[Video] Filtrele foto – nu cele de Instagram

Înainte de filtrele din Instagram au fost filtrele foto fizice pe care le atașăm de obiectivul aparatului DSLR. Aceste filtre sunt ca o pereche de ochelari de vedere sau de soare care te ajută să vezi lumea prin alți ochi. Și la fel ca ochelarii, nu sunt toate la fel.

Înainte de toate, trebuie să te asiguri că obiectivul pe care îl folosești îți dă voie să îi atașezi filtre. Deși majoritatea camerelor foto DSLR îți oferă această opțiune, camerele foto compacte sau anumite camere mirrorless nu o fac. Filtrele se înfiletează pe obiectivul tău, așa că trebuie să te asiguri că diametrul obiectivului tău este la fel cu cel al filtrului. Poți vedea asta cu ușurință inscripționat pe obiectiv, și pe cutia filtrului.

Care sunt cele mai comune filtre

Primul filtru care nu trebuie să lipsească de pe obiectivul tău este un Clear Filter. Acesta nu schimbă cu nimic fotografiile pe care le faci dar îți protejează obiectivul de mici zgârieturi, praf sau accidente mai serioase.

Filtrele UV erau mai degrabă folositoare pentru aparatele foto pe film, dar astăzi sunt mai degrabă un filtru de protecție mai scump.

Filtrul de polarizare este folositor pentru a scoate reflexiile din pozele tale, lucru ideal atunci când vrei să fotografiezi printr-o vitrină, spre exemplu. Acesta poate chiar să întunece puțin un cer foarte luminos sau să satureze culorile, făcând pozele tale mult mai vii.

Filtrele ND (sau neutral density) sunt extrem de folositoare atunci când faci poze ziua, pe un soare puternic, pentru că acestea limitează cantitatea de lumină ce ajunge la senzor. Există și filtre ND graduale care pot limita cantitatea de lumină pe o jumătate din obiectiv, ideal pentru atunci când ai un cer luminos în partea de sus a cadrului și un peisaj mai întunecat în cea de jos.