Avion cu 298 de oameni, doborât de o rachetă rusească în Ucraina

Oamenii au căzut din cer, povestesc localnicii unui mic sat ucrainean din estul țării.

Cursa blestematei linii Malaysia Airlines Amsterdam – Kuala Lumpur se prăbușește joi, la patru ore după decolare, la granița Ucrainei cu Rusia. 298 de oameni mor, printre ei și un student la medicină român, cu dublă cetățenie. În scurt timp vin detalii înspăimântătoare, via serviciile speciale americane. Avionul Boeing 777 a fost lovit de o rachetă de fabricație rusească. Resturile aeronavei sunt împrăștiate pe 15 kilometri, distanță mai mare decât a Brașovului, luat de la un capăt la altul.

Printre trupuri și rămășițe de fuselaj rămâne câte un pașaport aproape neatins de foc. Bucăți de hârtie care spun povestea proprietarilor. Printre victime sunt aproape o sută de specialiști în domeniul SIDA, care mergeau la un congres, zeci de familii care plecau în vacanță, restauratori celebri, un senator olandez și chiar un cuplu de florari. Dar destinul are căi pe care omul nu le cunoaște. Sunt patru pasageri care nu au mai urcat în avion și au scăpat cu viață. Unii au întârziat la aeroport. Altora, biletul li s-a părut prea scump. Au presimțit, poate, că nu pot plăti un asemenea preț.

Răspunsul la întrebarea cine a executat 298 de oameni dintr-un foc se anunță dificil de găsit. Zona în care a căzut Boeingul 777 este de mai mult de trei luni sub controlul separatiștilor proruși, care luptă împotriva armatei de la Kiev, ca să tragă granița Rusiei peste estul Ucrainei. Aceleași miliții sunt acuzate că au doborât două avioane militare ucrainene în ultima săptamână. Devin și mai suspecte pentru că au luat una dintre cutiile negre ale aeronavei Malaysia Airlines.

Marii lideri ai lumii cer o anchetă independentă, care va fi greu de făcut în aceste condiții, spun experți militari și de aviație. Și în timp ce lumea întreagă devine furioasă (iar) pe Rusia, Moscova dezvoltă teoria conspirației. Vladimir Putin ar fi fost ținta, nu avionul cu civili, spun reporterii unei televizuni ruse fidele Kremlinului. Țarul se întorcea joi din turneul politic din America de Sud, iar aeronava lui aproape s-a intersectat cu cea malaeziană. Scenariul este completat de informația că avionul lui Putin și cel doborât sunt ușor de confundat. Au culori asemănătoare și dimensiuni apropiate. Și atunci de ce nu au nimerit teroriștii ce trebuia?