Se poate scrie în feluri diferite: Nurnberg, Nuernberg, Nuremberg sau Nürnberg, oricum ar fi este un oraș unic. Chiar dacă nu este o destinație tipică și poate nu se află pe vreo listă cu zece destinații pe care trebuie să le vizitezi, Nürnberg merită să fie vizitat cel puțin o dată, sau de două ori. O să înțelegi mai departe de ce.
Înainte de toate, să mai clarific un lucru, faimoasa pistă de curse Nürburgring nu este în apropierea Nürnberg-ului. Și dacă asta este evident pentru unii dintre noi, mulți turiști fac greșeala asta.

1. Zboruri directe către Nürnberg

Wizz Air a introdus recent zboruri directe către Nürnberg, iar prețurile sunt atractive având în vedere că un bilet dus-întors poate fi și sub 100 de euro de persoană. Depinde bineînțeles de perioada în care vrei să călătorești. Pentru un city break, recomand la dus zborul de joi seara. Poți pleca la aeroport direct de la birou și să ajungi la destinație în mai pușin de două ore. Pentru întoarcere ia zborul de duminică seara. Vei ajunge acasă puțin mai târziu, dar eu zic că merită. Aeroportul Nurnberg este la câteva minute cu taxiul de centrul orașului, dar poți lua și metroul sau autobuzul dacă vrei.

2. Istoria

Istoria orașului Nürnberg se împarte în două: înainte și după al Doilea Război Mondial. Și asta pentru că peste 90% din oraș a fost bombardat, ajungând astfel al doilea cel mai distrus oraș din Germania, după Dresden. Asta înseamnă că majoritatea clădirilor din centrul vechi au fost reconstruite ulterior, păstrând arhitectura originală. Dar dacă nu ți-aș fi spus asta, probabil nici nu ți-ai da seama plimbându-te pe străduțele cochete ale orașului.

Dacă te pasionează poveștile despre al Doilea Război Mondial, atunci trebuie să vizitezi Centrul de Documentare, amplasat în zona fostului teren de paradă nazistă. Un loc impresionant care a fost și el parțial distrus și care se întindea pe zece km pătrați, având săli de congres și aeroport pentru Zeppelinuri. Acesta trebuia să devină cel mai mare stadion de fotbal din lume. Dacă ar fi fost finalizat!

3. Berea

Nürnberg se află în ținutul Bavaria care este renumit pentru mașini și… bere. Ce mi-a plăcut la barurile din centrul vechi al orașului este că toate aveau bere de care nu ai mai auzit, de diferite tipuri. Până și… bere afumată, pe care eu unul nu am avut tăria să o încerc dar care a generat impresii diferite printre cei care au făcut-o. Dacă ești un băutor pasionat de bere, vizitează berăria Altstadthof, au numeroase tipuri de bere, produse de ei. Fii cu ochii în patru și după festivaluri, poate ai șansa să aibă loc unul când ești tu în vizită. Acolo, berea e la ea acasă.

Între bere și istorie se află catacombele de sub oraș. Și spun asta pentru că înainte de al Doilea Război Mondial, acestea erau folosite pentru depozitarea berii produse de numeroasele berării existente atunci. În timpul războiului mulți locuitori s-au adăpostit în acestea iar foarte multe au fost distruse. Doar o parte din ele au rămas accesibile și sunt deschise publicului. Turul începe de la berăria Altstadthof.

4. Mâncarea

Dacă ai impresia, în special în jurul sărbătorilor de iarnă, că românii sunt cei mai mari mâncători de carne de porc, ei bine te înșeli. În meniurile restaurantelor vei găsi cu greu altceva decât mâncare de porc. Bineînțeles că trebuie să încerci vestiții bratwurst iar locul ideal pentru asta este Bratwursthäusle. Noi i-am încercat și în alt loc și trebuie să recunoaștem că au fost într-adevăr mai buni. Recomandarea mea e să încercați și alte feluri de mâncare, nu de alta dar o să vi se cam aplece de la atâția cârnați.

Cel mai bun Bratwurst din Nurnberg este aici. #visitGermany

Posted by Cavaleria.ro on Friday, May 29, 2015

Dacă ești în căutare de ceva dulce, trebuie să ai mare răbdare pentru că nu vei găsi ceva prea ușor. Cel mai întâlnit desert este înghețata italiană care nu merge prea bine cu berea… Cu greu am găsit o cofetărie în care am savurat o felie de tort cu fructe. Delicioasă!

Dacă ai noroc să prinzi deschisă piața de legume, fructe și alte bunătăți, nu o evita. Poți găsi fructe îmbietoare de tot felul și vestita turtă dulce, chiar dacă nu e sezonul ei.

5. Playmobil

Dacă ai de gând să mergi cu cei mici, Playmobil este motivul pentru care aceștia vor fi mai entuziasmați decât te-ai aștepta. Chiar dacă LEGO este concurentul mult mai cunoscut la nivel global, Playmobil sunt jucăriile iubite de copiii germani. Iar lângă fabrica din apropierea Nürnbergului se află Playmobil FunPark, locul unde mii de vizitatori ajung zilnic. Cei mici au numeroase locuri de joacă, de la corabia piraților, la arca lui Noe, la cetatea cavalerilor și multe altele. Există și un loc unde aceștia pot mulge vaci de jucărie! Ce să mai spun, distracția este garantată!

Biletul de intrare este 10 euro pentru adulți și 6 pentru cei mici, fără a fi vreo limitare de timp. Înăuntru ai, pe lângă locuri de joacă, și terase unde te poți relaxa după atâta alergătură. La ieșire te așteaptă magazinul de jucării de unde poți achiziționa suveniruri pentru cei mici.

Chiar dacă lumea cunoaște mai bine jucăriile Lego, Playmobil este alternativa nemților. Iar parcul de distracții Playmobil este chiar lângă fabrica din apropierea Nürnberg-ului. #visitGermany

Posted by Cavaleria.ro on Sunday, May 31, 2015


6. Coburg

Chiar dacă este la o plimbare scurtă cu trenul de Nürnberg, orășelul Coburg trebuie neapărat vizitat. Vei fi surprins să descoperi că acesta are strânse legături cu familia regală britanică și cu alte familii regale din Europa, chiar cu cea a României. Dacă ești un pasionat al istoriei, încearcă să găsești un ghid care să îți povestească mai multe. Noi am avut unul foarte bine pregătit care ne-a făcut să ne îndrăgostim de oraș imediat. Nu eram de nici două ore aici și deja ne plăcea mai mult decât Nürnberg-ul. Se fac tururi chiar și cu două persoane. Neapărat să vizitezi Palais Coburg și să faci o plimbare până la Veste Coburg, asta dacă ești pasionat de castele, cum sunt eu. De la castel poți lua autobuzul, dacă nu mai ai chef să mergi înapoi în centru.

Din punct de vedere culinar, Coburg a fost o experiență mult mai plăcută. Aici bratwurstii sunt mult mai mari și mai gustoși decât cei din Nurnberg. Noi i-am încercat pe cei din piața centrală. De trei ori într-o zi. Restaurantele au un meniu mult mai variat. Adică nu găsești numai preparate din carne de porc. Am mâncat la The Hungry Highlander iar mâncarea și serviciul au fost excepționale, într-o atmosferă foarte prietenoasă.

Îți recomand să stai peste noapte la cochetul Romantik Hotel Goldene Traube care este foarte aproape de gară și de centru. Nu ai nevoie de taxi sau de autobuz. Te poți întoarce în Nürnberg a doua zi dimineața.

Mă pregătesc să plec din Coburg, după o ultimă privire prin hotel… #visitGermany

Posted by Cavaleria.ro on Saturday, May 30, 2015


7. Arta

Pasionații de artă au și ei multe de văzut. De la arhitectura clădirilor, la galerii și expoziții. În Nürnberg se simte și astăzi prezența lui Albrecht Dürer prin lucrările sale. Merită să vizitezi casa muzeu a acestuia pentru a înțelege ce e cu acel iepure ciudat pe care îl vezi peste tot prin oraș. Noi am vizitat Tiny Griffon Gallery, condusă de românca Cristina Sinion, unde am avut plăcerea să vedem expoziția artistului de origine română Michael Lassel.

Expoziția românului Michael Lassel în Nürnberg. #visitGermany

Posted by Cavaleria.ro on Friday, May 29, 2015


8. Piața de Crăciun

Și am ajuns la motivul pentru care merită să vizitezi Nürnberg-ul a doua oară. Dacă ești ca mine, adică nu îți plac city break-urile iarna, îți propun să revii în luna decembrie doar pentru Nuremberg Christkindlesmarkt. Este una dintre cele mai mari piețe de Crăciun organizate în Germania, adunând peste două milioane de turiști anual. Vei trece de la berea binevenită vara la vinul cald ce te încălzește iarna.

Ca să nu mai vorbesc despre preparatele speciale de sărbători, printre care se află și delicioasa turtă dulce.

Mulțumiri Organizației Germane de Turism.

You Might Also Like

6 Comments

 1. 1

  Noi am fost anul trecut de pe 29 noiembrie pe 3 decembrie si chiar ne-a placut mult de tot.(si bilete de avion Cluj-Nuremberg-Cluj au costat 800 de ron pentru 4 adulti ).
  p.s. poti sa adaugi pe lista si muzeul jucariilor, cel industrial, casa Durer si “muzeul dedicat nazismului.”

  • 2
  • 3

   Salutare, si eu ma gandesc la un citybreak in noimebrie, am emotii cu vremea. Cum a fost la sfarsitul lunii noimebrie?
   Multumesc anticipat!

 2. 4
 3. 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.