Cum să ai acces la internet în vacanță

SINGAPORE - JUNE 18: A staff member shows off the world's largest smartphone, the Huawei Ascend Mate smartphone during the CommunicAsia2013, EnterpriseIT2013 and BroadcastAsia2013 Exhibition and Conference at Marina Bay Sands on June 18, 2013 in Singapore. The conference draws over 2000 companies and showcases the latest developments and trends from communication technology, broadcast, digital multimedia and entertainment technology industries. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

De fiecare dată când pleci în vacanță, peste hotare, avem o problemă, internetul! Recunosc că sunt puțin dependent de el. Prin puțin a se citi foarte mult! Sunt un consumator avid de clipuri video și citesc articole întregi în fiecare zi. Știu, poate tu ai cerințe minime, puțin Facebook, mail, și eventual conversații pe chat. Toate astea nu consumă foarte mult internet, însă când nu e deloc ce faci?

De câte ori am stat câteva zile în altă țară am avut nevoie de internet. Rapid și stabil. Așa am fost nevoit să caut soluții viabile. Dacă nu știați, noi suntem cred pe primele trei locuri la viteza de internet din Europa, și în top zece în lume. În afara țării m-am lovit și de situații în care abia puteam verifica mailul. Nici vorbă de upload-ul unor imagini sau clipuri pe rețelele sociale. Am căutat, așadar, soluții de internet cât mai rapid și mai mult.

1. Roaming mobil

Roaming-ul mobil este o soluție utilă când stai una sau două zile pe afară. E fără bătăi de cap și dacă ești moderat vei avea 5-10 euro în plus de plată. Nu este însă o variantă pentru o săptămână de concediu. La unii operatori ai posibilitatea de a activa o opțiune cu câțiva euro pe zi, care îți permite să folosești pachetul de date și minutele incluse în abonament. E valabilă și pentru cartelă. Plătești o taxă fixă în fiecare zi și folosești extra-opțiunea din țară. Dacă stai mai mult de o săptămână deja situația se schimbă, ai nevoie de alte soluții cum este cea de la punctul 4.

2. WiFi de la restaurante

La fel ca și în România, majoritatea restaurantelor, barurilor și pub-urilor din afară oferă acces la internet prin WiFi. Dacă îți petreci vremea pe la restaurante și faci pauze dese în timpul zilei atunci problema e ca și rezolvată. Internetul te va costa doar o cafea sau o bere rece. Disponibilitatea sa nu este însă garantată. Unele terase sunt ori prea pline și viteza internetului se împarte la toți cei care îl folosesc, ori internetul e doar de formă acolo și nici nu te poți conecta.

În plus, există o problemă cu securitatea. Spre deosebire de accesul prin 4G, un router public este slab securizat și oricine are un laptop și puține cunoștințe îți poate accesa dispozitivul în mai puțin de zece minute. Dacă trimiți documente  și mailuri importante pentru serviciu ar fi mai bine să nu alegi această soluție.

3. Internetul de la hotel

Este cel mai scump internet posibil. Internetul nu este o comoditate pentru clienții hotelului ci un business. E simplu pentru ei să monetizeze de 1000 de ori un serviciu pentru care plătesc 100 Euro lunar. De cele mai multe ori WiFi-ul nu oferă acoperire decât în holul hotelului, iar pentru accesul în cameră plătești și 10-15 Euro pe zi. Așadar, nu este o soluție optimă dacă cel care plătește aceste servicii ești tu și nu compania la care lucrezi.

4. Cartelă de internet pre-paid

Cea mai simplă variantă și cea mai ieftină pe care am găsit-o este o cartelă pre-paid. O găsești la aproape orice operator din afară și funcționează cu telefonul tău, dacă nu este blocat în vreo rețea anume de la noi.

Pentru situații de genul: îmi iau cu mine un smartphone mai slăbuț, în care pun cartela de pre-paid și îl transform într-un hotspot mobil. Merge și varianta unui modem 4G mobil, însă atenție, și acela trebuie să fie deblocat de rețea.

Cel mai bine este să intri într-un mall, unde sunt cel puțin 2-3 magazine de profil și să îi întrebi ce cartele pre-paid de date au acolo. Prețurile variază între 25 și 40 de Euro pentru 1-2-3 GB de date, utilizabili timp de o lună. Există și o taxă în Europa pentru activarea cartelei, vreo 10 Euro. Nu te speria, e pentru toată lumea, nu ți se cere doar ție pentru că ești străin. Și da, trebuie să prezinți un act de identitate, buletinul sau pașaportul.

În Italia, de exemplu, am plătit 40 Euro în total, pentru 5 GB de date. I-am folosit fără probleme pe trei dispozitive și nu am mai avut nevoie să cer acces la cafenele sau hotel. Am economisit cel puțin 100 Euro în felul acesta.

5. Modemul cu taxă zilnică

O altă soluție interesantă și care prinde din ce în ce mai mult teren în multe țări este modemul cu taxă zilnică. Este un serviciu pe care îl poți comanda online înainte să pleci din țară, îl plătești cu cardul în avans și te așteaptă la hotel. Este un modem portabil cu baterie și WiFi la care poți conecta și zece dispozitive. Tarifele sunt în jur de 10 Euro pe zi. Singura problemă cu aceste servicii este că nu prea au modem-uri disponibile pentru toată lumea. Poți încerca să rezervi unul cu două săptămâni înainte să pleci, însă nu e garantat că vei reuși. În plus, tarifele nu sunt printre cele mai mici.

Îi găsești, de obicei, după cuvinte cheie pe Google: portable internet in – și introduci țara sau mai bine orașul în care ajungi. Un exemplu direct este http://www.alldayinternetspain.com/