Să înțeleg că te-ai decis, smartphone-ul este și va fi singurul dispozitiv cu care vrei să fotografiezi sau să îți filmezi experiențele. Foarte bine, înseamnă că nu îți place să cari după tine o cameră foto și multe obiective mari și grele. Perfect de acord, nici mie nu îmi place să arăt și să merg ca o țestoasă în vacanță. Vreau să mă bucur de ce văd, nu să ajung extenuat la hotel.

Ca utilizator de smartphone în domeniul fotografiei și videografiei ai totuși niște limitări. Acestea vin în primul rând de la dimensiunea foarte mică a senzorului și a lentilei dispozitivului. Avem însă noroc, trăim în era în care există un accesoriu care ne poate îmbunătăți considerabil experiența chiar și cu un telefon mobil. Nu spun acum că ar trebui să le iei pe toate, multe dintre ele însă te vor ajuta să obții rezultate foarte bune.

Lentile conversie

Sunt mici, se atașează aproape oricărui smartphone și cu ele poți realiza fotografii mult mai interesante. Kit-ul are patru lentile diferite, una pentru macro, cu care poți fotografia obiecte, șopârle sau insecte mici. Depinde ce te pasionează pe tine. Cu lentila macro te poți apropia mai mult de subiect și așa vei obține mai multe detalii. Obiectivul fisheye oferă acel efect circular pozelor, ca și cum te-ai uita la imagine printr-un telescop. De asemenea mărește și câmpul de vizibilitate al senzorului. Obiectivul de polarizare este de fapt un filtru care elimină reflexiile. Poți fotografia un ecran lucios fără să mai vezi tot ce se află în cameră. Ultimul, obiectivul wide, crește câmpul de vizibilitate pentru a putea integra în fotografie mai multe elemente, clădiri, sau persoane. Desigur, fără efectul pronunțat al lentilei fisheye. Kitul este compatibil cu majoritatea smartphone-urilor.

Suport Selfie

Poate ai auzit de selfie stick. Este acel monopod extensibil de care prinzi telefonul și mărești considerabil distanța între tine și obiectiv. Așa poți să faci un selfie chiar și cu 20 de persoane în cadru, fără să fie nevoie să achiziționezi un smartphone nou care se laudă cu o cameră frontală foarte wide. E simplu de utilizat iar sistemul de prindere al telefonului este solid și nu permite alunecarea acestuia. Dacă te întrebi totuși cum vei putea face poze când telefonul este la un metru distanță de mâna ta, află că poți folosi temporizarea de zece secunde pe care o găsești în meniul de fotografiere al telefonului. Asta dacă cumva ai pierdut telecomanda mică ce vine cu acest selfie stick, și care se conectează prin Bluetooth cu telefonul tău. Bine, poți să faci și alte poze nu doar selfie-uri. Chiar recomand. Uite aici un selfie stick.

Baterie Externă

Dacă după-amiaza abia aștepți să ajungi acasă… ca să pui telefonul la încărcat, atunci bateria externă este de mare ajutor. Iar când folosești telefonul pe post de aparat foto și cameră video în vacanță, bateria ți se va consuma mult mai repede. De obicei aplicațiile foto ridică considerabil luminozitatea ecranului în modul foto, lucru corect de altfel. Și pentru că trebuie să poți să vezi dacă ai încadrat bine poza. O baterie externă este și accesoriul fără de care nu îți recomand să pleci de acasă niciodată. E destul de mică și îți poate încărca telefonul cel puțin o dată, de la zero. Găsești aici mai multe modele sau poți să alegi o baterie de 10.000 sau 20.000 mAh și ai rezolvat orice problemă.

Obiectiv cu cameră integrată

Da, și acesta este un produs real. Cei de la Sony s-au gândit că oricum fac cei mai buni senzori foto, de ce să nu îi integreze și în cele mai multe smartphone-uri de pe piață. Samsung folosește, de exemplu, pe toată seria Galaxy S și pe Note doar senzori de la Sony.

Cyber-shot DSC-QX10 este un obiectiv cu tot cu senzor foto, care se atașează de orice smartphone și comunică cu el prin WiFi. Are chiar și un zoom optic de 10x, și o rezoluție de 18 megapixeli. Ai putea să schimbi telefonul ca să ajungi la rezoluția asta, însă zoom-ul și stabilizarea optică a lui QX10 nu le vei găsi la nici un telefon de pe piață.

Tu cu ce accesorii foto pentru telefonul mobil te mândrești?

You Might Also Like

6 Comments

  1. 1
  2. 3
  3. 5

    Buna ziua , sunt pasionat la fotografii cu telefonul dar din pacate telefonul meu lumia 1020 nu se mai poate repara . Nu stiu ce sa aleg pentru ca in gama lumia nu gasesc ceva asemanator si nu pot astepta lumia 950 despre care nu stiu mare lucru . Ce parere aveti intre galaxy s6 si lg g4 sau poate recomandati dumneavoastra ceva ,nu conteaza formatul Raw pentru ca nici pe lumia1020 nu prea l-am folosit dar ar fi buna setarea timpului de expunere.

    • 6

      Ambele au o cameră bună, parcă aș tinde însă spre S6. Timpul de expunere și alte opțiuni pot fi setate manual și din altă aplicație de foto. Un exemplu este Camera FV-5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.