VIDEO – De ce webcam-ul laptop-ului tău este ”varză”

De cel puțin cinci ani, la fiecare review de laptop ”ne minunăm” de cât de slabă este camera web a acestuia. Asta când nu are vreo poziție ciudată undeva în marginea de jos a ecranului sau chiar sub una din taste. Atunci avem două motive să rădem, atât de calitatea imaginii cât și de gușa fiecăruia pe care această poziție o arată în toată frumusețea ei.

Indiferent că acel laptop a costat 2000 sau 10000 de lei, calitatea camerei web lasă de dorit. Pardon, este execrabilă în comparație cu cel mai ieftin smartphone de pe piață. De ce se întâmplă asta? Nu aveu loc să pună o cameră mai bună? Adică serios, dacă într-un telefon de 600 de lei încape o cameră decentă cu HDR și mod portret, de ce nu se poate pune aceeași cameră și pe un laptop de 10000 de lei? Sau ar fi costat prea mult? Răspunsul are mai multe nuanție și motive.

Da, unul din principalele motive este costul!

Sunt sigur că la fel ca în cazul mufelor și cablurilor microUSB, există undeva prin Asia un depozit cu miliarde de astfel de compenente, chiar și webcam-uri pentru laptop, la un preț derizoriu. Din ultimele mele informații o mufă microUSB de telefon are un preț de 0.01 dolari. Mai exact 1 cent dacă le cumperi cu zecile de mii cum e cazul producătorilor de telefoane. Un cablu e 5 cenți, tot microUSB. La USB-C o mufă costă aproape 30 de cenți iar un cablu ajunge și la 45 de cenți.

Dacă vinzi 10 milioane de telefoane ieftine la care nu faci ce mai mare profit, e normal să te uiți la microUSB și nu la USB-C, mai ales dacă bateria telefonului nu suportă încărcare rapidă.

La fel fac și producătorii de laptop-uril, cumpără webcam-uri ieftine și le pun pe toate modelele lor. Cât de mul o să folosești webcam-ul? Până să vină pandemia nu o foloseam mai deloc, iar după ce a venit am început să folosesc oricum telefonul pentru conferințe.

Un alt motiv este post-procesarea

În cazul unul laptop, în 99% din cazuri webcam-ul este conectat la un port USB 2.0, chiar și în interiorul laptop-ului. Folosește același standard lent ca acum 10 ani, iar imaginea unui webcam este comprimată pentru a fi trimisă către aplicația care o folosește. Și ține cont că aici e vorba de video, nu prea faci tu poze cu webcam-ul. La o rezoluție de 720p ai avea nevoie de cel puțin 2 MB pe secundă să trimiți 30 de cadre în 720p, cam limita de jos a USB-ului.

Pe un telefon, informația de la cameră ajunge direct în memoria RAM a acestuia și apoi la procesorul telefonului care o îmbunătățește sensibil.  Atunci când faci poze cu telefonul pe modul Auto, cu HDR, acesta face până la 12 fotografii simultan, analizează pornțiunile acestora care nu sunt clare sau slab iluminate și le combină cu aceleași porțiuni din restul de 11 fotografii pentru a obține o imagine curată, colorată și clară.

De aceea durează câteva secunde la unele telefoane să poți vedea fotografia făcută. Un exemplu era ultimul model de Nokia unde aveam de așteptam și 10 secunde ca să văd rezultatul final.

La video e și mai complex, de aceea unele telefoane înregistrează doar 5-10 minute de video sau dau erori cum că s-au supraîncălzit. Procesorul telefonului este extrem de solicitat în acel moment cu procesarea a 30 sau 60 de cadre pe secundă la o rezoluție 4K, adică 8 Megapixeli.

Cumpără un webcam dedicat pe USB-C sau folosește telefonul

Ai două soluții, cacumperi un webcam dedicat pentru ce ai nevoie sau folosești direct telefonul pentru asta. Dacă faci multe conferințe ai nevoie de o cameră cu o calitate bună a imaginii dar și cu microfoane bune, undeva la 300-400 de lei sau chiar și mai scump de atât. Dacă vrei să faci streaming de gaming atunci te orientezi către o cameră web pentru așa ceva, cu sensibilitate bună la lumină și eventual cu 60 de cadre pe secundă, crede-mă, e important.

Pont: Așează-ți biroul în fața unui geam când faci conferințe. Cu riscul de a se vedea toată dezordinea din cameră, vei avea cea mai bună lumină posibilă și atunci calitatea imaginii va fi implicit mai bună.

Pont: Folosește cablul de internet pentru conferințe, ajută mai mult decât crezi. Ori urmărește sfaturile clipului din descriere în care te învăț cum să crești viteza la internet cu câteva idei simple.