[Video] Încearcă fotografia pe film

Trebuie să recunosc că am un sentiment de nostalgie atunci când folosesc un aparat foto cu film. Următoarele generații nu vor cunoaște ce înseamnă să faci o poză și să nu vezi instant cum a ieșit sau să faci o singură poză cu un cadru, pentru că nu ai prea multe poziții pe aparat sau mai mult, să faci toate pozele de pe un film, să îl duci la developat și să vezi prea târziu ce greșeli ai făcut.

Fotografia pe film poate fi frustrantă, recunosc. Nu ai prea multă flexibilitate cu funcțiile disponibile, nu există Auto-Focus, ISO ajustabil, setare White Balance, posibilitatea de a filma și multe altele. Dar în același timp lucrurile sunt mai simple, dacă știi ce faci. Și asta mă duce la motivul pentru care recomand fotografia pe film:

Un aparat foto cu film te poate face un fotograf mai bun.

Aparatul foto cu film te forțează să înveți principii de bază a fotografiei, te va penaliza imediat ce faci o greșeală și vei vedea când vei developa filmul care sunt acestea. Pe când aparatul foto digital poate fi trecut în funcția Automat și face toată treaba pentru tine.

Chiar dacă încă mă gândesc să îmi cumpăr un aparat foto cu film la mâna a doua, am testat două modele noi: Lomography BelAir Metal – un aparat foto mai accesibil cu două obiective interschimbabile – și Voigtlander Bessa III – un aparat deosebit, de o construcție solidă, ce poate fi lăsat moștenire chiar și nepoților.

Amândouă au o personalitate aparte și, chiar dacă nu se va afla prin geanta ta foto de călătorie, îți recomand să iei unul după tine într-o zi de weekend.