Cardul de debit, un prieten de nădejde

În primele trei luni ale anului 2014, românii au efectuat plăţi cu cardul în valoare de 5.1 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, românii au retras de la bancomate 28.2 miliarde de lei, adică de peste cinci ori mai mult.

Pentru mine, apetitul românului pentru bani lichizi este surprinzător, în condiţiile în care poţi folosi cardul bancar pentru a face cumpărături în aproape orice magazin decent. Atenţie, nu mă refer la cardurile de cumpărături sau la overdraft, instrumente de plată pentru care, în anumite condiţii, banca percepe dobânzi, ci la banalul card de debit pe care ai proprii tăi bani, nu banii băncii.

Argumentele celor care preferă banii lichizi sunt, de regulă, destul de banale. Să le luăm pe rând:

Sentimentul de putere

Există persoane care simt pur şi simplu nevoia de a avea portofelul plin de bancnote, pentru că asta le oferă un sentiment de putere, în special dacă pot impresiona prietenii sau colegii de la birou prin astfel de metode. Dar adevărul este că 1.000 lei sunt 1.000 lei indiferent că îi ai sub formă de bani lichizi sau pe card.

Banii de pe card sunt uşor de cheltuit

Alte persoane afirmă că, dacă ar avea banii pe card, i-ar cheltui semnificativ mai uşor, întrucât nu ar mai percepe fizic valoarea reală a acestora. Poate este adevărat pentru unele persoane mai naive, dar un cavaler ca tine sigur nu se lăsă influenţat atât de uşor de astfel de aspecte şi ştie cum să-şi gestioneze banii, indiferent de forma în care îi deţine.

Banii de pe card sunt uşor de furat

Există încă destule persoane speriate de folosirea cardurilor, întrucât presa prezintă în continuare ştiri alarmiste despre fraude bancare prin copierea datelor de pe card. Da, există fraude bancare, la fel cum există şi furturi de portofele. În orice situaţie trebuie să îţi iei câteva mici măsuri de protecţie pentru a evita să rămâi fără bani, cum ar fi să NU notezi PIN-ul pe card.

Care sunt totuși avantajele?

Eu unul am un card de debit pe care îl folosesc exclusiv pentru plăţi la magazine şi pe internet şi îmi plac cumpărăturile “electronice” din mai multe moltive:

Nu mai am grija banilor cand plec de acasă

Am grijă ca în permanenţă să existe pe care o sumă suficient de mare astfel încât, atunci când plec la cumpărături în hypermarket sau mă duc să-mi cumpăr o pereche de pantofi, să nu pierd timpul să mă gândesc dacă îmi ajung banii sau dacă trebuie să mai scot ceva de la ATM.

Am scăpat de replica “aveţi mărunt?”

De regulă, plătesc cu cardul aproape oricând şi oriunde este posibil, atât timp cât magazinul este unul de încredere. Principalele avantaje sunt că am scăpat de celebra întrebare a casierei “aveţi X bani mărunt?”, de aşteptarea restului şi de burduşirea portofelului cu monezi de 10 bani.

Plătesc mult mai repede

De la apariţia cardurilor contactless totul a devenit mult mai simplu: dacă am de plată cel mult 100 lei, tot ce trebuie să fac este să apropii cardul de POS şi tranzacţia este efectuată automat în 2-3 secunde. Fără PIN, fără bătăi de cap.

Plăţile pe internet oricum se fac cu cardul

Ca jurnalist, achiziţionez numeroase produse online, de la diverse publicaţii electronice precum Motorsport Magazine până la diverse servicii precum Feedly sau Telekom TV, iar asta se poate face în general numai cu un card bancar. Doar nu te gândeai că trimit bani cash în Marea Britanie sau SUA prin Poşta Română, nu?

Concluzia

Ideea de bază este că, folosit în mod corespunzător, un card de debit îţi uşurează semnificativ viaţa. Bucata asta de plastic nu te face mai bogat, nu te face mai atrăgător în ochii femeilor frumoase (poate doar dacă ai un card premium) şi nici nu face de mâncare. Totuşi, simplul fapt că economiseşti câteva minute zilnic şi eviţi conversaţiile cu vânzătorii pe tema măruntului te va face să te simţi mai bine. Şi ştim cu toţii că timpul înseamnă bani.

Desigur, nu trebuie să ducem totul la extrem, cel puţin nu încă. Eu am în permanenţă şi ceva bani cash în portofel, pentru cheltuieli minore de zi cu zi. De exemplu, porţia (aproape) zilnică de banane o plătesc întotdeauna cu cash, şi la fel ar trebui să faci şi tu atunci când îţi cumperi un Snickers sau un cappuccino de la tonomat. Asta deşi e mai bine să renunţi la zeama pe care o bei acum.