Cum să alegi cămașa albă

Orice bărbat trebuie să aibă în garderobă o cămașă albă, simplă. Ai mai citit despre asta și este foarte posibil să știi deja care sunt motivele și ce vreau să spun, așa că nu am să îți pierd timpul și am să îți spun de unde poți lua cea mai bună cămașă albă, în funcție de nevoi.

În primul rând trebuie să stabilești la ce o porți și în ce context pentru a-ți putea alege materialul cel mai potrivit dar și modelul. Sunt foarte importante aceste aspecte deoarece ele fac diferența între confort și inconfort, între o ținută bună și una greșită.

Pentru vară cel mai bine este să alegi o cămașă de in sau din bumbac elvețian, aerisit și răcoros, însă, la fel de bine poți alege una din in combinat cu bumbac. Acolo unde evenimentul îți permite poți chiar să îndoi puțin mânecile. Sub nici o formă nu purta cămașă cu mânecă scurtă, chiar dacă afară este foarte cald. 

Dacă ai stabilit materialul urmează să îți alegi modelul, tot în funcție de eveniment. Există o varietate de modele de gulere, de la gulerul Kent, pentru evenimente solemne, guler moale de tip european sau american, guler pentru papion sau button down. Dacă ești o persoană cu gâtul scurt îți recomand cămășile cu guler lat, deschis și cu doi nasturi. Acest tip de guler dă efectul de gât lung. Pentru ținute lejere, relaxate, optează pentru cămășile cu croi lejer și guler tip tunică. Cămășile cu acest tip de guler nu pierd efectul elegant și rafinat al cămășii, dar oferă în același timp o notă de relaxare și lejeritate.

Am umblat prin magazine și iată ce cămăși îți recomand, în funcție de buget și nevoie.

CĂMAȘA DE CONSUM

Voi începe cu cea mai ieftină pe care am găsit-o. La Piazza Italia. La prețul de 49,90 lei capeți o cămașă clasică, slim fit din bumbac 100%. Raportul calitate-preț este foarte bun, gulerul vine cu balene (dar nu pot fi scoase), iar croiul este slim fit. Rămâne de văzut cum se prezintă după prima spălare. Când îți cumperi o cămașă ieftină și nu ești sigur de cât de bine se va comporta în timp, îți recomand să te uiți bine la material să nu fie rar, să nu aibă “noduri” și evident la execuția cusăturilor. Acestea trădează o cămașă de prostă calitate.

La H&M am găsit o cămașă din batist, ușor de călcat și cu un rând de balene de rezervă. La prețul de 129,90 lei te alegi cu o cămașă bună, dintr-un bumbac atent selecționat (așa cum se laudă ei). Gulerul este clasic, se pretează la o cravată cu nod subțire, iar platca este înălțată pentru a putea acomoda mai bine un spate lat. Din punct de vedere al materialului, al croiului și al detaliilor acestă cămașă este ideală pentru un buget mediu.

CĂMAȘA DE FIECARE ZI

În general produsele de la Zara sunt supraevaluate, iar calitatea este uneori discutabilă. O cămașă la 149,90 lei nu este ușor de călcat și nici nu-ți oferă balene de rezervă. Materialul este structurat, pe alocuri cu probleme, nu foarte bine croit, iar la o privire mai atentă îți dai seama că tinde să o ia spre stânga sau dreapta. Și nu prea vrem asta, nu?

CĂMAȘA DE EVENIMENT

Massimo Dutti este brandul cu pretenții premium unde atât prețurile cât și materialele sunt superioare celorlalte branduri din grup. Într-adevăr aici atenția la detalii este mai mare, iar materialele sunt mai bune. Dintre toate cămășile mi-a atras atenția una din bumbac structurat, rezistent și ușor de călcat. Prețul ajunge la 229,90 lei. Tot aici găsești pentru sezonul cald cămăși de in și combinație de in cu bumbac. Materialele folosite sunt de cele mai multe ori de calitate și își merită banii.

Și dacă îți dorești o cămașă foarte bună te asigur că brandul Boggi este ceea ce ai nevoie. Oferă o gamă largă de materiale de la poplin, bumbac elvețian sau egiptean și in până la diferite tipuri de gulere (newyorkez, italian, button down, milton). Găsești aici cămăsi casual, cămăși pentru evenimente formale și semiformale, iar avantajul major este că în prețul cămășii intră și fittingul. Boggi nu comercializează cămăși slim fit, așadar îți pun la dispoziție acest serviciu, ceea ce mi se pare un plus, mai ales dacă iei în calcul că prețul unei cămăși este de 379 lei. Nu doar că obții o cămașă extrem de bună, dar o poți avea pe măsura ta.

camasi0

Pentru a mă convinge de calitatea produselor am decis să le supun unui mic test și să văd cum se comportă fiecare după spălare. Nu a fost nici o surpriză să constat că cea de la Boggi s-a uscat foarte bine, așadar nu are nevoie să insist prea mult la călcare, iar cea de la Massimo Dutti se apropie și ea de calitatea Boggi, mai ales dacă luăm în calcul diferența de preț de aproximativ 100 de lei.

camasi2

camasi20

camasi3

camasi40

CONCLUZIE

În concluzie, așa cum am spus la început, cel mai important în alegerea unui produs vestimentar trebuie să ții cont de mai mulți factori și în funcție de ei să alegi. Așa că, dacă ai nevoie de o cămașă pentru un eveniment semiformal și nu dorești să investești foarte mult, îți recomand Zara sau H&M. În schimb, dacă ai nevoie de o cămașă pentru ținute casul, una pe care vrei să o porți cu blugi și hanorac, poți alege fără probleme o cămașă ieftină și bună de la Piazza Italia. Pentru evenimentele formale alege între Massimo Dutti și Boggi, în funcție de buget. 

Nu uita! Nu alege niciodată după brand, ci după calitate.