Pare Science Fiction pentru orice român care locuiește în București. În toată lumea, toate orașele mari dezvoltă transportul în comun pentru următorii zeci de ani cu stații de încărcare și autobuze electrice sau pe bază de hidrogen. Noi? Cumpărăm autobuze diesel care să transporte milioane de pasageri prin Capitala deja poluată și supraaglomerată.

Îți vine să dai cu pumnii-n masă de nervi dar nimeni nu-și recunoaște prosteala. Oricât de Euro6 sunt autobuzele astea albastre nu pot fi niciodată mai curate, mai silențioase și mai eficiente decât unul, chiar și chinezesc, cu baterii.

Lecția de astăzi vine tocmai din Belgia. VanHool a adus la București doar pentru show-off un autobuz cu hidrogen care are deja 12 ani și vreo 700.000 de kilometri. A transportat zilnic, mii de pasageri fără să dezamăgească vreodată și tot ce scoate pe evacuare e doar apă curată. Are pilă de comubstie care amestecă hidrogen cu oxigenul din aer pentru a face energie electrică. Aceasta este înmagazinată în baterii de 150 de kWh și apoi folosită ca să miște vehiculul. Rețeaua locală de transport din Antwerp folosește hidrogenul rezultat în urma electrolizei sau de la stații chimice care obțin H2 din deșeuri. Din nou, science-fiction!

Hidrogenul e un mister pentru cei mai mulți dintre noi. Ne sperie gândul că pot bubui dar testele demonstrează contrariul. Alții văd hidrogenul ca următoarea tehnologie tare după mașinile electrice… Așa o fi?

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.