[VIDEO] Film: Ben-Hur (2016)

Recunosc că m-am dus la acest film mânat mai mult de romanul de ficțiune scris de Lew Wallace „Ben-Hur: O poveste despre Hristos”, publicat în 1880, despre care auzisem cu câțiva ani în urmă. Nu știu câți dintre voi știu dar filmul original din 1959 a intrat în istorie cu un record de 11 premii Oscar câștigate și este al doilea cel mai nominalizat film, după Titanic.

Încă de la primele secvențe am avut sentimentul că știu povestea. Sau poate filmul doar m-a încercat. Dar nu, chiar știam povestea. De la bunica mea. Dar să revenim la film.

Pe scurt, filmul urmărește povestea lui Iuda, un prinţ evreu al seminţiei lui Hur, ce trăieşte în ţinutul Ierusalimului, chiar în perioada naşterii lui lisus Hristos și Messala, fiul unui colector roman de taxe. Cei doi se împrietenesc foarte bine și sunt de nedespărțit. Ruptura dintre cei doi apare în momentul în care Messala pleacă la studii în capitala imperiului. Îndoctrinat cu idei imperialiste, Messala revine în Ierusalim şi, reîntâlnindu-l pe prietenul său din copilărie, îl persiflează pe motiv că acesta nu abandonase religia iudaică, ceea ce l-ar fi ajutat să se integreze mult mai bine în structurile imperiului. Messala în armata romană. Ajuns înapoi în orașul lui Iuda cu gând de pace, acesta își roagă bunul prieten să îi spună cine sunt dușmanii imperiului roman. Și pentru că nu vreau să îți dau nici un fel de spilere am să mă opresc aici spunându-ți doar că cei doi ajung să se lupte în arenă atât pentru a se răzbuna unul pe celălalt cât și pentru orgoliul personal.

Acțiunea este bună, deși nu respectă întocmai povestea originală din roman firul epic este coerent. Filmul are acțiune, dramă, poveste și puțin, foarte puțin umor. Dacă treci peste imaginea lui Morgan Freeman cu dreaduri lungi albe, filmul este chiar bun și te va captiva. Dacă mergi cu prietena ta cu siguranță va ofta și va spune „Ah! Ce frumos este actorul ăsta!” deci o să fiți fericiți amândoi.