VIDEO – În sfârșit! Realitatea Virtuală nu este doar pentru jocuri

Am multe de povestit în această privință, deși, la prima vedere Realitatea Virtuală a plecat din această necesitate de a experimenta cât mai realist jocurile. De a fi cât mai prezent și mai implicat în acțiune. S-a dovedit însă că nu tuturor ne place să purtăm ochelarii aceia 3D de la cinema, nici măcar în intimitatea casei noastre dar mai ales pe stradă.

Aici dăm vina puțin și pe tehnologie, mai are ceva de mâncat până să ne poată oferi o experiență cu adevărat realistă. Îmi place să aud însă că Realitatea Virtuală este acum combinată cu Realitatea Augmentată și este folosită în domeniul construcțiilor și al educației. Am vorbit însă cu cineva care știe mai mult decât mine despre acest aspect, cel al VR-ului și AR-ului folosite în scopuri mai ”productive”.

Adrian Suman este fondatorul și dezvoltatorul companiei Archi 3D care se ocupă de implementări inteligente ale acestei tehnologii. Bine, cu toții suntem gameri până la un punct, chiar dacă nu recunoaștem acest lucru în mod public. Și în fond, de unde poți lua cea mai multă inspirație în dezvoltarea acestei tehnologii decât din jocuri.

O aplicabilitatea foarte interesantă pe care au găsit-o ei este cea din domeniul mineritului. Cel pe bune nu cel de Bitcoin. Tehnologia VR îi ajută de exemplu pe muncitori să vizualizeze o mină sau un tunel de metrou fără a se expune pericolului de a intra efectiv în acel tunel. Poate unii mai au și o urmă de claustrofobie și nu se simt prea bine la câțiva zeci de metri sub pământ. Sau chiar sub canalul dintre Franța și Marea Britanie.