VIDEO – FaceApp îți fură datele!

Da, toată lumea o face, stai liniștit!

Sau nu sta liniștit că până la urmă sunt datele tale. Discuția nu este una nouă, dar iese la suprafață într-un anumit context și desigur, pe internet contează cine o susține. Mă refer aici la securitate și la intimitatea ta în raport cu aplicațiile pe care le folosești. Regula este simplă: NIMIC NU ESTE PE GRATIS! Dacă ți se oferă ceva gratuit fii sigur că vei plăti mai mult pe acel produs, experiență, serviciu decât dacă ai băga datele cardului în secunda doi. În cazul aplicațiilor, datele tale personale sunt contravaloarea permisiunii de a folosi aplicația respectivă.

FaceApp este aplicația aia..

Pe care am folosit-o cu toții în ultimele zile, sau săptămâni, ca să arătăm tuturor ce față vom avea peste 30-40 de ani. Termenul ”boșorogule” cred că a crescut cu 1000% în popularitate în ultimele zile.

Aplicația este gratis, atenție, GRATIS! Îți faci o poză și apoi alegi filtrul ”boșorog” și după câteva secunde poți să o postezi peste tot prin social media. Simplu și la obiect, procesarea acelei fotografii se face ”în cloud” adică pe serverele aplicației. Și, cu ce diferă față de Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok sau chiar Google Photos? Ei bine, FaceApp este dezvoltată de Ruși, iar rușii sunt cei mai ”nepopulari” din punct de vedere securitate. Mai ales pentru noi Românii, Europenii în general și în special pentru americani.

Cam toată lumea care se leagă de acest aspect citează politica de confidențialitate făcută puțin în grabă a celor de la FaceApp. Din cele scrise mai sus, atunci când uploadezi poza, renunți la orice fel de drept asupra ei, la nivel internațional. La fel și la asocierea cu numele tău dacă te-ai logat în aplicație (lucru pe care 99% din utilizatori nu îl fac). Adică poza ta, tânăr sau bătrân poate apărea pe un panou publicitar, probabil în Rusia, fără ca tu să primești vre-un ban. Probabil.

Ce trebuie să știi este că FaceApp nu este o aplicație nouă, ci pur și simplu a intrat din nou în atenția tuturor cu filtrul de îmbătrânire. Ea există din 2017, când a fost în topuri cu filtrul de schimbare de sex. Da, l-am folosit și noi pe acesta de curând. Rezultatele sunt impresionante. În plus filtrul de îmbătrânire este acolo încă de pe atunci, doar că în ultima vreme a devenit mult mai bun.

Adevărul este mai complex de atât. Dacă citești cu puțină atenție politica de confidențialitate a Facebook, și implicit a aplicațiilor deținute de el, cum sunt WhatsApp, Messenger și Instagram, ori chiar Facebook Lite o să observi aceiași termeni. Sub o altă formă de exprimare. În plus nici nu trebuie să te uiți prea departe, există un ”scandal” în fiecare an legat de Facebook.

Snapchat de asemenea trimite, sau trimitea (dacă ținem cont că au promis că nu mai fac asta) toate pozele făcute și modificate de către utilizatori pesrverele lor, tot pentru procesare. Și pentru alte utilizări ”în scopul îmbunătățirii serviciilor”. Împreună cu datele personale ale utilizatorilor, locația GPS, modelul telefonului și tot istoricul de navigare și căutare în aplicație. La fel ca orice aplicație cu care poți uploada fotografii pe internet.

Mai ții minte ”scandalul #10YearChallenge”? Atunci când Facebook ”construia o bază de date secretă pentru a îmbunătăți sistemul de Inteligență Artificială propriu și personal, și pentru a îl folosi în diverse scopuri distructive în viitorul apropiat, atunci când mașinile și roboții vor prelua controlul planetei?”. Crezi că avea nevoie de două fotografii cu fiecare dintre noi, cu zece ani diferență între ele, din moment ce oricum lumea documentează aproape zilnic cum arată, pe Facebook, Instagram sau alte platforme online?

Apropo, TikTok este în topul aplicațiilor, mai ales pentru segmentul de vârstă între 13 și 26 de ani. Ai citit politica de confidențialitate a lui TikTok? Știi că înregistrează tot ce se întâmplă și se uploadează pe platforma lor și că le împart cu toate celelalte companii care aparțin de grupul din care face parte TikTok. Știi din ce țară provine? CHINA! Acolo se numește însă Douyin și arată la fel și face același lucru. Singura diferență este că Douyin nu mai împarte datele și cu Google sau Apple pentru că nu se poate descărca din magazinele populare de aplicații. Le trimite doar guvernului chinez, pentru că asta este regula. Dacă ai o companie de software în China, mai tot ce faci trebuie verificat, apropbat, și colectat de guvern. Aproape tot.

Adevărul este că panica legată de orice provine din Rusia nu se va opri niciodată. Mai ales când recent, președintele securității partidului democratic din SUA a emis o înștiințare în care îi avertizează pe posibilii candidați să nu folosească sau să șteargă aplicația FaceApp de pe telefon.

Înțeleg perfect, din punctul nostru de vedere, al Românilor, ce implicații negative are această țară asupra istoriei noastre și desigur și a Europei. Înțeleg și că Americanii au un război mocnit cu Rusia de mai bine de 50 de ani, însă atunci când arăți cu degetul o țară cu prima ocazie se crează o micropanică, întreptată desigur către acea țară. Nu arată nimeni cu degetul pe cei de la Facebook, sau de la Google? Nimeni astăzi, dar în viitor se va vorbi și despre ei din nou.

Politicile de confidențialitate ale diverselor companii de social media, specifice pentru Europa și UK.

FaceApp / Instagram / Facebook / WhatsApp / TikTok / Twitter