Lucruri mici pentru o bucătărie practică

Poate că talentul de a găti te-a ocolit, așa că există şanse mari ca tu să fi ignorat bucătăria și toate ustensilele care se găsesc prin dulapurile ei. În studenţie, te-ai mulţumit cu vesela adunată de pe la colegi sau trimisă de părinţi, că şi aşa mâncai când şi ce prindeai. Acum că eşti la casa ta, lucrurile s-au mai schimbat şi de multe ori simţi nevoia să stai liniştit la masa şi să te bucuri de mâncare.

Chiar dacă nu eşti extrem de priceput la gătit, în timp ai realizat până și tu că există câteva obiecte aparent banale, dar de care nu te poţi lipsi şi care ţi-ar uşura mult viaţa dacă s-ar găsi şi prin sertarele tale. Până la urmă, bucătaria trebuie să fie un spaţiu practic, în care să îţi poţi prepara rapid şi bine mâncarea. În mod ideal, cât ești la cratiță ar fi indicat să eviţi accidentele şi alte posibile mici dezastre care ţi-ar putea strica întreaga zi. Dar în ce merită sa investeşti?

Vesela

Nu degeaba am început cu ea. Printre primele investiții obligatorii atunci când te muţi la casa ta se numără un set complet de veselă, care ar fi de preferat să includă propriile ceşti şi farfurioare. Aşa, scapi de stresul de a mai alege alte lucruri şi, dacă ai cât de cât grijă de ele, le vei folosi ani mulți. Optează pentru un set în culori simple, fără desene complicate sau stridente, şi asigură-te că dai banii pe marfă de calitate, ca să te bucuri de ea cât mai mult timp.

Cuţite

Un set de cuţite de calitate te va scuti de mulţi nervi şi de mult timp pierdut aiurea. Cuţitele pot fi o bună invesţitie pentru că rezistă în timp, te ajută să îţi termini treaba mai repede şi nu au nevoie de ingrijire specială. În dimineţile când eşti pe fugă, te vei felicita că ai ales cuţitele mai bune, atunci când pâinea se va tăia dintr-o mişcare şi totul va merge mai rapid.

Tacâmuri

Vei realiza importanţa unui set bun de tacâmuri abia după ce vei reuşi să strici niște furculiţe şi după ce îţi vor rugini câteva cuţite în sertar. Mai bine te scuteşti de la început de această bătaie de cap şi investeşti încă de la început într-un set de calitate, rezistent, cu design extravagant sau cu o culoare mai nobilă. Ca şi în cazul veselei, te vei putea folosi mult timp de „tacâmurile pentru oaspeți”, care vor mai și arăta extrem de elegant pe masă.

Tocătorul

bucătărie

O ustensilă atât de banală poate fi de multe ori uitată sau neglijată, dar tocătorul este obligatoriu pentru orice bucătărie. Este unul dintre cele mai utile şi mai indispensabile accesorii din bucătărie, fie că găteşti de plăcere sau din nevoie. Tocătorul îţi va scuti mobila de multe zgârieturi inutile şi poate fi folosit şi ca suport pentru oalele fierbinţi. Cea mai practică alegere este un tocător de lemn, foarte rezistent şi uşor de curăţat, însă el trebuie schimbat din când în când, pentru că lemnul se uzează repejor.

Prosopul de bucătărie

bucatarie

Poate că șervețelele absorbante din hârtie îţi par o soluţie mai rapidă şi la îndemână, însă un prosop dintr-un material bun e greu de înlocuit. Pe lângă faptul că îți va permite să laşi totul lună mereu, îţi poate fi de ajutor şi atunci când ai de scos ceva fierbinte din cuptor. Un asemenea prosop se folosește, se spală şi tot aşa, însă alege încă de la început unul din material bun, în niciun caz din pânză sintetică.

Borcane şi recipiente pentru depozitare

bucatarie

Adesea neglijate, aceste recipiente te vor scuti de multe cheltuieli inutile şi pot participa activ la crearea unui ambient plăcut în bucătărie. Îţi vei putea depozita ingredientele la îndemână, fix pe blat, şi le vei păstra astfel proaspete un timp mai îndelungat. Diferenţa se va observa mai ales în cazul cafelei, care îşi va menține aroma şi savoarea intacte, dacă o vei depozita într-un recipient închis ermetic.

Toate accesoriile din listă sunt cunoscute și rareori lipsesc dintr-o bucătărie, însă atunci când ne mutăm tindem să uităm de lucrurile mici sau mult prea evidente. De multe ori ne dăm seama de importanţa lor doar atunci când ne lipsesc şi când realizăm că nu avem cu ce să le înlocuim.