[VIDEO] Vrei să ai cel mai bun WiFi? Îți spun eu cum!

Știi momentul acela când ajungi acasă și vrei să te ”relaxezi” urmărind ce au postat prietenii tăi pe facebook? Sau să te uiți la un review cu mașini de pe canalul nostru de YouTube? Toată lumea știe că semnalul de WiFi lipsește exact acolo unde ai cea mai mare nevoie de el. Hai serios, știu că nu citești etichetele produselor de curățat atunci când stai pe ”tron”.

Indiferent că e proaspăt instalat sau ți-ai făcut abonament acum cinci ani, router-ul stă probabil la ușă, lângă panoul de siguranțe. Iar tu, când ajungi ”în camera de meditație”, stai cu mâna întinsă să prinzi semnal ca să se încarce afurisitul ăla de… viral.

Hai să îți dau niște ponturi ca să rezolvi această problemă, gratis, sau cu costuri cât mai mici.

1 Mută router-ul

Poziție, poziție, poziție! Ca să ai cea mai bună acoperire, router-ul trebuie să stea în centrul casei/apartamentului. Dacă ai două/ trei camere cel mai bine e pe holul central. Nu te considera limitat de poziția PC-ului sau a cablului de internet ce intră în casă, sau cel mai des al celui de alimentare. Toate se pot prelungi și ascunde frumos pe lângă plintă, acolo unde chiar ai un spațiu special pentru asta. Poți să îl pui și pe raftul de pe peretele cel mai central al casei, de obicei chiar cel de la sufragerie pe care ai deja biblioteca, televizorul și bibeloul sub formă de pește de pe el.

Pont 1: Pune-l undeva la vedere, nu sub birou în colțul camerei. Undele WiFi, exact ca și emoțiile pozitive, deci karma, se propagă mai ușor în câmp deschis, la vedere. Poate sta orizontal sau chiar montat pe perete.

Pont 2: Folosește aplicația de mobil WiFi Analyzer (Link pentru Android) sau WiFi Explorer care e pe bani în AppStore. Scuze utilizatorilor de iPhone, nu știu una mai similară și gratuită. Pe scurt, aplicația îți arată puterea emisă de toate routerele din zonă. Pe tine te interesează al tău. Poziționezi router-ul în diferite zone din casă și apoi te plimbi cu telefonul prin toate colțurile să vezi dacă semnalul tău este sub -80. De preferat peste celelalte routere din zonă. Dacă nu e, ai o problemă și trebuie să îl muți din nou.

Schimbă canalul de Wi-Fi

În orice router, indiferent cât de ieftin a fost, sau de gratuit, există o setare în router de unde poți schimba canalul de frecvență. Acei 2.4 GHz sau 5 GHz au mici variații de frecvență și cel mai probabil toate router-ele funcționează pe un singur canal, cel setat din fabrică. Pentru asta folosești același utilitar de mobil care se numește WiFi Analyzer. Sigur sunt toate îngrămădite pe două/trei frecvențe. Acolo unde este vârful rețelei tale acela este canalul pe care se află.

Pont: Pot apărea incompatibilități, sunt rare dar există. De exemplu, unele laptop-uri sau telefoane mai vechi nu văd canalele 12-13 și nu se vor mai putea conecta la rețea. Treci pe alte canale mai puțin folosite.

Updatează driverele și firmware-ul

Vorbesc chineză, scuze. Dacă nu te descurci ia un prieten cu puține cunoștințe și întreabă-l. Nu e totuși atât de greu. E vorba despre driverele plăcii de rețea din computer, sau laptop, chiar dacă este internă, și de firmware-ul router-ului. La cele noi procedura e super simplă, există chiar opțiune dedicată în meniu sau notificare că există o versiune de software mai nouă.

Pont: Salvează setările router-ului. Tot în meniu există opțiunea de back-up al unui fișier cu setările router-ului. Cel mai bine salvezi setările după ce l-ai configurat și știi că merge totul bine, și lași acest pas mai la urmă.

Repeater de semnal

Sau amplificator de semnal. Poate fi unul mic pe care îl bagi direct în priză sau chiar un alt router. Chiar și cele ieftine au opțiunea de Repeater sau Acces Point și preia semnalul, de obicei prin cablu, și îl multiplică. Funcționează ca un amplificator de semnal și atât. Fără setări complexe sau altceva. E aproape invizibil în rețea.

Pont: Modul de repeater sau AP de pe routere poate fi folosit de obicei doar când acesta e legat prin cablu de rețea cu router-ul principal.

Schimbă router-ul

Dacă ai un router de 4-5 ani e sigur momentul să îl schimbi. Probabil funcționează pe standardul G, unul învechit și foarte lent. Alege un router cu standard N300 de exemplu ca să crești viteza de cel puțin șase ori față de cea a celui vechi. Toate plăcile de rețea de pe laptop-urile de cel mult trei ani, și de pe smartphone-uri, suportă standard-ul N. Sigur, mai există și AC, dar e deja sensibil și mai scump.

Pont: Cel mai ieftin router nu e și cel mai bun. Alege-l pe cel cu cele mai mari antene. Mărimea contează. Serios.

Renunță la telefonul fix fără fir

Dacă îl ții lângă router, scoate-l puțin din priză și vezi cum merge wireless-ul. În 95% din cazuri va fi mult mai bine. Majoritatea telefoanelor fixe fără fir funcționează pe o frecvență de 2.4 GHz similară cu cea a router-ului. În teorie nu se încalecă, în practică e un meci cu public între ele.

Pont: Dacă ții morțiș să îl folosești, pune-l cât mai departe de router. Dacă poți, în colțul opus al camerei respective.

Placă de rețea wireless externă

Găsești plăci de rețea externe pe USB. Sunt la fel ca un stick de memorie, ceva mai mare, și sunt extrem de simplu de instalat. Pur și simplu le conectezi la un computer sau laptop.

Pont: Ia și un prelungitor de USB, minim 1 metru maximum doi, și poziționează placa de rețea cât mai sus, deasupra PC-ului. O bandă dublu adezivă te salvează în orice situație. Această soluție o folosesc eu destul de des când plec din țară și stau la hotel.