VIDEO – Cum îi ții pe copii ”ocupați” cât lucrezi

În aceste vremuri este mai important decât oricând să îi ții pe cei mici ocupați mai ales acum, când lucrezi mai mult de acasă decât ai făcut-o vreodată de la birou. Copii sunt cei care observă cel mai repede această schimbare și atenția lor este îndreptată tot timpul către voi. Fericiți sunt cei care locuiesc într-o casă mare cu bunicii. Pentru ceilalți însă, cel mai probabil cel mic stă ”la televizor” mai bine de jumătate de zi, deși știm cu toții că nu e deloc sănătos.

Îți propun însă altceva, lucru valabil și pentru tine. O mare parte din timpul liber căștigat cu ocazia statului acasă ar trebui folosit pentru învățare și dezvoltare. Dacă reușești să îți dezvolți un obicei de a citi câteva pagini dintr-o carte educațională, sau a asculta câteva zeci de minute dintr-una, în fiecare zi, vei ieși cel mai câștigat din carantină. Asta pe lângă păstrarea unui program precis cu task-urile pentru birou din ziua respectivă. Este perfect valabil și chiar mai important și pentru copii să mențină aproape același raport de învățare și distracție ca la grădiniță sau la școală, mai ales dacă are o vârstă până în 10-12 ani.

Copilul tău are nevoie de o tabletă

Cum faci asta? În primul rând trebuie să știi că o tabletă este cel mai indicat dispozitiv pe care să învețe cel mic. Nu un telefon, nu un laptop, nu un televizor. Telefonul este văzut de cei mici ca o consolă de jocuri cel mai probabil, mai ales dacă ii l-ai dat deja ca să îi distragi atenția în drum spre grădiniță sau la restaurant. Bad parenting, bad parenting :)

Poți să îi dai vechea ta tabletă pe care ai cumpărat-o când acest segment de produse era pe val și pe care ori o cari cu tine degeaba în rucsac, ori ai și uitat prin ce sertar ai ascuns-o. Pune pe ea o husă de protecție, una specială pentru copii de exemplu. Cu mâner sau fără, cu picioare din cauciuc, orice găsești mai gros și mai mare ca să o protejezi.

Ce tabletă să îi cumperi

Dacă nu ai o tabletă îți pot recomanda câteva. Cele mai bune pentru învățare sunt iPad-urile mini. Orice generație e bună, și nu ai nevoie de slot de SIM pentru ea. Dacă vrei un ecran mai mare, poți să mergi pe iPad Air, din nou orice generație. Pentru acestea vei găsi de altfel și cele mai multe huse de protecție speciale pentru copii. Dacă vrei să mergi pe o soluție cu Android, uite aici câteva recomandări. Ecrane de 8 sau 10 inci sunt cele mai populare, iar recomandarea mea este să stai departe de modelele cu doar 1 GB RAM. Cei mici își dau seama mai repede decât noi când o tabletă se mișcă greu. Huawei MediaPad T3 e o variantă bună, dar și Lenovo ori Samsung au modele accesibile cu 2 GB RAM. Câteva idei de tablete găsești mai jos, sunt idei și recomandări fără nici un fel de interes decât un produs accesibil și bun pentru copii.

Huawei MediaPad T3 – 9.6 inci, 2 GB RAM, Android, accesibilă

Kruger & Matz Eagle 962 – 9.6 inci, 2 GB RAM, Android, accesibilă

Samsung Galaxy Tab A 2019 – 8 inci, 2 GB RAM, Android

Tabletă LCD pentru scris – 10 inci, super accesibilă

Tabletă LCD pentru scris – 12 inci, super accesibilă

Nu te arunca la un model de 3000 de lei, nu vei ajunge să o folosești tu vreodată, și nu îți cumpăra ție o tabletă ”pe care să o folosească cel mic”. Aceea trebuie să fie a lui.

Dacă cel mic e chiar mic, există variante până într-o sută de lei doar pentru desenat. Este o tabletă digitală cu o baterie de ceas unde riscurile de a o sparge sau a o strica sunt aproape inexistente. Desenezi, ștergi, desenzi, ștergi, e simplu. Înțelegi ce vreau să spun dacă ai copii care și-au marcat deja teritoriul pe covor, pe televizor, sau pe pereții sufrageriei.

Ce programe instalezi

Începe cu un program pentru control parental. Poate fi cel de la Google de pe Androidpoate fi cel de la Apple de pe iOS sau poate fi unul dedicat ori unul care vine cu un Antivirus. Cel mai complex pe care îl știu este cel de la Bitdefender. Un program de acest gen te va ajuta pe tine să știi ce face copilul tău pe tabletă, ce site-uri accesează și mai ales cu cine și ce vorbește. Da, este important să știi acest lucru mai ales la o vârstă foarte fragedă. Ei sunt primele victime ale hackerilor și ale rău voitorilor tocmai pentru că au încredere în oricine.

De unde învață cel mic programare

Îți la mai jos o listă cu site-urile și sistemele de programare pentru cei mici, tocmai ca să vezi ce îi tentează și pe ei. Dacă mai știi și alte programe lasă-le aici în comentarii și vom updata și articolul cu ele

Cum poți să faci jocuri ca Minecraft – Articol de la George de pe blog

Copii reprezintă viitorul și trebuie să știe programare – Articol de la George de pe blog

Blockly – Limbaj de programare creat de Google, cuburi și sisteme simple

Scratch – Foarte complex însă ușor de înțeles mai ales pentru copii de școală

Alice – Este bazat mai ales pe grafică, și da, este foarte interesant

Swift Playgrounds – Creat de Apple, merge excelent pe iPad

Twine/Twinery – Bazat pe stories, are nevoie de ajutor și asistență

Lego Mindstorm – Exact cum îi spune și numele :)

Site-uri cu jocuri și filme pentru copii

Acesta este după ce își face temele, însă desigur este plin cu jocuri interactive. A se folosi cu moderație și desigur cu supravegherea părinților.

KILOO – Multe jocuri online ce nu necesită instalare, merg și pe tabletă și pe laptop/pc

Sesamestreet – Pentru fanii seriei și nu numai

Scholastic – Foarte bun mai ales și pentru învățare dar și distracție

National Geographic Kids – Genial Site-ul, genial

TheKidsPage – Puțin rudimentar, dar are lucruri interesante și e popular

FunBrain – Devine din ce în ce mai bun în ultima vreme

BBC History for Kids – Din nou, genial, mi-aș fi dorit să am așa ceva când eram mic

Disney Junior – Mană cerească pentru oricine oricând

Ce altceva poți să mai înveți?

Avem și noi aici pe site un articol cu multe resurse gratuite de învățare și dezvoltare personală de care poți profita în această perioadă.