Istanbul. Dacă v-aţi săturat de șaorma cu de toate, treceţi pe calitate!

Căutați pe Pegasus până găsiți un bilet la Istanbul cam la 100 de euro dus-întors. Într-o oră și un pic ajungeți. De la aeroportul Sabiha Gokcen luați shuttle bus până la Taksim (13 lire, cam 20 de lei biletul).

istanbul2Piața Taksim este inima Istanbului modern. Când o vedeți înțelegeți de ce. Prin anul 1800 era un punct de ramificare în sistemul de distribuție de apă. Pentru că este un punct istoric, de aici încep revoltele localnicilor (momentan sunt pașnici) dar și o arteră comercială pietonală apetisantă, cu magazinele unor branduri la modă amestecate cu boutiquri de creatori de modă locali. Pe mijlocul ei trece tramvaiul de epocă, în larma veselă a turiștilor extaziați și a puștilor turci care se cațără din mers pe tampoane. De la capătul liniei trebuie să luați o decizie. Vă orientați spre unul dintre hotelurile din zonă, mergeți la cele de pe malul Bosforului sau luați un tramvai, modern de data aceasta, și ajungeți în Sultanahmet, orașul vechi. Mai degrabă aici e un loc bun. Sunt puzderie de hoteluri, cu prețuri care încep de la 50 de euro pe noapte. Fantastic la ele e că majoritatea au un restaurant pe acoperiș, de unde se vede Moscheea Albastră și Bosforul.

De la hotelurile din orașul vechi orice minune e aproape: moscheea, Topkapi (palatul sultanului Mehmed al II-lea, construit în 1466), Cisterna Basilică, din secolul VI după Hristos. Ultima nu trebuie ratată. Cobori sub oraș în ceea ce este numit Palatul Scufundat și asta este senzația pe care ți-o dau cele peste 300 de coloane. Cisternele au fost construite ca să alimenteze cu apă palatul imperial. Acum fascinează cu lumini difuze, cotloane ascunse, clipocitul apei prin care alunecă pești colorați. Reveniți la lumină, zeci de terase vă îmbie la odihnă, un ceai parfumat și dulciuri din povești. Ca să nu vă încurcați în prețuri, o liră turcească face cam un leu și 50 de bani.

istanbul1Dacă vreți să luați acasă ceai, sugiuc, bomboane, rahat sau nuci în miere nu intrați în magazinele mari. Luați-o în jos spre mare, pe străduțele în pantă și găsiți cofetării și mici magazine pline de arome și prețuri bune. Dacă așteptați să spun ceva de Grand Bazar, mai stați. Este bun doar de o vizită, ca să nu zică lumea că nu ați fost acolo. Prețurile sunt mari, ca pentru turiști. Aceleași mărfuri le găsiți la magazinele de pe străduțe, la un sfert de preț.

Mai bine faceți o plimbare cu ferry de pe un mal pe altul sau vă plimbați pe Podul Galata să vedeți înșirați zeci Pe pescari care își aruncă undițele cu frenezie. Sub pod sunt multe restaurante unde merită să mâncați pește proaspăt sau fructe de mare. Îndreptați-vă și spre Turnul Galata, una dintre atracțiile orașului. Din vârful lui se vede tot Istanbulul ca un tablou pe care nu o să îl uitați.