Dieta vegană | Experiența mea

În fiecare an, pe timp de vară, când piețele sunt pline de legume și fructe proaspete, procentul de carne din dieta mea se diminuează drastic. Așa că, după ce vara trecută am încercat timp de trei luni o dietă lacto-ovo-vegetariană, anul acesta m-am gândit să merg mai departe și să plusez cu o dietă vegană. Adică să elimin orice produse de origine animală, nu doar carnea. Am făcut asta din două motive simple. În primul rând, vreau să văd cum este să ai un astfel de stil de viață, iar în al doilea rând sunt curios să aflu dacă mă simt altfel din punct de vedere fizic. Mai exact, dacă face minuni, cum tot aud în jurul meu.

Înainte să-ți spun cum a fost experiența mea de până acum, hai să trecem în revistă câteva aspecte legate de acest stil de viață. În primul rând, o dietă vegană nu trebuie privită ca una pentru slăbit. Este important să te informezi foarte bine în legătură cu alimentele pe care trebuie să le mănânci, cu cele noi pe care trebuie să le introduci în rutina zilnică, dar mai ales să-ți faci un set de analize.

Este adevărat că, o dietă vegană ajută la menținerea unui indice de masă corporală optim, însă nu trebuie să fie săracă în nutrienții esențiali organismului. Printre plusuri mai putem adăuga reducerea nivelului de colesterol și glicemie, dar și în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. 

Dieta vegană

Printre beneficiile oferite de o dietă vegană vă spuneam că se numără reducerea nivelului de colesterol și glicemie, menținerea unui indice de masă corporală optim și prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului. Totuși, asta nu se traduce automat în faptul că o dietă vegană este automat și una foarte sănătoasă. Este nevoie de planificare, de o atentă informare și mai ales de sfatul unui nutriționist. Așa cum o dietă omnivoră poate fi nesănătoasă prin aportul din pricina haosului alimentar, la fel și cea vegană poate fi dăunătoare. 

O astfel de dietă poate avea un impact negativ major asupra sănătății, mai ales dacă este introdusă brusc și fără cunoașterea unor principii elementare. Practic, nu poți să te înfometezi și să-ți privezi organismul de anumiți nutrienți esențiali. La fel ca în cazul oricărei diete, diferența între sănătos și nesănătos este dată de alegerile alimentare. În plus, dat fiind faptul că o dietă vegană este restrictivă din punct de vedere caloric, există o predispoziție accentuată spre malnuțriție.

Primul lucru la care te gândești atunci când vine vorba de veganism este legat de proteine. Pentru a-și produce proteinele, organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți, iar nouă dintre ei nu îi poate produce decât din hrană. Este adevărat că multe plante nu sunt, individual, surse de aminoacizi esențiali. Însă, dacă sunt consumate sub formă diversificată, lucrurile se schimbă. În dieta vegană, surse de proteine recomandate sunt tofu, edamame, năutul, fasolea, quinoa, arahide, nuci, fistic și tot felul de alte tipuri de nuci. O altă dilemă este cea legată de grăsimi. Acestea pot fi înlocuite cu ușurință cu unele precum uleiurile vegetale, untul de arahide, semințe, avocado sau cocos. 

Dieta vegană

Nu sunt și nici nu vreau să fac pe nutriționistul, așa că nu insist mai mult pe aceste informații. Îți recomand să te informezi bine înainte, să-ți faci un set de analize și să consulți un nutriționist. Asta dacă-ți dorești să adopți un stil de viață sănătos, nu să îți periclitezi sănătatea doar de dragul de a fii… cool. 

Așa că, cel mai bine îți prezint experiența mea. În primul rând, eu am început prin a-mi face analizele și prin a discuta cu un nutriționist. Dar fiind faptul că am stabilit de la început că este pe o perioadă scurtă de timp, mi-a recomandat să opresc experimentul doar dacă nu mă simt bine, ori observ unele modificări majore. 

Prima mea impresie legată de acest stil de viață? Este al naibi de greu să găsești alternative gustoase. Toți veganii îți vor spune că există alternative pentru orice fel de mâncare, ba chiar că multe sunt chiar mai gustoase decât originalele. Ei bine, nu. Laptele de vacă are gust, pe când cel de cocos ori migdale este cu totul altceva. Iar după 25 de ani este greu să-ți modifici radical gusturile. Nu mă înțelege greșit. Nu spun că nu sunt bune. Am descoperit unele combinații chiar mai gustoase. De exemplu, orezul cu lapte de cocos este foarte, foarte bun, iar brioșele cu banane, unt de arahide și lapte de cocos… o nebunie. Fie că rămân vegan sau nu, acestea rămân preferatele mele pe viitor.

Al doilea lucru? Este tare greu să te decizi ce mănânci. Primele săptămâni au fost bine, am mâncat fructe la micul dejun, legume cu tofu și soia pe post de mese principale. Însă, când vrei să diversifici lucrurile se complică. Și asta nu din cauza faptului că nu ai alternative, ci din considerente de obișnuință. Nu tu smântână, nu ouă cu mămăligă caldă și brânză. Nu un ou poșat cu spanac și somon. Știu, o să credeți că îmi este foame. Nu, îmi este doar poftă.

Este greu spre imposibil să-ți fie poftă de năut sau linte și să nu te gândești la un buger sau la sushi. Dar, așa cum spuneam, totul ține de obișnuință.

Ah și dulciurile. Aici este și mai greu. Nu cheesecake, nu înghețată sau eclere. Aici chiar am avut o problemă. Deși nu sunt mare consumator de dulciuri, sunt un mare pofticios. Dar am rezolvat-o rapid și cu asta. Fructe peste fructe, biscuiți, unt de arahide, înghețată cu avocado și brioșe. Și totuși… ce bun ar fi un tort cu miere ori un mousse de ciocolată neagră.

O altă problemă? Costurile. Deși toți veganii se bat cu pumnii în piept că nu este deloc mai scump să duci acest stil de viață, ei bine, îi contrazic. Laptele de cocos este mult mai scump decât cel de vacă fie el și bio. Avocado, quinoa și soia, de asemenea. La fel și produsele care nu conțin lactoză. Toate dulciurile și produsele înlocuitoare sunt mult mai scumpe decât cele clasice. De exemplu, un pachet de gofre care în mod normal costă 7-8 lei, în varianta vegană fără lactoză și ou costă 12 lei. În plus, chiar și semipreparatele sunt ceva mai scumpe.

Concluzie

Astăzi, luni, 2 iulie 2018, intru în a treia săptămână din această dietă și am tras câteva concluzii. Fără multă informație și sfatul unui medic nutriționist nu îți recomand să începi această dietă. E bine însă să încerci gusturi noi și să menții un stil de viață cât mai sănătos. Și mai ales să vezi ce și cât îți cere organismul.