5 moduri în care ești sărac chiar dacă câștigi bine

Ani de zile, un bun prieten de-al meu căruia îi vom spune Vlad, a avut un job plin de satisfacții personale, dar prost plătit. Din cauza veniturilor mici, avea mai mereu probleme cu banii, iar ultima săptămână premergătoare primirii salariului era un adevărat calvar.

Cu ceva timp în urmă, Vlad s-a angajat în altă parte. În același domeniu, cu aproximativ același volum de muncă, dar cu un salariu aproape dublu. Spre surprinderea mea, problemele sale cu banii au continuat. Atunci mi-au venit în minte niște cuvinte iscusite spuse de Will Rogers.

“Prea mulți oameni cheltuie bani pe care nu i-au câștigat pe lucruri pe care nu le vor pentru a impresiona oameni pe care nu-i plac”.

Toate aceste probleme apar dintr-o varietate de motive, însă în cazul celor mai mulți oameni există cinci moduri în care aceștia își risipesc veniturile, oricât de mari ar fi.

Nu-ți gestionezi banii

Principalul motiv pleacă de la lipsa unei gestiuni a propriilor bani. Poate că ți se pare plictisitor să calculezi câți bani ai cheltuit lunar pe chirie, facturi, mâncare și distracție, dar este un pas esențial pentru a înțelege motivele pentru care rămâi mereu fără bani înainte de salariu. Prin urmare, este momentul să afli pe ce se duc cu adevărat banii tăi. În era modernă este foarte ușor să-ți calculezi cheltuielile prin aplicații dedicate de smartphone, aplicații desktop sau chiar pe un carnețel cu pixul.

Crezi că economisirea este pentru proști

Sunt sigur că ai întâlnit persoane care spun că trebuie să cheltui toți banii pe care îi câștigi pentru că ăsta este singurul mod în care te poți bucura de viață. Totuși, când ajungi să câștigi mai mult decât ai nevoie pentru un trai decent, este momentul să te gândești mai ales la viitorul tău. Pune deoparte bani albi pentru zile negre, nu știi niciodată când apare o urgență pentru care îți trebuie o sumă mare de bani. În plus, poate că ziua aceea pare îndepărtată, dar așteaptă-te să nu aibă cine să-ți plătească pensia.

Viciile te fac fericit

Ai calculat vreodată câți bani cheltui în fiecare lună pe țigări, alcool și cafea? Dacă nu, ar fi timpul să o faci. Un singur pachet de țigări pe zi înseamnă cel puțin 450 de lei pe lună pe care îi arzi la propriu, iar 2-3 ieșiri săptămânale la bere cu băieții te pot ușura lejer de 300-500 lei pe lună. Nu spune nimeni să renunți complet la aceste vicii, dar n-ar fi rău să te temperezi și să folosești banii respectivi în scopuri mai eficiente.

Îți rostogolești datoriile

Dacă nu sunt folosite în mod corespunzător, overdraftul și cardul de cumpărături pot reprezenta cele mai proaste instrumente financiare. Băncile te liniștesc că poți plăti doar o parte din datorie fără să-ți spună explicit că dobânzile de întârziere sunt foarte mari, iar tu te culci pe-o ureche. Mai devreme sau mai târziu, totul se va întoarce însă împotriva ta. Nu vei fi cu adevărat liber decât în ziua în care nu ai nici un fel de datorii.

Faci achiziții scumpe și dese fără rost

Îți place să ai în permanență cel mai nou model de smartphone sau să-ți cumperi trei tricouri pe săptămână? Înseamnă că îți place să irosești în fiecare an bani pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie. Tehnologia a evoluat suficient de mult astfel încât să nu merite să-ți schimbi telefonul atât de des, mai ales dacă este unul destul de scump și cu dotări de top. Mai bine folosești banii respectivi pentru o vacanță exotică de care îți vei aduce aminte toată viața.