[VIDEO] – Parfumul care te face să miroși a milionar

Dacă o conspirație ocultă mondială a bancherilor ar stabilli că banii trebuie să aibă un miros al lor, probabil că alegerea cea mai firească ar fi ca, imediat ce ies de sub teascul băncilor centrale, bancnotele să fie stropite cu o dâră discretă de No.1, parfumul care a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind mireasma cea mai scumpă de pe planeta Pământ. Și, în consecință, din întregul Univers cunoscut. Flacoanele ultra-exclusiviste, care poartă nobila marcă Clive Christian, au devenit sinonime cu eleganță supremă nu doar în Occident, ci și în România. Asta, încă din 2008, de când un investitor bucureștean a decis să le importe și să le expună într-un salon deschis în capitala celei mai sărace țări din Uniunea Europeană. Un risc care, după toate semnele, a meritat: magazinul de lux, găzduit în zona zero a mondenității în România, era plin de clienți la ora la care i-am călcat pragul.

Odorul cel mai de preț al colecției trona, misterios și fascinant precum ochiul lui Sauron, în inima unui altar din cristal, catifea și aur, decorat cu un alai din lacrimi de cristal care țineau ferecate fiecare câte un uragan latent de miresme cuceritoare. Însă noi eram veniți pentru masculul alfa al colecției elitiste de parfumuri, cel numit pe bună dreptate No.1. O singură aplicare costă undeva pe la 30 de euro, cât venitul pe două zile al unui român plătit cu salariul minim pe economie. Prețul pentru întreaga sticluță este de 4.000 de euro, adică leafa aceluiași român de mai devreme, dar pe un an de trudă la patron. Nu vă faceți iluzii, însă, e posibil ca nici patronul să nu-și permită o asemenea extravaganță.

Cu grjiă, apuc sipetul din lemn negru prețios încrustat cu literele aurii ale brandului Clive Christian. Deschid încet capacul, iar în mijlocul catifelei și al mătăsii dezvălui regele încoronat al parfumurilor, semeț sub coroana sa de cristal. Iau sticla în mână și deja inima îmi bate mai tare, iar palmele îmi transpiră. Dacă-l scap și-l fac țăndări, trebuie să vând mașina…

Scot capacul și timpul stă în loc. Sorb parfumul până în adâncul plămânilor, precum un condamnat care trage cel din urmă fum din ultima sa țigară. Aroma pădurilor de santal din India îmi invadează nările și intuiesc în depărtare mirosul de vanilie arsă al templelor hinduse. Îmi dansează în fața ochilor zâne cu pielea de ciocolată, împodobite cu voaluri de borangic străveziu peste formele voluptuoase, cu petale de trandafir în cosițele pe jumătate despletite și cu priviri de feline gata să te sfâșie.

Însă asemenea desfătări vin în ediție limitată. Doar o mie de flacoane de No.1 pot fi produse într-un an, pentru că o esență atât de scumpă nu poate fi scoasă pe bandă rulantă în cantități industriale, precum deodorantele pentru clasa muncitoare. Lemnul de santal folosit la distilarea parfumului vine tocmai din India lui Maitreiy, iar extractul de vanilie din Tahiti se obține în urma unui proces de macerare care durează șase luni. Piersica albă, ananasul, garoafele, iasomia și petalele de trandafiri adună cele mai alese arome ale tuturor continentelor și desăvârșesc formula de succes, dedicată celor mai de succes mușterii.

Iar cel ce i-a dat naștere și care i-a împrumutat numele său celui mai scump parfum din lume nici măcar nu este de profesie parfumier. Pe Clive Christian, această profesie l-a găsit printr-o toană a hazardului, în 1978. Pe vremea când se ocupa cu restaurări de imobile, Clive Christian a găsit o sticlă cu săruri parfumate, ascunsă în podeaua unei vile victoriene pe care tocmai o renova. S-a îndrăgostit pe loc de mirosul acestora și a căutat imediat producătorul. Avea să afle că sticluța parfumată venea – cum altfel – de la Crown Perfumery, casa preferată de parfumuri a reginei Victoria. Compania, însă, dăduse între timp faliment. Clive și-a pus în joc toate economiile ca să readucă la viață No. 1, cel mai prețios și exclusivist parfum din lume.

Un parfum de care te poți bucura chiar și după ce ai stors ultima picătură prețioasă din flacon – acesta este, la rândul său, o operă de artă în sine. E sculptat în cristal de bacarrat, iar în jurul gâtului poartă un inel din aur de 18 carate, încrustat cu diamante. Locul unei asemenea bijuterii sigur nu va fi în coșul de gunoi, cum sfârșesc tuburile pentru deodorant, ci alături de trofeele care ornează biblioteca sau șemineul fericitului stăpân.

Pentru un plebeu ca mine, contactul cu aroma bogăției a fost un privilegiu rar. Mirosul parfumului No.1 mi-a rămas imprimat în sinapse la fel ca mirosul primei iubite, iar amintirea lui va rămâne vie pentru multă vreme. Însă valoarea neexprimată în bani a oricărui parfum depinde în mod direct proporțional de locurile, experiențele și persoanele dragi de care îți amintește. Așa că, puteți să-mi spuneți cum vreți pentru asta, în amintirea mea, parfumul ieftin, de studentă, al iubitei mele dintâi va fi mereu pe primul loc în preferințe.