VIDEO – Baterie externă pentru casă de 180.000 mAh

Știai că unele mașini electrice precum Nissan Leaf pot fi folosite pe post de baterii externe pentru rețeaua electrică atunci când sunt la încărcat? Ba chiar și autobuzele electrice noi au această capabilitate! Cum ar fi să nu mai pice curentul niciodată, nicăieri, mai ales în situații când chiar ai nevoie de el?

Salutare și bine v-am regăsit! Astăzi vă povestesc cum mașina electrică poate deveni o baterie externă pentru casă și pentru oraș, fără nici un fel de investiție suplimentară din partea ta. Nu uita să dai un like acestui clip și să te abonezi dacă vrei să vezi unde ne va duce tehnologia în viitor!

Ce este V2G?

Momentan Nissan este singurul producător de automobile comerciale de care știu, care permite rețelei electrice să ia curent din baterie. Termenul este V2G, adică vehicle 2 Grid. Și mi-a adus aminte de asta Marian, când discutam cu el despre evenimentul EnelFocusOn la care am participat acum puțin timp. EnelFocusOn este un eveniment ajuns la a 18-a ediție, în care am vorbit despre viitorul rețelei de electricitate și despre cum ne poate îmbunătăți nouă traiul pe viitor. Și Enel folosește Nissan Leaf pentru a mapa orașele pentru rețeaua inteligentă pe care vor să o lanseze în curând. Am vorbit despre aceasta în clipul anterior la care îți las un link mai jos în descriere.

Ideea unei rețele inteligente a plecat de la nevoia de a aduce în prezent, cea mai importantă ramură a unui oraș, alimentarea cu energie. Pe viitor, atunci când cererea pentru curent electric va fi mult mai mare, rețeaua va putea comuta rapid între zonele cu nevoie de curent electric, și cele care au prea mult la dispoziție.

V2G este doar unul din multele proiecte care vor putea fi implementate în acea network Digital Twin de la Enel. Așa se numește rețeaua inteligentă.

Cum funcționează V2G?

Atunci când lași mașina la încărcat, un Nissan Leaf de exemplu, rețeaua poate lua din bateria mașinii curentul de care are nevoie pentru alimentarea de urgență a cartierului. Sau doar pentru stabilizarea frecvenței rețelei. Adică nu trebuie să mai sune la centralele din apropiere să le ceară să livreze mai mult curent, lucru costisitor și deloc ecologic. În plus, ca să aduci curent de la distanță, aduci în discuție și stațiile de transformare și automat există pierderi mai mari decât dacă iei deja curent la voltajul potrivit, dintr-o mașină electrică.

Cu ce te ajută pe tine?

Nu trebuie să fie vorba neapărat d eo pană de curent, poate fi vorba doar despre casa ta. Poate în timpul zilei ai nevoie de mai mult curent, pe care îl iei mai scump din rețea, așa îl iei pe cel stocat din bateria mașinii electrice. Sau poate din stația de încărcare electrică ce poate avea și ea o baterie de rezervă. Pentru situații de genul sau pentru moemente când vrei să încarci mașina mai repede. Ori mai ieftin. În foarte multe țări curentul este mai ieftin noaptea, atunci când nu îl folosește nimeni. Poți seta astfel să folosești energie electrică deja stocată în mașină sau în bateria de acasă pe timp de zi, și să le încarci apoi din nou, noaptea.

Da, știm bine, economia nu se aplică dacă iei în discuție costul bateriilor, stația de încărcare și mașina electrică. Nu o să ieși pe profit decât dacă aceste soluții vin deja de la rețeaua de energie electrică. Cine știe, poate pe viitor.

Acum, la scară largă este o altă discuție

Revenind la implementarea la scară largă, această flotă de baterii din mașinile electrice, autobuze, și chiar baterii de casă, ar putea servi la stabilizarea și eficientizarea rețelei electrice a unui oraș. Autobuzele au o rută fixă, mașinile în general o rută predictibilă (duci copii la școală, mergi la serviciu, apoi îi iei de la școală și mergi înapoi acasă). Iar bateriile montate acasă, ei bine acestea pot fi eficientizate în funcție de consumul fiecărei gospodării.

La capitolul autobuze vedem deja acest lucru în Chile, acolo unde a fost Marian. Flota de peste 400 de autobuze electrice care se pot încărca rapid, poate servi peste noapte unui cartier întreg în caz de nevoie sau de urgență. Sunt totuși 350 de Kw/h în bateria fiecărui autobuz. O mașină electrică are în general 40-60 Kw/h, dar numărul acestora poate fi mult mai mare decât al autobuzelor. Matematica nu minte, și viitorul poate fi alimentat complet cu energie regenerabilă.

Acum vorbim despre ecologie!

Aici voiam să ajung. Calculul este simplu, ziua încarci din panouri fotovoltaice și eoliene, și folosești energia acumulată de peste zi, din baterii, pentru a alimenta oricum consumul mai redus de noapte. În prezent facem lucrurile diferit, și nu este o soluție pentru viitor. Deloc. E o idee, gândește-te la ea, pentru că peste vreo zece ani, sper, ar putea fi una dintre opțiunile pe care le vei putea alege de la furnizorul tău de energie electrică.