Cămine private pentru studenți și camere la comun în apartamente

Vacanța de vară s-a sfârșit. Examenele de admitere reprezintă doar o amintire plină de emoții în așteptarea publicării rezultatelor. Începe o nouă etapă în viața ta. Nu știi la ce să te aștepți, dar ai auzit că studenția este cea mai frumoasă parte a vieții.

Așa o fi, dar asta este adevărat în special pentru cei care, pe perioada facultății, locuiesc într-un cămin, alături de alte câteva sute de studenți și studente. Aparent, nu este și cazul tău. Din diverse motive, nu ai obținut un loc într-un cămin de stat afiliat facultății tale. Am însă o veste bună pentru tine: există câteva soluții interesante, indiferent că ești băiat sau fată. Îți povestesc cum s-au descurcat doi dintre prietenii mei.

Cămine private pentru studenți

Vlad abia a împlinit 19 ani. Este din Brașov și a intrat la Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica din București. Îi place să se distreze și să cunoască cât mai multe fete care să-i ofere sex cursurile atunci când lipsește de la facultate. E genul de student care noaptea stă la șuete cu colegii și care adoarme abia atunci când cocoșii strigă deșteptarea. Pentru următorii ani, casa ideală pentru el este un cămin studențesc privat.

În București există în prezent cel puțin șase cămine private pentru studenți, în cele mai diverse zone. Ca să-ți fie mai ușor să te descurci prin haosul din București, le-am pus pe toate pe o hartă special creată în Google Maps. Sunt cele marcate cu roșu. Nu uita să dai click pe iconița din stânga sus a hărții pentru a putea afișa și căminele universităților particulare din București (cu albastru), și complexurile de cămine de stat (cu verde).

West Gate Studios este cel mai mare campus privat din țară și este localizat în Militari. Are 1.800 de studenți și tineri profesioniști care locuiesc în 925 de garsoniere și apartamente cu dotări precum aer condiționat, internet, cuptor cu microunde sau mașină de spălat. Cele trei clădiri ale campusului beneficiază de pază și servicii de curățenie contra-cost. Prețurile pentru noii rezidenți încep de la 100 EUR/lună pentru un loc într-o cameră cu două paturi, însă întreținerea trebuie plătită separat.

Arcca este un complex cu 351 de locuri de cazare amplasate în trei cămine din zonele Vitan, Pajura și Titan cu facilități precum internet, frigider și cuptor cu microunde în camere duble și triple. Ai acces la comun la spălătorie, săli de lectură și bucătărie. Prețurile încep de la 110 EUR/lună de persoană și includ întreținerea.

Campus Est are o capacitate de 270 de locuri și este poziționat în apropierea Pieței Obor. Fiecare cameră este dotată cu frigider, aer condiționat și internet, iar prețurile încep de la 143 EUR/lună de persoană în cameră dublă și includ întreținerea.

Cămin Mihai Bravu este un complex cu 50 de locuri amplasat în zona Mihai Bravu care oferă camere cu 2, 3, 4 și 6 locuri cu aer condiționat și frigider și acces la bucătărie. Aici, prețurile încep de la 350 lei/lună de persoană și includ întreținerea.

Cămin Studențesc Privat este de fapt un bloc de locuințe cu 300 de locuri în zona Bulevardului Energeticienilor cu locuri de cazare în camere de două sau trei persoane cu prețuri de la 350 lei pe lună de persoană. Întreținerea costă circa 100 lei pe lună.

Horoscop Parc este un cămin studențesc privat în zona Lacul Tei care are doar pagină de Facebook. Din păcate, informațiile despre prețuri lipsesc, dar știm că în timpul verii cazarea costă 150 EUR/lună de persoană.

Vlad nu mai are altceva de făcut decât să aleagă cea mai bună ofertă în funcție de localizarea, facilitățile și prețurile campusului și să se pune cu burta pe… distracție:

Cazare în gazdă sau la comun în apartamente

Andreea are 19 ani și este din Bacău. A intrat în anul I la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. Este o fată cuminte care are nevoie de liniște pentru a învăța cât mai bine. Aiurea! Vrea să guste din plin viața de studentă și să cunoască cât mai mulți băieți, dar dorește ca totul să se petreacă într-un cadru intim, departe de bârfele colegelor. Pentru ea, soluția ideală este să stea în gazdă sau să locuiască cu încă o fată într-o cameră dintr-o garsonieră sau dintr-un apartament. Pentru asta, poate căuta colege pe internet.

Iar când spun internet, mă refer în primul rând la Facebook. Andreea poate găsi câteva grupuri de discuții nișate pe căutarea unui coleg de cameră: unul aici (are peste 10.000 de membri), încă unul aici (cu 1.000 de membri), altul aici. Avantajele folosirii acestei platforme sunt evidente: primește informații concrete și fotografii cu camera în care va locui, are detalii despre cerințele proprietarului (să respecte curățenia, să nu aibă animale de companie) și, poate cel mai important, poate afla informații importante despre persoana care îi închiriază camera prin accesarea profilului personal. În plus, poate pune chiar ea un anunț pe Facebook. Cine știe, poate una dintre prietenele ei o poate ajuta.

Sal. Inchiriez apartament cu 1 camera in Grigorescu, langa Profi. Apartamentul are 34 mp, are centrala termica, masina de…

Posted by Sorin Mihai Moldovan on Saturday, October 3, 2015

Alternativ, există câteva platforme online dedicate unor astfel de servicii. CautColeg este probabil cea mai populară dintre ele și include oferte și cereri de cazare în cameră. ColegDeCamera are peste 4.000 de membri și a găsit deja peste 300 de colegi pentru cei înscriși. RoomFinder are un nume la fel de descriptiv, însă beneficiază de o bază de date semnificativ mai mică, cu numai câteva zeci de anunțuri pentru București.

Andreea trebuie doar să aibă grijă să evite anunțurile de tipul cazare contra “menaj” și să nu nimerească în cameră cu o colegă care va dori să știe aproape totul despre viața ei personală.

Vlad și Andreea au acum toate informațiile necesare pentru a găsi cazarea perfectă pentru perioada studenției. Mă gândesc chiar să le fac cunoștință pentru a face schimb de impresii despre diversele modalități de cazare pentru studenții bucureșteni. Tu ce ai alege în locul lor?