Banii Mafiei italiene, spălaţi cu gunoi românesc

Dimitry B. - CC BY 2.0

O operațiune de amploare începută în Palermo, Sicilia, s-a încheiat în apropiere de București. Patronii italieni ai firmei care administrează cea mai mare groapă de gunoi din Europa (cea de la Glina) au fost arestați de polițiștii români. Sunt acuzați că au făcut afaceri necurate cu Cosa Nostra și cu Mafia Siciliana.

Ani de zile, banii negri, adunați din trafic de droguri, de arme sau prostituate, și protejați cu asasinate sângeroase, ar fi fost aduși în estul Europei și “curățați” inclusiv în România. Peste 100 de milioane de euro în total.

Anchetatorii spun că o mare parte din sumele care trebuiau spălate erau aduse cu avionul sau cu mașina. Iar printre curieri se număra și iubita unuia dintre mafioții italieni căutați de Interpol. O româncă. Povestea banilor negri este veche. Personajul principal era, până în 2002, Vito Ciancimino.

Primarul din Palermo, unul dintre capii mafiei siciliene. A strâns o avere de sute de milioane de euro pe care rivalii lui au vrut să pună mâna. Au călcat pe cadavre la propriu să găsească comoara. Nu au reușit. O caută și acum. Și ar fi în stare să caute și sub gunoaiele noastre ca să o afle…