[VIDEO] -Ecorșeul – Constantin Brâncuși

Sculptură realizată sub supravegherea doctorului Dimitrie Gerota[1], a fost executată de Brâncuși, având model o copie după statuia lui Hermes de la Muzeul Capitolin din Roma.

Datorită doctorului Gerota, Ecorșeul lui Brâncuși va fi turnat în gips și va fi expus, cu mare pompă, în cea mai importantă sală a capitalei, cea a Ateneului Român. Acest eveniment i-a converit, încă de timpuriu, o notorietare locală autorului.

Dar haideți să vorbim și despre ceva aparte, despre metoda de vânzare brâncușiană. El vindea, nu dona.

“Lucările de artă, la noi în țară, nu prea găsesc cumpărători. În cățiva ani n-am putut plasa decît două reproduceri la Ministerul Instrucției Publice și una la Institutul Medical Militar, situația mea însă cerînd o plecare cît mai grabnică, în chinul meu sufletesc, m-am oprit la fericita idee că în locașul “Societății Stud. în Medicină” ar trebui să fie așezat ultimul exemplar reprodus după pomenitul écorché”; scria Brâncuși într-o petiție adresată “Societății în Medicină”[2] din București.

Iată ce metodă de “vânzare directă” a găsit tânărul sculptor, gândindu-mă la viitorul procedeu tehnic taille directe pe care Brâncuși avea să-l pună în practică. În această vânzare directă Brâncuși al nostru, oltean de meserie, nu aștepta un răspuns favorabil, nu, el era încrezător în rapiditatea cu care instituția trebuia să achiziționeze lucrarea și își imagina cât de bine se potrivește în instituție: “cadrând minunat cu măreața bibliotecă, cu colecțiile societății, parcă așteptând privirile scrutătoare ale membrilor… ”

Un art inception de zile mari.

Vedeți cât de important era pentru Brâncuși să poruncească la fel ca un zeu și să trudească ca un rob, dar și să vândă ca un adevarat salesman.

Suntem în 1904, sculptorul dorea să strângă banii “în viderea studiilor” de la Paris. Reușește să vândă variante ale ecorșeului, acesta find ultimul vândut în ajunul plecării din țară.

Și plecat a fost! Și gata…

A, să nu uitați să donați pentru Brâncuși…

Și dacă donați, vă rog să mergeți se vedeți Ecorșeul de la Universitatea de Arte și să vă întrebați de ce nu are c*aie!

[1] Dimitrie Gerota a efectuat cercetări privitoare la anatomia și fiziologia vezicii urinare și a apendicelui, a preconizat o tehnică de injectare a vaselor limfatice, cunoscută în literatura de specialitate drept „metoda Gerota”. De numele său se leagă și aplicarea primelor radiografii din România, fiind considerat cel dintâi radiolog român.

[2]  Din discuțiile avute cu Barbu Brezianu, București 2002