[Video] FILM: Saroo: Drumul spre casă (2017)

Când mă gândesc la filme indiene, automat îmi zboară mintea la dans și muzică, iar mai nou la filmele de acțiune în care scenele cu bătăi și împușcături sfidează orice legi ale fizicii. Îl știi pe tipul ăla care coboară din mașină în timp ce aceasta se răstoarnă sau pe acela care cu ajutorul unui cuțit așezat în fața cătării pistolului reușeste să împartă un glonț în două și să omoare doi inamici dintr-o lovitură? Hai că se poate, nu fii rău. Multe dintre aceste scene sunt de domeniul fantasticului și mai mult amuză decât să creeze tensiune. Totuși, există și filme indiene bune, un exemplu fiind “Vagabondul Milionar” care a fost nominalizat la zece categorii ale Premiilor Academiei Americane de Film și a câștigat la opt dintre ele, fiind  totodată marele câștigător din 2009.

Printre filmele indiene bune pe care le-am văzut și m-au impresionat se află și Saroo, film bazat pe fapte reale, mai precis povestea de viață a unui copil indian de numai cinci ani. Provenit dintr-o familie extrem de săracă, Saroo (Sunny Pawar) alături de fratele său Guduu încercau din răsputeri să aibă ce pune pe masă. Mama acestora căra pietre și în ciudat tuturor greutăților, cei doi se iubesc foarte mult și sunt extrem de uniți.  Într-o seară, Saroo dorește să meargă alături de fratele său mai mare în orașul apropiat, în cautarea unui loc de muncă. Pleacă amândoi cu trenul și din cauza oboselii, Saroo adoarme pe o bancă de pe peron. Guddu îi spune că va căuta ceva de muncă în timp ce acesta se odihnește, apoi se va întoarce după el. Din nefericire când Saroo se trezește, Guddu nu venise după el, iar acesta are proasta inspirație de a se urca într-un tren gol din stație. Adoarme din nou și se trezește de dimineață într-un tren în mișcare, către o destinație necunoscută.

Dezorinetat și lipsit de orice îndrumare, Saroo merge timp de câteva zile fără oprire, până când ajunge într-o gară extrem de aglomerată. Adică la aproximativ 1600 de kilometri de casă, în Calcuta, unde nimeni nu vorbește limba lui. De aici acțiunea capătă o cu totul altă întorsătură, iar partea interesantă și cu adevărat emoționantă abia începe. Pentru că este un film bun, ce m-a impresionat cu adevărat, n-am să stric surpriza și te voi lăsa pe tine să descoperi pe mai departe.

Cel mai trist este faptul că toate faptele din film sunt reale, iar anual în India aproximativ 80.000 de copii se pierd de familiile lor. Filmul începe să ruleze în cinematografe, începând de astăzi. Vă las cu trailer-ul și cu recomandarea de-a vedea acest film.