VIDEO – De ce telefoanele nu mai au baterie detașabilă?

Vocile spun că aceasta a fost decizia marilor companii ce produc telefoane pentru că voiau să vândă mai multe telefoane și nu să ții de vechiul tău telefon și cinci ani dacă îi schimbi bateria odată la doi ani. Nu pot să contrazic această afirmație pentru că nu este în totalitate greșită. Motivul principal nu a fost însă acesta ci mai degrabă dorința de a face telefoanele mai frumoase, mai subțiri cu încărcare wireless și rezistente la apă.

Rezistența la apă

Deși nu a fost o dorință vehement exprimată a utilizatorilor producătorii și-au dat seama că rezistența la apă a unui telefon ar putea fi mai importantă decât o bateri detașabilă. Variantele cu baterie detașabilă și rezistență la apă, precum Galaxy S5 nu au fost prea reușite din acest punct de vedere. În momentul impactului capacul de pe spate se desfăcea și toate componentele erau inundate. O carcasă închisă ermetic fără garnituri de cauciuc ci perfect lipită era o alegere mult mai bună.

Design-ul și grosimea

Nu poți construi un telefon de 8 mm grosime, rezistent la apă și cu un capac spate detașabil, din sticlă. Pur și simplu nu poți. Legile fizicii sunt împotriva acestui lucru. În plus bateria detașabilă are nevoie de o carcasă, conectori, la fel ca și interiorul telefonului în care va fi amplasată. Pierzi mult spațiu și trebuie să îl faci mai gros. Așadar, lipsa de spațiu într-un telefon, deși acestea au crescut în dimensiuni și diagonală în ultimii ani a fost unul dintre motive.

Încărcarea wireless

Îmi aduc aminte și acum ce peripeții am avut cu Samsung Galaxy S5, mai ales atunci când am văzut că pot să îi adaug încărcare wireless. Sigur, dura vreo patru ore să se încarce complet și nu se mai închidea corect capacul de pe spate dar aveam încărcare wireless. Pentru aceasta ai nevoie de o bobină de inducție, atât pe telefon cât și pe încărcător. Singurul loc unde poți pune acea bobină este pe spatele telefonului, eventual deasupra bateriei pentru a fi cât mai aproape de corespondentul de pe încărcător. Cu o baterie detașabilă nu puteai face acest lucru.