BMW i3s reprezintă fratele mai picant al modelului electric dezvoltat de la zero de marca bavareză. L-am încercat preț de un weekend și am rămas cu o dorință și mai puternică de a-mi cumpăra o mașină electrică, dar nu acum. Cât de frumos poate fi, în schimb, să nu auzi nici un motor atunci când conduci.

Sigur, se formează o liniște ușor ciudată la început, iar mulți șoferi au nevoie de o mică perioadă de acomodare. Însă, odată ce te-ai aclimatizat, te vei simți ciudat când te vei urca din nou într-un automobil convențional. Mai ales dacă ai unul cu transmisie manuală și fără start-stop, eventual. O să te întrebi, probabil, ce rost are să stai cu motorul pornit la semafor atâta vreme. Cred că nu sunt singurul care s-a întrebat până acum de ce nu a apărut mai devreme acest sistem și de ce avem atât de multe mașini care stau pornite la fiecare semafor și ard carburant aproape degeaba.

Revenind la i3s, el este cu 3.500 de euro mai scump decât un i3 obișnuit. Are 14 CP în plus în varianta 100% electrică, dar autonomia sa este ceva mai redusă, de 280 de kilometri estimați în loc de 300, cât anunță i3-ul standard. În condiții reale de trafic, BMW spune că poate să meargă 180 de kilometri. Eu am reușit să ajung la specificațiile producătorului însă, nu prea am folosit sistemul de climatizare ci doar geaca din dotare. Fără luxul încălzirii în scaun, din păcate. Opulență? Nu pentru mine.

Dacă vrei o mașină electrică, trebuie să te gândești exact cât și cum mergi cu ea. Și dacă mai ai o deja o alta de rezervă, pentru drumuri mai lungi. În medie, un șofer parcurge zilnic vreo 35 de kilometri. Chiar și dacă faci naveta din afara Bucureștiului, mașina nu trebuie încărcată de fiecare dată când parchezi. Poți să mergi lejer două zile cu ea și s-o lași la încărcat peste noapte. Dacă stai deja în oraș, poți să mergi toată săptămâna și s-o încarci rapid la o stație de încărcare. 

BMW i3, fără s, este o soluție interesantă pentru traficul de oraș. Însă, știu că BMW poate ceva mai mult. Tesla ne arată că o mașină electrică făcută de ei poate să mearga lejer 400 de kilometri cu o încărcare. Și mi-ar fi plăcut să văd o variantă electrică a mașinilor pe care bavarezii la vând deja… Seria 1, de exemplu?

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

7 Comments

 1. 1

  Ce bine ar fi daca pretul bateriilor ar scadea si implicit costul de achizitie pt o masina electrica sub cel al unui diesel. Chiar daca scazi din pretul total subventia de 45000 lei, tot costa cel putin 20.000 euro o masina cu maxim 250 km autonomie. In lipsa infrastructurii de alimentare din tara si a timpilor mari incarvare, cam multi bani pt o masina de facut cel mult naveta! PS: Poate merita ca uber sau taxi!

 2. 2

  O masina asemanatoare ca si dimensiuni, iar care cel putin statistic mai buna ca si i3-ul (chiar si i3S) este Opel Ampera E. Nu stiu daca in Romania inca este disponibil, dar ar fi o comparatie foarte interesanta zic eu. Se gasesc niste comparatii foarte detaliate pe Internet intre cele doua.

 3. 3
 4. 4
 5. 5

  E superbuna, dupa ce te obisnuiesti cu ea. Eu am mers 45.000 km cu ea.
  Mai am in plus generator (rex). Luand-o second hand, mi-am permis si genetatorul.

  E adevarat ca e urata, dar e destul de comoda prin trafic. Nu prea e practica – nu poti duce nimic pe plafon, portbagaj, biciclete.

  Un e-Golf e mult mai practic.

 6. 6
  • 7

   Salut, Andrei.
   Nu-i rea ideea. Însă nu ar trebui să fie nicio surpriză. Este tot o mașină, dar a rămas fără motor termic. Adică suspensiile și frânele vor avea nevoie de atenție cu timpul, cum se va întâmpla și cu alte componente ale mașinii. Scapi de toată tevatura legată de motorul cu ardere internă, în timp ce motorul electric nu necesită întreținere din partea utilizatorului și nu are, din câte știu eu, intervale de servisare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.