărilor. Deși materialele ample ale emisiunii sunt filmate cu luni înainte de difuzare, segmentul “The News” trebuie înregistrat mult mai aproape.

O concluzie nu poate fi extrasă cu ușurință. BBC a anunțat că a pierdut patru milioane de telespectatori ratând difuzarea episodului cu numărul opt, și probabil mult mai mulți în afara Regatului. De curând, BBC a lansat un canal special pentru Europa Continentală – a adus la Varșovia, în Polonia, o statuie de peste 20 de metri, înfățișându-l pe The Stig pentru a promova lansarea postului. Acesta urma să difuzeze Top Gear UK odată cu BBC2 pentru public de pe restul continentului.

Interesul pentru companie ar fi de a-l păstra pe Clarkson ca prezentator, el fiind considerat principalul pilon pe care s-a ridicat noua imagine a emisiunii de după 2001. Jeremy Clarkson nu numai că a ajutat un show despre mașini să ajungă un fenomen media global, dar a și revoluționat speța jurnalismului auto. Modul său acid de a-și exprima cele mai critice păreri nu mai fusese practicat în branșă până la apariția lui.

Acum, stilul lui a fost adoptat și adaptat de către mulți alții, printre care și Hammond și May. Cei din urmă au primit contracte pentru a prezenta și alte emisiuni pe teme diverse, dar tot timpul și-au păstrat stilul și specificitățile rolului lor de la Top Gear. Asta cere probabil publicul…

Pierderea lui Jeremy Clarkson ar fi incomensurabilă pentru Top Gear și BBC, deși sunt cunoscute tensiunile dintre prezentator și companie. Clarkson chiar a scris un articol recent în rubrica sa din The Sun. Aici scrie că BBC l-a avertizat pentru ultima oară și că următoarea lui scăpare îl poate foarte probabil costa postul. BBC dezbate în continuare gafa lui Clarkson, dar în cazul în care decizia este făcută finală, cu siguranță nu va duce lipsă de oferte. Se spune că ar fi foarte potrivit pentru planul trustului britanic ITV de a crește cota bărbaților în propriile audiențe.

Fanii show-ului spun aproape în unanimitate că ar trebui să fie iertat și emisiunea reluată. Chiar și victima lui Clarkson, producătorul Oisin Tymon, a declarat că nu îl vrea pe prezentator plecat, ba mai mult a spus că ar fi mulțumit ca acesta să urmeze câteva sesiuni de terapie ,,anger management” pentru a-l ajuta să treacă peste excesele de furie.

O concluzie finală a celor întâmplate este la fel de greu de atins precum o speculație cât de cât exactă cu privire la viitorul acestui episod… dramatic. Cert este că se va scrie mult în continuare și din ce-am văzut, cam toți cei care abordează subiectul ajung la concluzii asemănătoare. Clarkson trebuie să își reia locul în echipă. Dacă nu, sigur va primi o altă ofertă tentantă, iar BBC va pierde o parte din audiență, chiar dacă păstrează Top Gear în portofoliu și îl înlocuiește pe Clarkson cu un alt nume. Interesant este faptul că ceilalți doi prezentatori, Hammond și May, au declarat că nu ar fi de acord să continue emisiunea fără cel de-al treilea membru.

Reacția presei

Exemple de jigniri aduse de Jeremy Clarkson