VIDEO – Ce înseamnă și la ce folosim AR și VR?

Momentan? Pentru jocuri și pentru clipuri de speriat pe cei mai slabi de inimă. Cam atât.

AR vine de la Augmented Reality și este o combinație de imagini 3D transpuse pe o filmare, sau pe ceea ce vede dispozitivul pe care îl pui pe cap în acel moment. VR este Realitatea Virtuală atât de intens promovată. Sunt două concepte, două tehnologii care lucrează cel mai bine împreună. Momentan doar pentru jocuri. Mi-aș dori însă să văd că sunt folosite și la altceva. Acum sunt limitate să ruleze doar conținut de pe un telefon mobil ori computer destul de scump. Din nou, doar pentru jocuri și demo-uri video.

Eu vreau să îl văd folosit și pentru altceva. Educația este un element important unde ar trebui să fie omniprezent. Apoi pentru psihologi ar fi un instrument foarte puternic, aplicabilitatea ține doar de imaginație. Apoi în zona de construcții, Autodesk, de exemplu, lucrează la o integrare pentru mai multe dispozitive, pentru ca inginerii să poată vizita și chiar modifica parametri unei clădiri înainte sau în timpul construcției. Nu mai vorbesc despre reclame și marketing. Sunt sigur că toți producătorii de astfel de headset-uri s-au gândit deja la acest aspect, cu mult înainte de a le lansa pe piață. E drept, reclamele există și vor exista multă vreme de acum încolo. Singura diferență este că se schimbă modul în care sunt afișate.

Am vorbit cu Stephen Miller, Lenovo Product Ambasador, despre acest lucru, și da, s-au gândit la toate înainte de a crea un headset care se numește Mirage Solo. Pe scurt, este un dispozitiv de AR și VR care nu are nevoie de telefon mobil sau computer. Acesta poate accesa un link și afișa informațiile apărute. Momentan funcționează doar cu un cont de Google de unde preia imagini și video, atât în format normal cât și filmate cu o cameră specială.

Camera este foarte simplă, are doi senzori de 13 megapixeli fiecare și o baterie foarte mare. Și un slot de card. Fără ecran autonomia ajunge la aproape 20 de ore. Practic ai putea să filmezi toată ziua cu ea, non-stop, și să vezi în ochelari ce se întâmplă. Chiar și live. Ei spun că va fi compatibilă pe viitor și cu live-urile de pe YouTube și de pe Facebook.

O vom încerca și noi cu siguranță, probabil după jumătatea anului 2018 când va fi lansată pe piață. Prețul? Undeva la o mie de euro kit-ul, adică ochelarii și camera.

PS: Îmi șoptește cineva în cască cum că acel Lenovo MIIX 630 a fost și el lansat la CES 2018 și eu l-am ratat. Pe scurt, este primul laptop, adică netbook, cu Windows și cu procesor Qualcomm, probabil foarte similar cu cele folosite pe telefoane mobile. Nu are decât o autonomie de 20 de ore.