Cum să profiți de noul Tarom „low-cost”

Până pe 31 martie 2018, compania aeriană de stat a României și-a propus să recâștige poziția de lider pe piața internă și să dea de suferit competitorilor ei low-cost care au detronat-o și-au trimis-o pe locul al treilea, după Wizz și Blue Air. Pe principiul „fight fire with fire”, numit pe la noi „cui pe cui se scoate” sau „plătește-le cu aceeași monedă”, TAROM a anunțat prețuri minime istorice pentru cursele domestice și internaționale timp de un an. Pe curse interne, cu 39 de euro, taxe incluse, vei putea zbura de oriunde către București și înapoi. Te costă 79 de euro un drum dus-întors până la Belgrad sau până la Atena, iar ca să vezi Londra cea ploioasă și neiubitoare de UE ai de achitat 99 de euro și nici un șfanț în plus.

Lista completă a destinațiilor, cu disclaimerele de rigoare și cu vreo câteva perioade în care oferta nu se aplică, o găsești aici. Nu-s deloc puține capitalele europene și din Orientul Mijlociu unde te poți plimba la preț ce pare rudă de prim rang cu pomana curată. O asemenea supradoză de opțiuni te poate însă aduce în aceeași situație paradoxală cu legendarul măgar al lui Buridan, ceea ce ar fi trist și chiar fatal. Prin urmare, am ales noi șase destinații cu tot atâtea perioade în care știi sigur că mergi chitit să faci o treabă. Pentru că noi nu împărtășim sloganul ăla vechi al TAROM că „ești cineva pentru că mergi undeva” – mai degrabă credem că te simți în viață dacă la capătul călătoriei tale ai strâns un mănunchi de amintiri care să te țină până închizi ochii definitiv. Maestre, destinațiile!

Barcelona, prima stație în drum spre Pamplona

În miezul verii, de pe 6 până pe 14 iulie, micuțul oraș spaniol Pamplona devine centrul mondial al sporturilor extreme de sorginte bovină. Festivalul anual de San Fermin adună sute de mii de amatori de adrenalină de prin lumea întreagă, inclusiv de prin România, iar piesa de rezistență a evenimentului se cheamă El Encierro și constă în celebra fugăreală cu taurii pe străduțele întortocheate ale urbei navareze. Scapă cine poate, desigur, așa cum a constatat personal și Ernest Hemingway, la vremea lui. No, o rută rapidă și ieftină de la București la Pamplona trece prin Barcelona, până unde un bilet dus-întors cu TAROM costă 99 de euro, taxe incluse. Traseul Barcelona-Pamplona înseamnă alte cinci ore la volan sau numai o oră cu avionul, care te mai usucă de vreo alți 80 de euro. Poți profita însă de ocazie să admiri clădirile lui Gaudi și celebrele Ramblas din capitala Cataloniei.

Londra – Carnavalul caraibean din Notting Hill

Capitala Regatului Unit găzduiește cel mai mare festival stradal din toată Europa, un eveniment care se ține în ultimul weekend cu bank holiday din fiecare august, în perimetrul dintre Notting Hill, Ladbroke Grove și Westbourne Park. În 2017, are loc pe 26 și 27 august întregul tămbălău cu dansatoare în costume fistichii, parade extravagante, care alegorice concepute parcă pe ciuperci din alea bune, zeci de mii de wați de boxe, nenumărate cisterne de bere și literalmente tot atâtea jointuri câte porții de hot-dog vândute. Poți zbura până aproape de Carnavalul din Notting Hill cu doar 99 de euro dus-întors de la Otopeni la Heathrow, iar de la aeroportul londonez poți sări lejer în metrou cu un travelcard de 12 lire, valabil toată ziua. Ajungi la petrecere în 30 de minute, iar odată intrat în mulțime eu îți recomand să stai prin zona Portobello Road, unde-s cele mai frumoase tipe și cei mai de treabă jamaicani*.

Praga – muzeul mondial al distracției în drum spre festival

Tot în august, fortăreața Josefov din Jaroměř, Republica Cehă, devine templul metalului extrem din Europa și America. Siluetele lugubre de medico della peste vor bântui vechile ziduri ale cetății, în vreme ce rockerii vor vântura din plete la cele patru scene, pe care se va dezlănțui Iadul. Berea cehească va curge valuri și va fi mai ieftină decât cea românească la festivalurile din România, apropo. Cam așa arată festivalul Brutal Assault, care ține de pe 9 pe 12 august 2017. La Jaroměř poți ajunge din România cu mașina sau cu trenul, după un drum de numai două zile. Sau, dacă nu ești complet masochist, există alternativa să iei un avion TAROM de la București până la Praga, cu 79 de euro dus-întors. Din capitala Republicii Cehe, poți merge la Jaroměř cu un tren super curat și rapid care pleacă din ultramoderna gară centrală a Pragăi sau cu un autocar. Prețurile variază în funcție de perioadă și de noroc, dar sunt decente. Iar dacă metalul nu e tocmai genul tău de distracție, șezi pe treaba ta și vizitează doar Praga, care e frumoasă, nobilă și decadentă în orice sezon. Ai muzee, restaurante cu bere și rețete tradiționale cehești (a se citi „pantagruelice”), baruri în care se fumează înăuntru, ai clădiri istorice și obiective culturale cât să te plimbi o lună întreagă.

Hamburg – popas înainte de mama tuturor festivalurilor

Wacken Open Air e cel mai mare festival de rock de pe pământ european, poate la concurență doar cu Glastonbury, din UK. În 2017, Wacken se ține de pe 3 pe 5 august. Cea mai apropiată destinație de locul evenimentului, aflată și pe harta TAROM, este Hamburg, cel de-al doilea oraș ca populație al Germaniei. Biletul de avion costă tot 79 de euro dus-întors, iar din Hamburg poți sări într-o mașină și să împarți benzina, cum e obiceiul locului, sau poți închiria un autoturism. Există și alte variante de transport recomandate de organizatori. Te așteaptă pe câmpul cu mii de corturi și cu nenumărate scene nume sonore, precum Alice Cooper, Megadeth, Marilyn Manson și încă mulți alții. Altfel, fii pregătit să spargi vreo mie de euro acolo, ca să nu te duci degeaba.

Cluj-Napoca, leagănul Festivalului Untold

Iar dacă locuiești în București și plănuiești să pui cortul în 2017 la Untold, în Cluj-Napoca, transportul o să dureze cam o oră în total și o să coste 39 de euro, în ambele sensuri. Te așteaptă acolo, de pe 3 pe 6 august, artiști precum Ellie Goulding, Hurts, R City, Tinie Tempah, Example & DJ Wire, Armin van Buuren, Afrojack, Solomun și o grămadă de alții pe care eu oricum nu i-am ascultat. Partea cu adevărat mișto e că în 2017 nu vei mai fi nevoit să aloci două zile suplimentare pentru drumul dus-întors până la Cluj-Napoca, iar timpul pe care l-ai fi alocat călătoriei acum poate fi dedicat în totalitate distracției.

Chișinău – Prodigy la preț de dumping

Probabil că afacerea sezonului este să iei avionul de la București la Chișinău cu 79 de euro dus-întors și să mai dai încă 20 de lei pe un bilet la Prodigy, trupă care cântă în capitala Republicii Moldova pe 3 iunie 2017. Pe bune, biletele la spectacolul britanicilor costă între 100 și 1.500 de lei moldovenești, adică de la 20 la 300 de lei adevărați, de-ai noștri. Apropo, îmi cer eu scuze pentru greșelile de scriere din link-ul de mai devreme, deși nu îmi aparțin. În fine, de la Aeroportul Chișinău poți lua un maxi-taxi care costă cam cât doi covrigi de la metrou din Pipera, iar să nimerești Piața Marii Adunări Naționale din capitala Republicii Moldova, unde se ține concertul, e chiar simplu. Întreabă orice localnic. La moldoveni, băutura e bună și ieftină, dar fii cu băgare de seamă, că după ora 22 în magazinele din Chișinău mai poți cumpăra doar bere și vin. E restricție de la primărie pentru răchie și coniac.

Acestea fiind spuse, îmi rămâne doar să-ți urez inspirație mai multă la descoperirea unor destinații cu evenimente și mai interesante în anul calendaristic ce ni se așterne în față. Un an în care, apropo, poate că și TAROM o să mai reducă din pierderile istorice cu această nouă politică și, cine știe, o să se îndure Cerul ca operatorul nostru aerian național chiar să iasă pe plus. Distracție plăcută, deci, și cer senin!

*If you know what I mean…