VIDEO – De ce ți se tot întrerupe Internetul?

Ai pățit vreodată să fi în mijlocul unui joc, sau al unui film pe Netflix, ori să vrei să intri pe o paginăde internet și să primești mesajul cu dinozaului de la Google Chrome care îți spune că nu ești conectat la internet? Te uiți repede la iconița de WiFi, și, deși apare ca și conectati pur și simplu nu ai internet. Colegii tăi între timp nu au nici o problemă și fac streaming 4K sau downloadează la cea mai mare viteză posibilă? Da, am pățit-o și noi la studio de mai multe ori până ne-am dat seama care e de fapt problema, și anume router-ul! Nu e defect, nu e slab, ba chiar e unul dintre cele mai bune de pe piață, și totuși.

Salutare și bine te-am regăsit la un nou clip în care îți explic micile mofturi ale tehnologiei. Așa le-am învățat și eu și mă bucur și mai mult dacă ți le arăt și ție. Așadar dă un Like și un Share ca acest video să ajungă și la prietenii tăi.

Care este rezolvarea?

Pur și simplu dai un restart. Apeși butonul, aștepți câteva secunde sau mai bine un minut și apoi îl repornești și continui să te uiți la acest video. :) Dar de ce se întâmplă asta? Mai ales când știi că poate după recomandările noastre sau ale unui alt canal de youtube sau blog, tocmai ai investit în cel mai mare și mai tare router de pe piață. Și ai promis că nu dai mai mult de 500 de lei pe el..

Cum spuneam, router-ul nostru este mult mai deștept decât media, și stă acolo sus în rack la loc de cinste. Dar din când în când, orice router mai face nazuri, obosește să spunem. Și atunci viteza a internet încetinește sau chiar dispare dintr-o dată. De cele mai multe ori situația se rezolvă de la sine însă dacă îl restartezi problema dispare și mai repede.

Înainte să continui cu acest video vreau să îți aduc aminte de partenerii noștri de la Hosterion, cei la care avem găzduite și noi website-urile. Dacăte-ai gândit să îți faci un blog, sau mai ales un magazin online în această perioadă ai nevoie de o echipă faină pe partea de găzduire. Ei te pot ajuta să migrezi sau să construiești site-ul tău actual și îți vor oferi suport 204/24, 7 zile din 7 atunci când ai nevoie. Dacă ai un magazin fizic, un sfat, singurul mod prin care vei reuși să supraviețuiești în următorul an este un magazin online. O spun statisticile, nu doar eu. La Hosterion găsești de toate, pachete mici și rapide de găzduire, soluții de e-mail și lucru în cloud și chiar și servere virtuale și dedicate dacă te gândești la ceva foarte serios.

Ce este Router-ul?

Deși crezi că router-ul este o cutie simplă care e responsabilă doar să îți dea internet și atât, acolo se află un computer în toată regula, unul specializat care face multe lucruri în același timp, mai ales dacă ai vreo 10 dispozitive conectate la el, lucru deloc greu de altfel. La fel ca un computer, acolo se află un procesor, memorie RAM, conectori și chiar un sistem de operare. De obicei un Linux pentru că este mai curat și mai specializat în distribuția traficului de internet.

La fel ca un computer aceste componente, ori sistemul de operare, pot fi depășite de situație în anumite momente. Ține minte că un router nu este upgradabil iar producătorul va folosi în general componente accesibile pentru a reduce costurile de fabricație. E normal. Chiar dacă îți cumperi un computer de 10.000 de euro, tot poți deschide suficiente lucruri pe el ca să îl îngenunchezi.

Cum este configurat internetul?

Problema apare de cele mai multe ori de la modul de configurare al internetului. Atunci când te conectezi la WiFi sau prin cablu, routerul tău îi dă o adresă IP computerului sau telefonului, tabletei. Fiecare dispozitiv are o adresă de IP care identifică împreună cu adresa fizică a plăcii de rețea faptul că e dispozitivul tău și că știe parola de WiFi. Același lucru se întâmplă și de la routerul tău la providerul de internet. Și router-ul are o adresă IP alocată cu care se idntifică și ISP-ul știe că ești tu și știe ce viteză să îți dea în funcție de abonamentul plătit.

Acea adresă IP este de cele mai multe ori dinamică, adică se schimbă aleator între routere și ISP. Între router-ul tău și dispozitivele tale rămâne de obicei aceeași, până când aduci alte dispozitive în rețea sau îi dai un restart.

Acum, de ficare dată când ISP-ul decide să schimbe acele adrese, din motive de intimitate, de cele mai multe ori router-ul nu înțelege această schimbare și nu știe să ceară o adresă nouă. Așadar, internetul îngheață! Dacă îl restartezi, la pornire caută să se identifice în rețeaua iSP-ului și primește noua adresă.

Router-ul se încălzește prea tare

Atunci când routerul este înghesuit în vre-un dulap, cu cabluri peste el și eventual și o pereche de pantofi, îi este cam greu să respire. Da, e mic și respiră greu. Se supraîncălzește și nu mai știe unde și cum să trimită comenzile și pur și simplu nu mai funcționează până se răcește. Sau până îl scoți din dulap și îl pui la loc de cinste așa cum îți spuneam în clipul din descriere.

Ah, mai e și problema altor rețele de WiFi din apropiere, ale vecinilor de exemplu, care dacă își mută laptop-ul dintr-un colț în alul al camerei pot influența și rețeaua ta. Sau pur și simplu faptul că pornesc cuptorul cu microunde pot sta între tine și pagina ta preferată de internet. Ca să rezolvi asta, vizionează din nou clipul cu sfaturi și ponturi din descriere.