Atenție la ofertele de vacanță

Sunt sigur că ai în plan să pleci într-o vacanță cât de curând. Dacă ai și dus planul la bun sfârșit, tare îmi e că o să îmi dai dreptate cu tot ce urmează să îți spun în rândurile următoare. În orice perioadă a anului există oferte ce-ți iau ochii și parcă pierzi din peisaj detaliile cele mai importante. Atenție! Doare, 70 de euro, city break la Milano!! Iar când tragi linie îți dai seama că ai avut nevoie de mult mai mulți bani ca să pleci. Am să îți prezint lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când îți cumperi un bilet de vacanță și mai ales ce trebuie să fii atent ca socoteala de acasă să se potrivească cu cea de peste hotare.

Fii atent unde ajungi

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le întâmpini atunci când îți alegi un sejur la super ofertă este faptul că locul de aterizare este destul de departe de orașul unde tu ai cazarea. Ca să te fac să înțelegi, am să îți dau două exemple cât se poate de pertinente.

Milano este una dintre cele mai frecvente destinații operate de pe Aeroportul Otopeni. În decursul unei săptămâni, spre Milano, pleacă nu mai puțin de 40 de zboruri, toate operate de una dintre companiile low cost. Un detaliu poate mai puțin cunoscut de care trebuie să iei seamă, este faptul că cea mai mare parte dintre zborurile cu destinația în orașul italian au de fapt aterizare pe aeroportul din orașul Bergamo. Și uite așa,  te trezești la mai bine de 45 de km de Milano, mai știu eu la ce oră din zi sau din noapte și habar nu ai cum ajungi la hotel. Te și văd cum îți lași consoarta să păzească papornițele iar tu cauți năuc după o îndrumare, informație, ceva. Ca să ajungi în Milano ai nevoie de cel puțin o oră și jumătate. Cea mai rapidă, cea mai simplă dar și cea mai costisitoare variantă o reprezintă un Uber sau un Taxi. La cei 45 km distanță, nenea de la volan are să te scape lejer de 100-120 de euro. Asta dus, dar trebuie să te mai și întorci. Și uite așa din prima zi de vacanță te poți face scăpat de 250 de euro, doar așa, pe două drumuri.

Atenție la ofertele

A doua variantă, mult mai puțin costisitoare financiar, implică să schimbi două mijloace de transport în comun. De la terminalul sosiri iei autobuzul cu stație la gara din Bergamo. Biletul costa maxim doi euro și pierzi pe drum cam zece minute. De acolo trebuie să iei trenul cu destinația Milano Centru, care pleacă din 20 în 20 de minute. Călătoria durează puțin peste o oră iar biletul de călătorie depășește puțin peste patru euro. Ajungi la un cost total de șase euro, dar trebuie să te cari de colo-colo cu bagaje și în plus, pierzi pe drum mai bine de o oră și jumătate, cu tot cu timpul stat în gară și stație.

Ultima variantă ar fi să pleci cu autobuzul. Te costă cinci euro dar prețul plătit o să fie mult mai mare datorită cozii infernale la care ești nevoit să stai. Autobuzele pleacă din 30 în 30 de minute iar durata medie de călătorie este de o oră.

Al doilea cel mai cunoscut aeroport pentru aterizările cu destinația Milano este Malpensa. Aflat și el la 50 de km de Milano, atrage aceleași probleme. Cum ajungi în Milano? Ai două variante. Cu trenul, din Malpensa până în Cadorna, unde pierzi circa 30 de minute. De acolo până în centru Milano cam alte 50 de minute. Toată călătoria ajunge să te coste vreo 12 euro și la fel ca în cazurile precedente, ești nevoit să te cari cu bagajele din tren în tren.

A doua variantă ar fi Malpensa Bus Express. Călătoria durează o oră iar biletul costă zece euro. De data asta măcar nu stai să muți bagaje. Oricum ar fi și oricât de puțin te-ar costa, trebuie să fii foarte atent la ofertele de genul acesta și să te uiți pe ce aeroport o să aterizezi. Măcar să îți iei în calcul unele întârzieri și unele cheltuieli suplimentare.

Cazarea

Când vine vorba de cazare și aici trebuie să fii la fel de atent. Cum ne cum ajungi din aeroport la hotel dar condițiile în care o să stai zilele alea, o să îți facă tot sejurul.

În primă fază trebuie să fii foarte atent la pozele ce-ți sunt afișate în ofertă. Să nu cumva să te trezești că vezi pozele de la camerele de lux, să fii extraordinar de încântat iar la final să îți dai seama că ai primit un loc într-o dugheană. Citește recenziile și vezi hotelul și pe alte siteuri. Intră mai ales pe site-ul hotelului și vezi ce prețuri au, apoi intră pe booking și vezi ce zic foștii clienți. O chichiță de care trebuie să ții cont când cauți o anumită destinație pe net e să deschizi un tab nou cu incognito. De ce? Pentru că deșteptăciunea asta de PC o să își dea seama că tu cauți insistent o destinație anume și o să îți ridice prețurile la fiecare căutare. Crede că ești disperat după ceva anume și are el grijă să îți bage pe gât tot ce e mai scump.

Următoarea chestie la care trebuie să fii geană ar fi amplasarea hotelului în oraș. N-ar fi ok să te trezești la periferie și să fii nevoit să plătești mereu fiecare deplasare până la orice punct de interes din oraș. Mai pe scurt. Caută să stai într-o zonă cât mai centrală pentru că altfel o să te plimbi pe drum zilnic. Alți bani, altă distracție.

Pe cât de banal ți se poate părea următoarea mea atenționare, pe atât de mulți nervi îți poate face dacă o ignori. Este vorba despre wifi-ul din hotel și mai ales din cameră. În primă fază poți doar să te asiguri că ai acces. Apoi, când ajungi, cel mai probabil o să îți dai seama că merge foarte prost iar dacă vrei ceva mai bun de atât, trebuie să plătești.  

 

Bagajele

Trebuie să fii foarte foarte atent la bagajele tale. Vezi cerințele companiei de zbor cu care pleci, să nu te trezești că bagajul tău depășește limita maximă admisă și că trebuie să plătești în plus. Vezi exact câte bagaje ai voie să iei cu tine, unul de mână și unul la cală, sau doar unul de mână. Toate detaliile astea neglijate pot duce la un concediu extrem de prost.

Am să încerc să te ajut puțin și am să îți spun pe scurt cam ce condiții au la bagajul de mână cele mai mari companii. Companiile Tarom și Blue Air pun la dispoziție un bagaj ce nu trebuie să depășească 55x40x20 de cm. Wizz Air e mai îngăduitor cu trei cm pe înălțime, adică are dimensiuni standard de 55x40x23 cm. Ryanair e cel mai darnic cu bagajele tale. Are două categori de bagaje. Unul de mână cu dimensiuni 35x20x20 cm și bagajul de mână trimis la cală 55x40x20 cm.

În definitiv, cu orice companie călătorești, fii atent la detaliile astea și încearcă pe cât posibil să te încadrezi în dimensiunile lor.

Cam atât despre lucrurile de finețe la care trebuie să fii atent când pleci într-o scurtă vacanță. Dacă mai cunoști și tu alte detalii, nu ține doar pentru tine, fii bun și share-uiește.