VIDEO – Cum încarci corect telefonul mobil!

Sunt sigur că aceasta este cea mai mare teamă a oricărui om de pe planeta asta. Sau a fost la un moment dat, cel puțin în primele săptămâni de când și-a cumpărat un telefon nou. Hai să trecem cu o drujbă prin toate miturile despre încărcarea telefonului și să vă explic și de ce e bine sau nu e bine să faci anumite lucruri când încarci telefonnul.

Vorbim așadar și despre mitul formatării bateriei atunci când este nouă, despre mitul încărcării peste noapte care ”îți va distruge cu siguranță bateria” sau despre încărcarea rapidă ori cea wireless.

Este sau nu nevoie să formatezi bateria?

NU! Nu mai este nevoie de cel puțin zece ani. Absolut toate telefoanele lansate din 2010 încoace dețin baterii de tip Li-Ion sau Li-Polymer. Acestea nu au acel efect de memorie pe care îl întâlneai la aparatele electronice mai vechi, ori la primele mașini de găurit cu baterie, care, miraculos funcționau după ce le încărcai până la 100%. Acelea erau baterii Ni-Mh și într-adevăr aveau acest efect de memorie. Țineau minte că nu au fost încărcate complet și nu le convenea acest lucru. Bateriile noi nu au un 0 și un 100% bine definit, și nu există cicluri precise de încărcare. Nu trebuie să îl descarci complet până se stinge, și nici să îl încarci neapărat până la 100% ca să nu strici bateria. Chiar dimpotrivă, nu este deloc recmandat să faci asta. Îți explic imediat.

Folosește numai încărcătoarele originale!

Neapărat. Obligatoriu cele originale sau unele de calitate. Cum afli dacă alte încărcătoare sunt de calitate? Regula de trei simplă, dacă dai cinci lei pe el de nou sigur e prost. Te mai uiți și la review-uri și la specificații, noi ți-am recomandat doar cabluri sau încărcătoare testate și folosite de noi.

Dacă un cablu sau un încărcător este foarte ieftin cel mai probabil este și prost. Încărcătoarele originale, au de obicei cipuri la interior, și comunică cu telefonul pentru a ști cât curent să îi dea în funcție de cât de încărcată este bateria. Dacă se apropie de 100% atunci încărcătorul îi va da mai puțin curent ca să nu chinuie bateria. Dacă telefonul este foarte descărcat, încărcătorul original va ști să ridice Voltajul sau Amperajul pentru a îl încărca mai repede. Și așa ajunge la Quick Charge sau încărcarea rapidă. Imediat după ce vorbim și de cabluri.

Un cablu foarte ieftin este automat un cablu prost!

Dacă ai dat cinci lei pe un cablu de doi metri cu înveliș textil sigur te-ai păcălit. Chiar și cele de la Blitzwolf testate de noi, la doi metri costă vreo 25 de lei. Un cablu ieftin va încărca tot timpul lent. Majoritatea au fire atât de subțiri la interior încât permit doar 5V cu 0.5 amperi. Decent pentru o pereche de căști, dar nu și pentru un telefon cu încărcare rapidă, care, în cazul lui Huawei P20 Pro de exemplu are nevoie și de 5 Amperi. Un cablu de calitate se măsoară în primul rând în preț și acesta este motivul pentru care îți recomand tot timpul cablurile originale.

Să folosesc încărcarea rapidă sau nu?

Multe din telefoanele noi, cele de zonă medie de preț și cele de top folosesc încărcarea rapidă. Mate 20 Pro se încarcă aproape complet într-o oră. Interesant, pentru cât de mare este bateria lui. Tehnologiile diferite de la producători permit încărcătorului să comunice constant cu telefonul și să îl întrebe în ce stadiu este și cât curent să îi dea în continuare. Un telefon se va încărca foarte repede până pe la 60% după care viteza de încărcare începe să scadă drastic până aproape de 100%. Dacă folosești din nou un cablu original, un încărcător original de Samsung, Huawei, Apple, OnePlus sau ce model de telefon ai avea, nu va fi nici o problemă.

Pot încărca un telefon cu încărcătorul altui telefon?

Răspunsul este da, dacă respectă regulile de mai sus, încărcătorul și cablul sunt originale. Sunt compatibile între ele și de la alți producători, dar poate nu vei obține aceeași viteză de încărcare. Am observat de exemplu că un încărcător de Huawei de top, poate încărca la fel de repede și un Samsung de top. Se pare că tehnologiile sunt compatibile. Mai există desigur standardul QuickCharge 2.0, 3.0 sau chiar 4.0 de la Qualcomm. Orice telefon cu un astfel de procesor este compatibil cu aceste standarde, și în funcție de cât de performant este se va încărca mai repede sau mai încet. Așadar, nu este nici o problemă dacă încarci telefonul tău cu încărcătorul unui prieten, atâta vreme cât nu este unul de slabă calitate.

Se strică bateria dacă încarc telefonul peste noapte?

NU! Deloc. Cum spuneam mai sus, toate telefoanele și încărcătoarele bune au electronică la interior și știu când să oprească încărcarea. Așadar, nu e nici o problemă dacă îl lași peste noapte să ajungă la 100% ca să te poți bucura de el măcar jumătate de zi, în deplină siguranță.

Se încarcă mai repede dacă nu îl folosesc?

DA! Mai ales dacă obișnuiești să te uiți la video pe YouTube ori să te joci în timp ce ești legat la priză. Atunci telefonul consumă cel mai mult curent posibil, se va încălzi puțin mai tare decât în mod normal, și atunci senzorul de temperatură de pe baterie va comunica cu încărcătorul și îi va spune: ”ia-o mai încet că sunt deja prea fierbinte”. Contrar așteptărilor, bateriilor Li_ion sau Li-Polymer nu le place căldura. La fel cum nu le place nici frigul. Optim pentru ele este temperatura camerei, 20-25 de grade. E valabil și pentru acea setare de a lăsa ecranul aprins când se încarcă. Dezactiveaz-o te rog, uzezi și ecranul și consumi energie absolut inutil, mai ales când nu ești lângă el.

Se strică dacă îl încarc wireless?

Dacă telefonul tău suportă încărcare wireless atunci poți să îl încarci liniștit așa. Majoritatea încărcătoarelor wireless de pe piață sunt bune. Dacă sunt mai ieftine atunci vor încărca mai încet, dacă sunt mai scumpe sau vin chiar de la producătorul telefonului atunci cel mai probabil vor încărca mai repede. Eu folosesc exclusiv încărcătoare wireless pentru Note 8, de la Belkin, Blitzwolf, unul original de Samsung, atât acasă cât și la birou. Telefonul meu nu a mai vazut un cablu de încărcare de cel puțin șase luni, și nu am observat nici o problemă cu el.

Încărcarea wireless ori merge, ori nu merge. Standardul Qi indică anumite valori, pe care producătorii de încărcătoare se obligă să le respecte altfel încărcarea nu va funcționa. Nu, nu se încălzește mai tare decât încărcarea la priză. Dimpotrivă, chiar mai puțin.

Nu îl lăsa să scadă sub 25%!!! Niciodată!

Foarte important, poți încărca telefonul destul de des, atâta vreme cât nu îl lași să scadă sub 25%. Ideal ar fi 35%. Bateriile li-Ion o iau puțin razna atunci când nu mai au curent suficient în ele și dacă le descarci constant până la 0% s-ar putea să ai probleme cu telefonul. Adică vei observa cum sub acea valoare de un sfert sau o treime, bateria pur și simplu se scurge sub ochii tăi. Acela este un semn că nu l-ai neglijat mai des, și l-ai lăsat să moară în mod constant. Știu prieteni care îl țin tot timpul la limita de jos, tocmai pentru că le este teamă să le încarce peste noapte, și după jumătate de an de când au cumpărat telefonul se plâng că abia îi mai ține bateria.