Stelele Michelin, nebunia perfecțiunii

Atunci când frații Michelin au publicat în 1900 cele două ghiduri, cel roșu și cel verde, cu intenția de a ajuta automobiliștii din Franța să găsească în drumul lor localuri, restaurante și hoteluri unde să doarmă sau să mănânce decent, nu cred și-au dat seama de ceea ce urma să însemne. De fapt, ei doreau să își promoveze fabrica de anvelope care purta același nume. Ghidul roșu cuprindea cele mai bune hoteluri și restaurante din Europa, iar cel verde era dedicat drumețiilor și turismului, dar și publicații precum Guide Voyageur Pratique (pentru călători independenți), Guide Gourmand (cu cele mai bune locuri culinare), Guide Escapade (pentru ieșiri ceva mai scurte) și Guide Coup de Coeur (hoteluri de calitate).

Astăzi, stelele Michelin reprezintă simbolul calității în domeniul culinar. Cele trei stele Michelin se oferă printr-un review anonim și conferă următoarele titluri:

  • o stea – restaurantul e foarte bun
  • doua stele – un meniu excelent, merită să faci un popas
  • trei stele – un meniu excepțional, merită să călătorești până la el

În 2006, a fost introdusă The Rising Star, care desemnează cel mai bun restaurant al categoriei din care face parte. Stelele Michelin reprezintă garanţia mondială pentru un restaurant care nu-ţi oferă doar o farfurie cu mâncare, ci o adevărată experienţă gastronomică. Așa cum am avut de curând la Lyon, în cadrul finalei Bocuse d’OR 2017, cea mai prestigioasă competiție de gătit din lume. V-am mai povestit despre ea aici.

Pe lângă maeștrii ce s-au întrecut pentru marele trofeu, seara de gală a fost una de neuitat. Atelierul Nespresso a fost luat cu asalat de Fabio Pisani, Chef două stele Michelin în Milano, Sebastien Bouillet patiser profesonist, Lyon, și suedezul Arvid Rosengren, desemnat în 2016 “cel mai bun somelier din lume”.

Chef Fabio Pisani

sky_7256

Arvid Rosengren

sky_7221

img_3465

img_3455

Revenim la competiție și vă spun că Mathew Peters, Chef la un restaurant în New York, clasificat cu trei stele Michelin, este primul Chef american care câștigă marele trofeu Bocuse d’Or. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât a surclasat o serie de bucătari cu istoric în acest concurs, cum ar fi chiar țara gazdă Franța, Norvegia, Islanda, Danemarca sau Japonia.

bocuse_d_or

GLS

Chef Christopher William Davidsen și echipa Norvegiei au câștigat medalia de argint. Norvegia este veterana acestei competiții, contabilizând până în prezent zece podiumuri, dintre care cinci Bocuse d’Or.

003_bocuse-dor-credit_diph_photagphy

GLS
Viktor Andrésson, chef la restaurantul Grillio, Radisson Blu Saga (Reykjavik) a reprezentat Islanda și a câștigat locul trei.

013_bocuse-dor-credit_diph_photagphy

GLS

Premiul pentru cel mai bun ajutor bucătar : Benjamin Vakanas, Franța

Premiul pentru platou vegetal : Franța

Premiul pentru originalitate : Ungaria

Premiul pentru cea mai bună promovare : Australia

Premiul pentru cel mai bun poster : Hongrie

China

GLS
Chile
GLS
Suedia
GLS
Canada

GLS