VIDEO – Laptopul pe care nu îl poți cumpăra

Acesta este LG Gram, laptopul pe care nu îl poți cumpăra. Pentru că nu este disponibil la vânzare la noi în țară. Este unul dintre cele mai ușoare, și din 2019 probabil chiar cel mai ușor laptop din lume. Și l-am văzut din nou la CES, acolo unde vin toate noutățile la început de an și de drum.

LG Gram există deja pe piață de mai bine de trei ani și cei care l-au creat îl denumesc Ultra-Lightweight laptop. Și pe bună dreptate, modelul recent lansat anul acesta de 17 inci are doar 1.34 kilograme. Serios acum, ce laptop de 17 inci mai știi, care să fie mai ușor de 2.5 kilograme. Dacă ai mai auzit tu de unul te rog, lasă-mi un link mai jos în comentarii deși știu că îți va fi aproape imposibil.

Ok, ok, poate nu este cel mai frumos laptop, dar… este cel mai ușor, și nu este slab deloc. Știe mai multe decât altele de seama lui. Depinde acum pe care versiune o alegi, sunt doar vreo 16 modele când intri la ei pe site. Avem cu diagonală de 13.3 inci (care apropo, are doa 965 grame) na poftim, cât un iPad Pro cu tastatură și pen dar mult mai deștept. Mai avem același model și cu un ecran de 15.6 inci și chiar și 14 inci dacă vrei un convertibil cu touchscreen. Adică serios, ai de unde alege indiferent de preferințe. Mie îmi place un ecran mai mare și mă tot uit după cel de 17 inci. Serios acum, doar 1.34 kilograme.

Ca să îl facă mai ușor au folosit destul de mult magneziu, un aliaj pe nume Nano Carbon cu magneziu ca să fiu mai precis. Asta îl face și destul de rigid, chiar și pe capacul display-ului dar și suficient de rezistent, ba chiar cu specificații militare MIL-STD 810G. Bine, asta se referă mai mult la condițiile climatice la care rezistă materialele din care este construit laptop-ul. Nu la drop-test sau alte șocuri mecanice induse de către utilizator.

Performanța nu lasă deloc de dorit, toate modelele din seria nouă pot fi echipate cu procesoare din generația a 8-a de la intel, i5 sau i7, de la 8 GB RAM în sus și chiar și SSD-uri foarte rapide pe NVME în RAID 0. Pentru cea mai mare viteză de transfer posibilă. Și dacă tot vorbim de viteză, avem și conector Thunderbolt 3.0 pe unele modele. În special pe cel de 17 inci pe care am pus eu ochii. Așa îl poți lega la o placă grafică externă ca să te și joci pe el când ești acasă. Sau la birou dacă ești Codrin. Sau poți conecta două monitoare 4K simultan dacă vrei să fii cel mai productiv. Sau un display 5K dacă ești profesionist. Chiar LG are unul de genul pe care îl promovau pentru Mac Pro-ul de acum câțiva ani.

Apropo de display, o să îl găsești doar în variantă FullHD cu un display de tip IPS, adică cele testate și produse de mai bine de 10 ani care știm că se văd bine din orice unghi și au ajuns să fie atât de ușoare încât la o diagonală de 17 inci să cântărească mai puțin de 300 de grame. Doar display-ul. E o performanță, nimic de spus. Sunt de acord cu rezoluția, nu aveai nevoie de mai mult, mai ales că nu este o stație grafică portabilă ci laptop-ul de zi cu zi pe care l-aș putea recomanda oricui. Din păcate, cum spuneam și în titlu, nu oricine poate să îl cumpere. Poate doar dacă ai vre-un prieten prin SUA să ți-l aducă. Probabil așa o să fac și eu pentru că îmi place prea mult.

Acum, de ce vrobesc de un produs care nu se găsește la noi? Mă simt dator să explic puțin. Suntem o piață mică și trebuie să acceptăm acest lucru. Pentru a aduce un produs nou în piață e nevoie de specialiști în marketing, specialiști de produs, un buget de promovare, niște oameni care să se ocupe de acest segment de produse, un canal de distribuție și chiar și un service care să se ocupe rapid de reparații. Pentru că suntem o piață mică LG, și alți producători de altfel, și Samsung a renunțat să mai vândă de câțiva ani laptop-uri la noi.

Nici unul nu are așteptări ca aceste produse să fie extrem de bine vândute și să justifice investițiile menționate mai sus. Din acest motiv se ia decizia la nivel de companie, că anumite produse sunt disponibile doar în anumite zone de pe glob. Și îi înțeleg, este până la urmă un business și nu o binefacere, și ca în orice business nu vrei să ieși în pierdere la nici un capitol. Există niște acționari care vor cere raportul la final de an și nu te vor bate prea ușor pe umăr când văd segmentul de laptop-uri, pe minus, în mod repetat în anumite țări.

Trebuie să acceptăm această situație și să ne conformăm. Nu spun însă că nu ți-l poți cumpăra din altă țară, doar că nu îți va oferi nimeni garanție aici.

Cam atât pentru astăzi, nu uita să dai un like dacă ți-a plăcut acest video, un share pentru prietenii din Statele Unite care își caută un laptop extrem de ușor și performant (sunt totuși aproape două milioane de români care au emigrat acolo) și turtește și clopoțelul de notificări ca să afli când publicăm ceva nou pe site. Numai bine, eu mă duc să îmi continui căutarea pentru cel mai ușor laptop din lume.