VIDEO – Când vom zbura cu avioanele electrice

  • Doamnelor și domnilor, vom ateriza mai devreme pentru că nu mai avem baterie.

Uite ceva ce sper să nu auzi niciodată de la stewardese în timpul zborului spre Tenerife. Cert e că misiunea globală de reducere a poluării ne împinge spre noi tehnologii. Ceea ce nu e un lucru rău. Avem deja mașini electrice de la fiecare producător mare, avem și Impossible Burger care poate înlocui carnea de vită (agricultura este unul dintre cele mai mari surse de poluare cu CO2), avem ferme solare și de vânt care înloicuiesc centralele cu cărbune sau gaz. Așadar, de ce nu am electrifica și avioanele?

Pentru aviație sună simplu. Scoți rezervoarele și le înlocuiești cu baterii, pui motoare electrice și decolezi. Doar că pentru un zbor din București până la Roma ai nevoie de 150.000 kilograme de baterii. Dacă avionul obișnuit devine mai ușor după ce consumă kerosen, avionul electric trebuie să care și bateria goală. Adică nu ai mai avea voie să-ți iei bagaj la cală. Așadar, avem nevoie de avans tehnologic pentru pasageri. Pe de altă parte, am putea folosi tehnologia hibrid pentru decolare și aterizare, oprim motoarele deasupra orașelor nu doar pentru poluare ci și pentru zgomot.

În schimb, o să vedem motoare și baterii pe avioane de mici dimensiuni într-un interval scurt de timp. Până-n cinci ani estimez eu. Vor fi folosite pentru antrenamentul piloților. Dacă vrei să ridici un Zlin sau o Cessna în aer plătești cel puțin 50 de euro pe oră. Cu un aeroplan electric costurile ajung la un euro pe oră.

Și dacă nici acest lucru nu te convinge află că sunt peste o sută de proiecte în derulare în acest moment. Siemens, Boieng, Airbus, Pipistrel și Cessna sunt doar câteva dintre companiile care investesc masiv în următorii ani. Până în 2050 suntem responsabili să reducem cu 50% poluarea cu dioxid de carbon, așa cum zice Acordul de la Paris.