Review de film | Velvet Buzzsaw de pe Netflix

Am să încep direct prin a spune că Velvet Buzzsaw este un film fantastic și nu doar într-un singur fel. De la cadre, la cinematografie, la scenografie, la interpretarea actorilor, la scenariu și poveste, am fost absorbit în totalitate de către el. Așa că m-am gândit să îi laud meritele în acest articol.

Încă din trailer am spus că acest film pare pretențios. În mare, datorită personajului lui Jake Gyllenhaal. Interpretarea lui mi s-a părut inițial o tentativă forțată în manierisme, dar după mi-am dat seama că nu aceasta era problema. Ci personajul în sine avea o aroganță care m-a tulburat puțin. Toate personajele sunt bine definite, deși finite. Nu vedem neapărat o evoluție a lor, ci asistăm la reacțiile lor predeterminate din cauze unei bune cunoașteri a sinelui și a ambițiilor personale. În alte cuvinte mai puțin pompoase, fiecare știe exact ce vrea și nu se abate nici unul de la drumul său.

Povestea începe cu o expoziție de artă și are ca scop familiarizarea spectatorului cu tema filmului. Pe întreaga sa durată putem întâlni varii metafore sau simbolisme pentru artă, care reîntăresc faptul că acesta este subiectul central și că nimic nu contează mai mult. Fără să vă dau spoilere, aș putea spune că la un moment dat devine chiar un personaj viu al filmului.

Pe lângă subiectul artei, mai există o temă recurentă care apare la ceva timp după începutul filmului. Primul indiciu este când personajul lui Rene Russo îi mărturisește unui tânăr artist că arta este ca un safari în care toți așteaptă să devoreze cea mai nouă apariție. Legat de asta, pot divulga că este vorba despre unul dintre cele șapte păcate originare. Lăcomia oamenilor și cum aceasta duce către drumul osândirii. Mai ales atunci când ceva este cumpărat și implicit deținut de către cineva, sanctitatea acelui lucru dispare.

Modul în care este filmat m-a făcut deseori să dau rewind la multe scene ca să înțeleg ce anume a vrut regizorul să exprime. Fie că era o mișcare poetică de cameră sau doar un anumit cadru static. Totul are un scop clar în Velvet Buzzsaw și nimic nu este lăsat la voia întâmplării. În alte cuvinte, aș putea spune că exact ca la o operă de artă vizuală, am stat să analizez anumite lucruri, fiindcă eram pur și simplu absorbit în moment și în viziunea creatorului ei. Multe trucuri vizuale sunt folosite în acest film, iar asta am apreciat enorm.

Am fost păcălit deseori într-un mod plăcut și tot ce pot spune este că mai vreau. Dar nu e de mirare. Fiindcă este scris și regizat de către același om care a făcut Nightcrawler, iar împreună cu Jake Gyllenhaal în rol principal, cei doi alcătuiesc o formulă incredibilă. Recomandarea mea este să tratam filmul ca pe o operă de artă în sine, separată de tema lui principală. Un soi de păpuși rusești în care regăsim o exprimare în interiorul unei dimensiuni și o alta în interiorul altei dimensiuni.