[Video] Tesla P85D cu Auto Steer – “Uite, mamă, fără mâini!”

Am mai spus-o și s-ar putea să doară. Nu simt nicio plăcere la volan când merg în coloană, pe autostradă sau în traficul urban. Pasiunea pentru automobile nu m-a părăsit însă, te asigur. Iubesc mașinăriile cu motor poate mai mult ca niciodată și mă bucur de fiecare dată ca un copil când descopăr una nouă. Plăcerea adevărată de a conduce o mai simt însă rar. Poate m-am maturizat prea mult pentru că nu îmi amintesc să fi dus vreo mașină la viteza maximă în ultimii ani.

Și nici Tesla nu e vreo mașină pe care să visez să o duc la viteză maximă pentru că accelerează până la viteza maximă legală pe drumurile naționale în 3 secunde. Fix. Insane mode este chiar așa cum sună. Accelerația nebună a acestei mașini este o experiență virală iar dovadă stau sute de clipuri cu omuleți uimiți. Și după aceea? Da, Tesla e o mașină premium, silențioasă, rapidă și eco. Dar înainte de toate este un spectacol de tehnologie și o demonstrație de curaj. Modelul testat mai jos tocmai a primit un update de soft (da, la Tesla mașinile primesc update-uri ca telefoanele) și a devenit dintr-o dată SF. Acum are un pilot automat care conduce mașina atât de bine încât m-a speriat, m-a făcut să râd în hohote și apoi m-a lăsat să mă relaxez într-o stare de un calm ciudat. Într-un fel e ca atunci când am descoperit iPhone-ul. Simțeam că acesta e viitorul dar când o astfel de tehnologie îți apare în față te lasă puțin interzis după care te face dependent până te vei obișnui că așa trebuia să fie de fapt de la început.

Știu că par exagerări dar nu sunt. Viitorul mașinii este autonom. 2500 de români mor anual pe străzi. Zeci de mii sunt schilodiți. Tot atâtea familii sunt nenorocite și în 95% e de vină un om. Eroarea umană omoară oameni în trafic, nu mașinile. Așa că vreau să văd doar mașini autonome cât mai repede. Plăcerea de-a conduce trebuie să rămână ca distracția din parcul de aventuri, adică o aventură plină de adrenalină dar 100% sigură. Mai pe românește, scoateți bolidul pe circuit până îi termini frânele, gumele și ambreiajul. Dă-te și peste cap dacă vrei dar strada trebuie să o împarți cu ceilalți supraviețitori pentru care drumul este tot mai rar o experiență plăcută.

Sau poate vezi tu altfel lucrurile. Aștept impresiile tale la comentarii.