VIDEO – Care-i treaba cu telefoanele pliabile?

Care-i treaba cu telefoanele pliabile? Avem deja patru, Royole Flex Pai, Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold și Moto RAZR. Sunt abia la început, sunt interesante, sunt aproape imposibil de cumpărat și sunt încă foarte scumpe. Dar, în sfârșit vedem un pic de inovație în zona asta foarte plictisitoare. De la primul iPhone încoace n-am mai spus WOW și telefoanele flexibile schimbă asta pentru prima dată după 12 ani. Așadar, cine încasează banii mei?

Am văzut, pipăit și butonat patru dintre telefoanele flexibile care au apărut în ultimul an. Primul a fost Royole Flex Pai, cu care am făcut hands-on la deschiderea CES 2019. Foarte impresionantă ideea din spatele lui dar pare mai degrabă o jucărie. Ce e drept, e și cel mai ieftin dintre toate.

Al doilea cu care m-am jucat este Huawei Mate X – cel mai tare de până acum, dacă mă întrebi pe mine. Pare adus din viitor pentru că este și cel mai curajos ca design. Are un singur ecran care, atunci când este închis, dă roată întregului dispozitiv. În schimb va fi greu de protejat. Va fi o provocare pentru producătorii de huse și folii.

Samsung Galaxy Fold e fix invers de Mate X. Ecranul cel mai mare rămâne la interior și are un alt ecran mai mic pentru atunci când este strâns. Are șase camere foto și asta îl face și scump dar și foarte greu cu toată această tehnologie. Pentru ceva care se vrea a fi portabil, e destul de evident în buzunarul pantalonilor. Telefonul se află deja la a doua lansare pentru că prima serie a produsului a avut un defect de fabricație. Ecranul flexibil se strica ușor.

Ultimul și cel mai diferit dintre toate este Motorola Razr. Nume folosit în trecut de Motorola pentru cel mai frumos telefon cu clapetă. Da, aduce nostalgia în suflet și asta îl face interesant. Dar, RAZR nu mizează pe productivitate. E pliabil ca să poți să-l faci mic și să-l bagi în buzunar. Închis e cât o jumătate de smartphone de 6,4 inch.

Avem deja opțiuni interesante pe piață, dar eu zic că abia de anul viitor, poate spre final, o să vedem primele telefoane flexibile produse în masă. Cele de anul acesta au venit greu pe piață. Și din păcate cele din 2020 nu vor fi mai ieftine.