3 destinații de vizitat cu mașina pe Coasta Dalmată

Nu îmi place deloc zborul cu avionul. Recunosc cǎ am cǎlǎtorit de cȃteva ori deasupra norilor, ȋnsǎ nu m-am simţit tocmai comfortabil. În mod normal, ȋnainte sǎ pleci ȋn vacanţǎ ești relaxat, ȋți faci planuri și radiezi de entuziasm. Ei bine, eu sunt de fiecare datǎ crispatǎ şi cu un gol ȋn stomac cȃnd mǎ gȃndesc cǎ a doua zi trebuie sǎ mǎ urc ȋn avion. Sunt atȃt de multe destinaţii frumoase pe care le-am ratat tocmai din acest motiv. Nu rezist fizic și psihic mai mult de 2-3 ore ȋn aer.

Și pentru cǎ ştiu cǎ nu sunt singura care se panicheazǎ la gȃndul zborului cu avionul, m-am gȃndit sǎ vǎ ȋmpǎrtǎşesc trei locuri frumoase unde avem acces cu veşnica prietenǎ de nǎdejde: maşina personalǎ. Si nu, nu o sǎ vǎ povestesc nici de Bulgaria, nici de Grecia sau Turcia, ci de destinaţii amplasate de-a lungul Coastei Dalmate.

Budva – Muntenegru

budva-montenegro

Aş ȋncepe cu Muntenegru, cu al sǎu superb oraş Budva. Este o destinaţie turisticǎ perfectǎ atȃt pentru familiile cu copii, cȃt şi pentru tineri sau seniori. Aceastǎ ţarǎ te surprinde plǎcut prin contrastele sale: ȋmbinarea armonioasǎ a muntelui cu marea. Pe Budva l-aş descrie ca fiind un oraş nou, modern, cosmopolit, dar care atrage atenţia turiștilor prin arhitectura neobişnuitǎ, a parcurilor imense sau a bulevardelor animate.

Existǎ ȋnsa şi partea lui de Old City, Budva Stari Grad care deţine ziduri ȋnalte, strǎduţe ȋnguste şi clǎdiri stil baroc. Cel mai scurt traseu cǎtre aceastǎ destinaţie este Romania-Serbia-Muntenegru (ȋn jur de 800 km) prin munţi. Priveliştea oferită este de-a dreptul spectaculoasǎ. Este bine de ştiut faptul cǎ tarifele practicate aici sunt unele modeste, atȃt la terase, cȃt şi ȋn magazine. Aşadar, dacă vă tentează, aveţi aici cȃteva oferte pentru Muntenegru.

Ca şi costuri suplimentare de drum veţi avea la intrarea pe autostrada din Serbia un tichet pe baza căruia veţi achita la ieşirea de pe autostradǎ, ȋn funcţie de numărul de kilometri parcurşi. Este posibil sǎ vǎ solicite la intrarea ȋn Muntenegru şi o taxǎ ecologicǎ de aproximativ zece euro. Dacǎ ajungeţi sǎ vizitaţi aceastǎ staţiune vedetǎ din Muntenegru, nu ratați faleza, portul, apele Mǎrii Adriatice sau Citadela, Biserica Sfȃnta Treime şi Biserica Sf Ioan.

Split – Croaţia

SPLIT-CROATIA

O a doua destinaţie interesantă şi uşor de ajuns cu maşina este Croaţia, dar nu m-am hotǎrȃt ȋncǎ spre care oraş. Și pentru cǎ oscilez ȋntre Split şi Dubrovnik, vǎ voi povesti despre amȃndouǎ. Pentru intrarea ȋn Croaţia veţi avea nevoie de un paşaport valabil. Distanţa pȃnǎ aici poate fi strǎbǎtutǎ ȋn circa 15 ore. Dacǎ Dubrovnik este destul de popular, nu acelaşi lucru ȋl pot spune despre Split, unul dintre cele mai vechi oraşe croate, capitala Dalmaţiei şi al doilea oraş ca mǎrime din Croaţia.

Oraşul are o istorie de mai bine de douǎ milenii care ȋn trecut s-a bucurat de popularitate din partea ȋmpǎratului Diocleţian, iar ȋn prezent este preferatul a mii de turişti datoritǎ climei blȃnde. Se spune despre acesta cǎ este unul dintre cele mai ȋnsorite oraşe europene. Aveţi aici cȃteva variante de pachete de vacanță pentru Split.

Dacǎ aveţi noroc, puteţi participa şi la Festivalul Verii de aici (se organizeazǎ ȋn iulie-august, datele nu sunt confirmate ȋncǎ). În aceastǎ perioadǎ oraşul este animat cu muzicǎ, teatru, dans şi multă voie bunǎ. Nu rataţi Palatul lui Diocletian, cu cele patru porţi monumentale: Poarta de Aur, Poarta de Argint, Poarta de Fier, Poarta de Bronz, Catedrala St. Dominius sau Piaţa Poporului.

Dubrovnik – Croația

sea-houses-harbor-harbour

Cel de-al treilea loc recomandat, dar nu cel din urmǎ este Dubrovnik. Situat ȋn sudul Croaţiei, cu ieşire directă la Marea Adriaticǎ, Dubrovnik este una dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice ale Mǎrii Mediterane, fiind numitǎ şi „Perla Adriaticii”. Peisajele naturale din Dubrovnik oferǎ turiştilor panorame pline cu monumente şi istorie. În apropierea centrului istoric se ȋntind plaje şi ape cristaline, pline cu insule ȋmpǎdurite care pot fi cu uşurinţǎ destinaţii pentru excursii de o zi. Nici viaţa de noapte nu este una plictisitoare ȋn Dubrovnik. Existǎ o sumedenie de baruri, cafenele şi cluburi unde puteţi petrece momente de neuitat. Pachete de vacanţǎ pentru Dubrovnik.

Ei și uite așa putem să ne bucurǎm şi noi, cei cu fricǎ de ȋnǎlţimi, de concediu. Putem  alege vacanţe în locuri frumoase care pot fi strǎbǎtute şi terestru. Pentru cǎ vorba aceea… suntem oameni cu picioarele pe pamȃnt!