VIDEO – Cum SĂ NU lucrezi de acasă

Cei care lucrează de la birou cred că cei care lucrează de acasă sunt norocoși. E valabil și invers. Ei petrec mai mult timp cu familia, prietena sau prietenul și-și pot face programul după bunul plac. Dar, nu e chiar așa simplu, apare oboseala, rutina, lipsa de mișcare, de socializare. Să sari din pat direct în fața monitorului și când închizi ecranul să revii tot la el pentru un serial sau film. George are pe blog un clip foarte bun despre aceste lucruri. Eu vreau doar să îți spun ce să nu faci atunci când lucrezi de acasă și mai exact din ce poziții să nu lucrezi.

Nu lucra de pe canapea

În primul rând pentru că nu este birou. În fața canapelei se află sigur și televizorul, pe care o să-l pornești doar ca să auzi ceva pe fundal în timp ce meșterești la un .XLS. Mai bine ia un cablu HDMI lung și folosește TV-ul pe post de monitor secund, ca să nu îți mai împarți atenția între reclamele la pastilele de răceală și task-ul de la birou. Canapeaua nu ajută spatele iar gâtul aplecat spre ecranul laptopului se lasă cu dureri pe care o să le resimți mulți ani de-acum încolo. Laptopul ținut pe genunchi nu o să aibă răcirea corectă plus că adună și scame de pe pijamale.

Nu lucra din pat

Sub nici o formă nu trebuie să îți aduci laptopul în dormitor. Mental nu este bine. E important să ai o perioadă de tranziție de la trezire până când te pui la treabă, adică fix timpul pe care-l petreceai în drum spre muncă. Mă doare gâtul doar că mă gândesc la poziția din pat…

Nu lucra din bucătărie

Din nou, un loc pe care nu ar trebui să îl combini cu munca. În primul rând dacă lucrezi de la aceeași masă unde mănănci vei ajunge să mănânci mai mult. E testat. E ca atunci când te uiți la film și ronțăi fără oprire. În plus, o parte din mâncare va ajunge printre literele de la tastatura computerului. Ține bucătăria a locul în care îți petreci pauza, e ok să vii aici pentru un pahar rece cu apă, suc sau un covrig cu sana. Valabil și pentru cănile de cafea din dormitor și sufragerie, mută-le aici.

Nu lucra de pe un ecran mic

De 13 inci sau chiar 15 inci. Sunt prea mici și vei avea tot timpul o poziție incorectă a gâtului pentru că te uiți doar în jos. Alege un monitor mai mare, pentru a avea o suprafață mai mare de lucru și o poziție optimă a capului. O să vezi că te ajută să termini mai repede ce ai de făcut. Îți poți seta ferestrele side by side și poți lucra cu două documente simultan sau ferestre cu manele. Cui nu-i plac manelele?

Nu lucra doar de pe scaun

Nu sta 8-10 ore pe scaun. Nu este sănătos indiferent de cât de scump și bio este el cu spatele. Încearcă să lucrezi din picioare, măcar 2-3 ore pe zi. Fă o probă, ridică masa la înălțimea la care să stai în picioare. Vei fi mult mai activ, mai concentrat și mai lipsit de dureri de spate. Să fim onești, nici unul dintre noi, cei care lucrăm de acasă, nu mai avem constituția unui adolescent și de la 30 de ani știi cum încep să-ți scârțâie toate încheieturile la cel mai mic efort.

Dacă te încăpățânezi să lucrezi de pe scaun, ridică-te pentru cinci minute la fiecare jumătate de oră. Bea un pahar cu apă, fă puțină mișcare și te vei intoarce mult mai concentrat la ce aveai de făcut. Pe mine mă ajută mai ales atunci când rămân fără idei. Mă ridic, mă plimb prin redacție și mă întorc fresh la un articol sau un video.

În concluzie

Sunt multe lucruri pe care le poți încerca, multe articole pe care le poți citi și multe clipuri pe care le poți viziona despre lucratul de acasă sau de la un birou. Dar cel mai bine este să experimentezi cu ce îți este ție cel mai confortabil și sănătos. Deciziile proaste pe care le faci acum, o să se simtă peste câțiva ani.