VIDEO – Poate cea mai puternică mașină electrică din lume

A trecut mai bine de un secol de la momentul când s-a dat primul steag verde pentru această cursă. Pikes Peak e Nordschleiffe-ul americanilor. Un traseu de coastă, periculos, de 19,99 kilometri care urcă până într-unul din vârfurile munților Rocky. E un traseu superb pe care, de zeci de ani, producătorii de automobile duc o bătălie titanică pentru a-și pune numele pe lista de recorduri.

Iar Volkswagen e ultimul producător care pleacă cu victorie de acolo, datorită lui Romain Dumas. Nu doar că a reușit să coboare sub pragul celor 8 minute, dar cei doi au venit cu 16 secunde mai repede decât Peugeot-ul 208 T16 a lui Sebastien Loeb.

Ce ne spune asta? E clar că automobilele electrice intră cu un avantaj în lumea motorsportului. Motoarele sunt capabile să dea instant puterea la roată iar computerele pot decide la zecimi de procente câtă putere să trimită la oricare din cele patru roți. Pe sprint, mașinile acestea sunt imbatabile, mai ales la deal unde ai nevoie de cuplu. Un motor aspirat cedează rapid la o urcare pe Pikes Peak. Pierde 1% din putere cu fiecare 100 de metri urcați, din cauza oxigenului tot mai rar. Nu e cazul propulsoarelor electrice.

Această participare a celor de la Volkswagen nu e doar un show-off, ci e și banc de teste pentru tehnologiile care vor ajunge pe mașinile de stradă. La fel face și Jaguar cu Formula E.

Dar, nu dispar motoarele convenționale prea curând. Chiar dacă în vreo 30-40 de ani vor ajunge obiecte de colecție. Eu zic să ne facem griji atunci când prima mașină electrică va ajunge la LeMans.

Și apropo de toată treaba asta. Mă bate gândul să-mi fac Speedcar-ul electric. Tu ce zici?