Cum a fost la BIAS 2018

A zecea ediție a spectacolului aerian București Internațional Air Show a fost un spectacol pe care nu îl voi uita prea curând. Cel puțin nu până la ediția următoare. Eu am fost pentru prima dată la un așa eveniment și am plecat de acolo cu un zâmbet larg pe buze. Pentru colegul meu, Marian Andrei, ziua dinaintea evenimentului a fost și mai și. A zburat împreună cu pilotul George Buză într-un Zlin 142 cu vreo 20-30 de cai putere în plus față de Speedcar GT1000 cu care concureză în CNVC.

Dar să revenim la trăirile mele. Vă pot spune cu inima împăcată că nu a fost doar un alt show tipic de familie în care vii, îl proptești pe cel mic pe umeri și îți lungești gâtul ca la artificiile de la Sfânta Parascheva. Ca după să nu îl mai poți întoarce preț de câteva zile bune.

Intrarea a fost liberă, ceea ce a făcut ca peste 40.000 de oameni să fie prezenți și să urmărească cel puțin un spectacol aerian. Sau câteva dintre aeronavele care erau expuse la sol, printre care elicoptere de luptă, un imens avion sigla NATO sau avioanele de vânătoare numai bune pentru Tom Cruise. Dintre toate, cel cromat Red Bull a fost preferatul meu fiindcă îmi aducea aminte de bombardierele din cel de-al doilea Război Mondial. 

Demonstrații au fost din belșug. Show-ul a început la 10:00 dimineața și s-a terminat într-un mare spectacol pirotehnic înainte de ora de culcare. Printre cei care și-au arătat abilitățile de zbor s-au numărat Forțele Aeriene Române care au deschis cu celebrele avioane F-16 urmate de Royal Air Force, Forțele Aeriene Spaniole și Poloneze, Turkish Stars care sincer au fost uimitori în cascadoriile lor, am mai văzut un „burtos” Boeing 737, un gigant Hercules C-130, pe fratele lui mai mic C-27J Spartan și mulți, mulți alții.

Fiecare echipaj și pilot în sine și-a meritat aplauzele, iar pentru mine absolut toți care au zburat sau care s-au aruncat cu parașuta pentru amuzamentul publicului merită aprecierea și respectul nostru. Eu m-am emoționat când am văzut drapelul României ce măsura 800 de metri pătrați coborând din cer, aterizând pe pistă, iar apoi purtat de către zeci de parașutiști aplaudați de către public.