Selfie la Oscar sau frac la Cannes?

Festivalul de Film de la Cannes ne-a făcut din nou mândri. Regizorul Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie cu lungmetrajul “Bacalaureat” iar Alexander Nanau a primit Prix France Culture Cinema 2016 cu filmul documentar „Toto și surorile lui”. 

Cannes este poate singura ocazie din an când dăm atenție cinematografiei într-un sens care nu are legătură cu succesul la public ci la critici și profesioniști. Nu pariem că “Bacalaureat” va bate la casele de bilete următorul Avengers dar nu despre asta e vorba. Hai să înțelegem mai bine care este diferența dintre cele mai importante două evenimente din lumea filmului.

Să o luăm puțin tehnic. Oscarul este o ceremonie de premiere, în timp ce Cannes este un festival. Nu sunt ele din aceeași categorie dar fiind două evenimente importante și având aceeași temă vom continua așadar comparația.

Așadar, cel mai important festival se ține în Franța, în timp ce în Los Angeles sunt premiate cele mai de succes filme, blockbuster-ele. Diferențele culturale sunt doar vârful aisbergului pentru că ascund și mai multe orgolii. Francezii preferă ceremoniile sobre, în timp ce americanii profită de acestă ocazie să se promoveze, să facă show, să poarte cele mai transparente rochii, cele mai lucioase sau colorate costume, să face glume și chiar să se… “pilească”.

COASTA DE AZUR SAU LOS ANGELES?

Dacă vorbim despre locul de desfășurare, Cannes-ul câștigă detașat cu a sa Coastă de Azur, deși nu aș refuza nici o vizită în exoticul Los Angeles. Acum, dacă preferi scările în schimbul covorului roșu din faimosul L.A., e doar o chestiune de gust. Adevăratele diferențe vin din faptul că francezii sunt conservatori și naționaliști, pe când americanii sunt iubitori ai exceselor. Dacă la francezi ceremonia este sobră și dresscode-ul este respectat de majoritatea, americanii și-au făcut un obicei din a nu respecta aceste reguli și astfel, în fiecare an, toți actorii se străduiesc să iasă în evidență… fiecare cum poate. Trebuie să trăiască și TMZ.com, nu-i așa?

costa_de_azur_los_angeles

Recunosc, Festivalul de la Cannes nu este chiar pe gustul meu. Mi se pare că nu se întâmplă prea multe lucruri interesante, iar filmele premiate, de multe ori, nu sunt chiar cele la care mă așteptam. Nu sunt critic de film dar îmi dau și eu cu părerea, ca tot omul. În schimb, când vine vorba de Oscar, îl aștept cu nerăbdare.

LA CANNES SNAPCHAT ESTE INUTIL

Și pentru că vorbim de diferențe trebuie să spunem că la Cannes selfie-urile sunt considerate grotești și ridicole de către Thierry Frémaux, directorul festivalului. Oare Ellen Degeneres a crezut la fel atunci când și-a făcut celebrul selfie de la Oscar, în 2014? Nici nu trebuie să mai spun că pe Snapchat nu se întâmplă nimic. 

seflie_oscar_2015_ellen_smith

PĂR SCURT BUCLAT SAU LUNG LEJER?

Hai să facem puțină istorie de fashion-icon. Dacă la Cannes, după 1956, toată lumea aștepta cu nerăbdare să o vadă pe Brigitte Bardot, modelul franțuzesc de femeie ce a lansat noua imagine a feminității, eliberată de complexe, directă, inocentă și provocatoare totodată, peste ocean Marilyn Monroe era provocatoare, vocală și extrem de prezentă oriunde se afla. Nu s-a ferit nici de idile cu bărbați însurați (unul dintre ei președinte) și nici de substanțe interzise. Vorbim despre două femei care au făcut istorie, în două lumi diferite, dar totuși cu atât de multe lucruri în comun. Mi se pare că ele ilustrează perfect diferența dintre cele două evenimente. Doar te uiți la ele și înțelegi că Oscarul este ca și cum te duci la prima întâlnirere și vrei să impresionezi, să te faci remarcat și poate la final să și câștigi ceva, în timp ce la Cannes mergi să îi cunoști părinții. Trebuie să fii impecabil și să pari mai serios decât ești.

marilyn_monroe_brigitte_bardot_cannes_oscar

ÎN FRAC LA CANNES SAU ÎN LENJERIE LA OSCAR?

La Cannes 2015 mi-a atras atenția Leonardo DiCaprio. Apariția lui cu o barbă stufoasă și părul prins în coadă nu aveai cum să nu o remarci. Unele guri spun că în acea perioadă filma pentru The Revenant. Sau cine poate uita momentul în care Neil Patrick Harris a apărut pe scenă doar în chiloți, sau când Mark Ruffalo a vrut să ia acasă imensa statuie Oscar. Poate pentru că rolul lui Hulk nu i-a adus un Oscar? Te așteptai să vezi asta la Cannes? Nu prea cred.

Oscar_2015_cavaleria.ro_hulk

Așadar, Oscar sau Cannes? America sau Franța? Whiskey sau șampanie? Alegerea pare simplă pentru cei mai mulți dintre noi. Nu trebuie decât să te uiți pe programul de la cinematograful tău preferat. E clar că mergem cel mai des la film pentru un blockbuster care să ne relaxeze, să ne facă să visăm ori să râdem fără să ne pună să reflectăm prea mult la adevăratele probleme ale vieții. Poate de aceea ne fascinează cinematografia premiată la Cannes pentru că… Pentru că pare mai degrabă o discuție despre arta filmului care spune o poveste adevărată și mai puțin despre business-ul numit cinema. Din fericire le pot face ușor loc amândurora în viața mea. Și mă duc să văd și “Bacalaureat”.