Am asigurare la Astra. Cum îmi recuperez banii?

Inevitabilul despre care se tot discută, s-a întâmplat. Statul, băncile și oamenii cu bani din spate își iau mâna de pe una dintre cele mai mari companii din istoria de după revoluție. Este ca o prăbușire în flăcări după ce avionul a dat ture pistei de aterizare așteptând un miracol. Nimeni nu a fost dispus să salveze asiguratorul după ce Dan Adamescu a intrat în vizor și a fost demolat de anchetatori.

Sunt șanse mari să ai cel puțin o poliță la ei fără să îți mai amintești de asta.

Astra Asigurări va intra așadar în procedură de faliment pentru că a rămas fără autorizaţie de funcţionare. De pe locul doi, compania se prăbușește însă cu o zecime din piață. 11.05% din polițele de la noi au fost cumpărate de la Astra, doar în primul semestru al anului 2015. Au costat 55.94 milioane de euro, care devin de acum pierdere aproape certă. Și asta nu e tot.

O reclamație din patru în domeniul asigurărilor e pe numele Astra.

Astra are în prezent 1.8 milioane de clienţi care au în total 2.5 milioane de poliţe de asigurare în cele mai diversificate domenii: RCA, de locuinţă, de viaţă, de sănătate, de accidente, de răspundere civilă şi chiar şi de animale. Pe de altă parte, Astra ocupă locul 2 în clasamentul celor mai reclamate societăţi de asigurare în anul 2014, cu 24.64% din numărul total de 12.696 de reclamaţii depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ce se întâmplă cu asigurarea mea la Astra?

Nimic, rămâne valabilă până la expirare. Astra va continua să preia dosarele de daună pentru contractele de asigurări până la decizia judecătorească cu privire la declararea falimentului, aşteptată în septembrie 2015. După declararea falimentului, dosarele de daună vor fi preluate de Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care va întocmi dosarul de daună şi va verifica toate documentele. Ulterior, dosarul de daună va fi avizat de toate departamentele din cadrul FGA şi, în final, aprobat de o comisie specială. Plafonul maxim de despăgubire pentru o persoană este de 450.000 lei.

Cum îmi recuperez banii dacă am asigurare la Astra?

Dacă nu vrei să te bazezi pe Astra şi FGA în cazul unui eveniment neplăcut, există o soluţie. Conform legii, ai posibilitatea de a recupera parţial prima de asigurare plătită la încheierea poliţei. Astfel, ai dreptul să recuperezi primele plătite în avans, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea valabilităţii contractului de asigurare. De exemplu, dacă ai încheiat o asigurare RCA cu 3 luni în urmă pe o perioadă de 12 luni, poţi recupera prima aferentă ultimelor 9 luni de contract. Până la declararea oficială a falimentului, poţi depune cererea de recuperare parţială a primei de asigurare la sediul Astra împreună cu toate documentele care atestă dreptul la recuperarea parţială a primei. După declararea falimentului, cererea şi documentele trebuie depuse personal sau prin poştă cu confirmare de primire la sediul FGA.

Adresa FGA este strada Popa Petre, numărul 24, sector 2, Bucureşti, cod poştal 020805 (zona Calea Moşilor, Colegiul Naţional George Coşbuc). Instituţia poate fi contactată la numerele de telefon 021.211.60.37 / 52 / 73 / 79 sau la email office at asf-fga.ro.

Suma de bani aferentă daunei sau recuperării parţiale a primei va fi trimisă la domiciliu prin poştă, transferată în contul bancar al beneficiarului sau distribuită prin unităţile CEC Bank.
ASF estimează că valoarea totală a despăgubirilor la care au dreptul clienţii este de aproximativ 700 de milioane de lei, în timp ce FGA are rezerve de circa 1 miliard de lei.

Se scrie așadar o bucată de istorie în domeniul asigurărilor românești. Genul acela de istorie care nu doar erodează încrederea în asigurări ci demolează afaceri considerate prea mari ca să se prăbușească. Dar cum nimic nu e întâmplător, de ce să nu avem și noi faliții noștri?

credit foto: 4tuning.ro