VIDEO – Care-i treaba cu Android P?

Păi este noul sistem de operare de la Google pentru telefoanele mobile, Este atât de nou încât Samsung Galaxy S8 va primi acest update în trei ani. Poate. Fac mișto de situație, îmi pare rău. Știu cât de greu vin pe unele telefoane de aceea am fost surprins că este disponibil chiar și pe alte dispozitive decât Pixel și Nexus, adică cele proprietare Google. Este disponibil și pe Essential Phone, OnePlus 6, Oppo R15 Pro, Sony Xperia XZ2 și încă alte câteva modele printre care surpriză, Nokia 7 Plus. Ce să vezi, avem un Nokia 7 Plus pe care am instalat update-ul și înafară de camera foto toate funcțiile sunt la locul lor.

Găsești o listă cu dispozitivele compatibile cu acest preview și modalitatea de instalare pe site-ul oficial, adică aici!

Ce este diferit?

Bun, primul lucru pe care o să îl observi sunt că iconițele sunt mai rotunde ca niciodată. Personal nu mă omor după ele, dar pentru asta există launchere precum Evie care te ajută în acest sens. Avem și un tutorial pe această temă, aici!

Al doilea lucru este lipsa butonului de multitasking, cel cu care treceai prin aplicațiile deschise. Acum este ceva mai ușor, avem un butonel de Home, ceva mai mic, pe care dacă îl apeși și dai spre dreapta poți selecta aplicația dorită.Sau poți să dai un swipe în sus, unul scurt, și îți apar din nou aceste aplicațiile deschise plus încă cinci iconițe. Apropo, acestea se schimbă cu timpul și vor fi afișate aplicațiile cel mai des folosite.

Dacă dai swipe mai mult de pe butonul de Home în sus ajungi în meniul cu toate aplicațiile sortate în mod alfabetic. Și aici este un truc, dacă ai foarte multe aplicații instalate și vrei să ajungi rapid la una dintre ele, de pe marginea dreaptă a ecranului ții apăsat și scrolezi ușor în jos sau în sus, după litera cu care începe numele aplicației.

La notificări avem din nou ceva diferit. Android 8, Oreo, a venit cu posibilitatea de a răspunde mesajelor direct din bara de notificări. Android P va afișa de acum și fotografiile atașate acelui mesaj.

Să faci un screenshot este și mai simplu, doar apeși butonul de power indiferent de ecranul în care ești și a treia opțiune pe lângă Power Off și Restart este Screenshot. Da, merge și opțiunea standard de pe orice Android, apeși butonul de Power și cel de Volum Jos simultan.

O altă funcție utilă, similară cu ce găsești pe iPhone este cea de a selecta mai ușor textul. Pentru mine ar fi un ajutor în plus mai ales că lucrez cu multe elemente de text de pe telefonul mobil. Atunci când selectezi textul dacă apeși pe virgula aceea albastră ai un fel de lupă și poți poziționa mai ușor cursorul unde vrei tu.

Android P are și Artificial Intelligence

La capitolul deșteptăciune artificială Android P vine cu ceva funcții interne mai ales pentru telefoanele cu două camere. Va putea folosi mai bine a doua cameră pentru bokeh chiar și în alte aplicații ca Instagram, Facebook sau WhatsApp. Asta dacă vin și ei la timp cu update-urile.

În plus, luminozitatea și temperatura de culoare a ecranului devine acum adaptivă. Nu se mai bazează doar pe senzorii telefonului ci va ști de exemplu că în aplicația de mail cu fundal alb e nevoie să mai coboare luminozitatea și să facă ecranul puțin mai galben, mai puțin deranjant pentru ochi. Va ține cont desigur și dacă ești afară la soare, sau într-un birou întunecat.

Android P mai are câteva trucuri sub capotă. Acum poți seta procentajul bateriei la care telefonunl tău să intre în modul ”economizor de energie” Parcă așa se traduce în limba Română, nu? În plus, în meniul de baterie poți vedea și cât a consumat fiecare aplicație și câte notificări îți trimite.

Pentru obsedatul de control din mine :) Tot pentru el vine și funcția importantă a lui Android P, care acum nu va mai permite aplicațiilor să îți acceseze microfonul și camera atunci când ecranul este stins. Pardon, altor aplicații, Google Assistant o va putea face în continuare dacă îi dai voie. Asta ca să îți servească cât mai multe reclame la pantofi dacă despre ei vorbești toată ziua. Da, doar pe Android P, restul lumii care nu va primi update va avea în continuare telefonul ascultat în permanență.

Acestea sunt așadar cele mai importante update-uri cu care va veni Android P iar noi ne vedem data viitoare. Până atunci, hai cu un Like, un Share și un Subscribe. Dacă vrei desigur, nouă ne-ar plăcea mult :)