VIDEO – De ce își face Windows update tot timpul?

Cel mai bun răspuns este: Pentru că poate! Și asta fără nici o răutate în glas, este pur și simplu adevărul. Probabil ți-ar fi mai util un titlu de genul: Cum să scapi de Update-urile de Windows, însă dacă ai Windows 10, și sper că ai, nu mai poți scăpa de ele.

Windows-ul piratat primește sau nu update-uri?

Apropo, referitor la întrebările și observațiile de la materialul cu licențele de Windows, mai ales cele legate de faptul că și un Windows piratat își face update-urile, nu, nu și le face. Un Windows fără licență activă va primi doar pachetul minim de update-uri pentru Windows Defender, și asta ca o curtoazie pentru ceilalți utilizatori de Windows din toată lumea. Parcă nu vrei să știi că te-ai infectat cu cine știe ce virus doar pentru că vecinul tău are sistemul de operare fără licență și este neatent. Până la urmă protecția minimă a tuturor utilizatorilor este treaba lui Microsoft.

Dacă ai o licență piratată, nefuncțională, sistemul tău nu va primi update-uri majore odată la câteva luni, nu vei primi update de drivere certificate și nici funcții noi sau îmbunătățiri de viteză pe care și le face Windows-ul periodic. Știu, este un termet relativ acest ”periodic” însă nici ei nu știu cât de repede le lansează.

Revenind la motivul pentru care Windows nici măcar nu te mai bate la cap cu update-uri ci pur și simplu te trezești cu ele atunci când vrei să închizi laptop-ul, acesta este o parte securitate, o parte de nevoie și o parte marketing.

Apropo de update-uri

Nu-i așa că ți-ar plăcea ca update-urile să vină cu mai multă memorie RAM? Sau măcar să consume mai puțină? Imposibil pentru Windows, dar posibil pentru prietenii noștri de la Hosterion care au dublat cantitatea de RAM pentru InoVPS. Pentru cei mai tehnici, este serviciul de servere virtuale de la Hosterion unde îți poți instala pe o mașină virtuală cu Windows sau Linux, ce doresc ei, începând de la 5 dolari pe lună pentru un procesor și 2 GB RAM. Thimbs up pentru ei și pentru acest update. Au dreptate, memoria RAM nu este niciodată suficientă, cu cât mai mult cu atât mai bine. Eu folosesc 24 GB momentan pentru Chrome, și Premiere și sunt situații când mi-aș dori mai mult.

Update-uri de securitate

Partea de securitate am discutat-o mai devreme, dar pe lângă Windows Defender mai apar și update-uri de de genul zero-day, adică probleme critice, identificate rapid care primesc o rezolvare în aceeași zi sau în ziua următoare. Acestea pot fi legate de scandalurile destul de recente cu producătorii de procesoare, vulnerabilități ce pot afecta de exemplu toate computerele cu procesor Intel, și așa mai departe. Apoi vin update-urile generice care se fac la bazele de date ale antivirusului integrat și abia la final, corecții minore în modul în care programele comunică pe internet.

Aceste update-uri se fac de obicei în fundal și nu mai au nevoie de restart-uri ale computerului. Nici măcar nu te mai bat la cap că trebuie să restartezi PC-ul.

Update-uri de nevoie

Acestea sunt de obicei update-uri de platformă. Microsoft a declarat la lansarea lui Windows 10 că acesta va fi ultimul sistem de operare. De acum încolo nu trebuie să îți mai faci griji că apare o nouă versiune de Windows pe care trebuie să dai banii și să te chinui să o reinstalezi pe PC-ul tău. Aferent să slavezi și datele și să formatezi complet HDD-ul, pentru că deși aveai posibilitatea de upgrade, structura noului sistem de operare era diferită și nu mergea așa de bine. În plus upgrade-ul dura mai mult ca o reinstalare pe curat.

Aici intră update-urile de drivere, cele pentru nucleul sistemul de operare și sunt cel mai probabil cele masive, cele care te forțează să păstrezi laptop-ul deschis ca să termine de instalat totul. Și da, sunt necesare pentru funcționearea optimă a sistemului. De când folosesc Windows 10 de exemplu, eu personal nu am mai avut nici un fel de probleme cu driverele. Nimic, totul se face în fundal fără să mă deranjeze. Și dacă durează mult să se instaleze să știi că nu e procesorul computerului tău ci HDD-ul pe care ai instalat Windows-ul. Eu ți-am spus să pui SSD.

Update-urile de marketing

Bine, nu chiar de marketing dar tot pe acolo. Pentru că Windows 10 este o platformă care va primi doar update-uri, interesul lui Microsoft este să implementeze funcții pe care crede că le poate monetiza pe viitor. De aceea la o instalare proaspătă o să observi tot felul de programe, utilitare, jocuri și mai știu eu ce, lucruri pe care le dezinstalez din primul minut. Nu mă deranjează că sunt acolo ci pur și simplu nu vreau să văd icoanele de Office care îmi recomandă să cumpăr versiunea completă. La jocuri la fel.

Poți să oprești update-urile?

Nu, poți doar să le amâni și doar pe cele importante. Le poți pune pe pauză pentru 35 de zile, și nu le mai downloadează zilnic, iar pe cele mari, generale, le poți amâna instalarea cu până 7 zile. Cam puțin ai spune, însă dacă Microsoft vrea să îți știe PC-ul în siguranță nu prea ai ce să faci. Recomand totuși să faci o amânare a update-urilor pentru că în primele zile mai sunt probleme care se rezolvă pe parcurs. Așa poți fi sigur că la momentul la care instalezi update-ul, nu vor mai fi probleme majore cu el.

Mai ai opțiunea de a amâna update-urile masive cu până la 365 de zile de la momentul lansării, însă nu îți recomand acest lucru. Vei avea nevoie de ele la un moment dat și cred că găsești puțin timp liber să le faci.